Uutiset
17.10.2018

Sudanin hallitus palauttaa kirkolle 19 rakennusta

Sudanin hallitus on 24.9.2018 palauttanut 19 rakennusta Sudanin Kristuksen Kirkolle (Sudanese Church of Christ, SCOC). Hallitus takavarikoi tilat kaksi vuotta sitten.

Elokuussa Sudanin tuomioistuin päätti, että kiinteistöjen hallintaoikeus palautetaan kirkolle. Samalla tuomioistuin päätti luopua viittä kirkon johtajaa kohtaan vireillä olleesta oikeusjutuista. Tätä yllättävää lausuntoa seurasi pitkä kiista hallituksen ja kirkon välillä. Samoihin aikoihin Sudan pyrki luomaan suhteita Yhdysvaltoihin, mutta oikeusjärjestöt vastustivat sitä vedoten ihmisoikeuksien toteutumisen huonoon näyttöön Sudanissa. Presidentti Omar al-Bashirin vallan aikana useita kirkon johtajia on ahdisteltu ja viety kuulusteltaviksi.

Muillakin kirkkokunnilla on ollut tilojen omistukseen liittyviä ristiriitoja hallituksen kanssa. Sudanin presbyteeris-evankelisen kirkon kokoontumistiloista on peritty sakkoja, niitä on suljettu ja tuhottu. Huhtikuussa World Watch Monitor uutisoi  Bahrissa, lähellä pääkaupunki Khartumia neljästä Sudanin presbyteeris-evankelisen kirkon jäsenestä, joita syytettiin fyysisen haitan aiheuttamisesta poliisille ja erään muslimibisnesmiehen kannattajille. Edellisenä vuonna poliisi ja aseistautunut joukko iskivät kyseisen kirkon tiloihin, joihin kuuluu taloja, toimistoja ja koulu. Koulun valtaamisen yhteydessä kuoli yksi seurakuntalainen.

Lähde