Lehdet
03.02.2019

Yusufin haave on olla Kristuksen lähettiläs somaleille

Katunäkymää Somaliassa vuodelta 2005. 

Yusuf (17) on kristitty somalipoika Afrikan sarvesta. Hän salaa uskonsa, sillä omien joukossa kristinuskoa ei hyväksytä. Hän kertoi Open Doorsille kääntymiskokemuksestaan.

Yusuf on perheen neljäs lapsi. Pikkupojasta alkaen hän on rukoillut viisi kertaa päivässä moskeijassa, käynyt Madrasa-koulua ja opetellut Koraania.

– Koraania oli pakko osata ulkoa, olitpa minkä ikäinen tahansa. Lapsuuteni oli ankaraa. Kun naapurin lapset menivät pelaamaan jalkapalloa, meidän piti mennä moskeijaan tai jäädä kotiin.

Yusuf yritti täyttää häneen kohdistetut odotukset. Hän oppi jo pikkupoikana vihaamaan kristittyjä, joita pidettiin Jumalan sanan vääristelijöinä. Hän oli ylpeä islaminuskostaan.
Sitten hän muutti erääseen kaupunkiin ja meni siellä kokonaan uuteen kouluun, jossa oli monien eri uskontokuntien lapsia edustettuina.

– Me muslimit pidimme itseämme muita parempina. Yritimme kertoa islamista. Joku innostui, mutta moni jäi pois, koska sääntöjä oli niin vaikeaa noudattaa.

Yusuf sairastui ja joutui kuukaudeksi sairaalaan. Koska koti oli kaukana, isä pyysi alueella asuvaa somaliperhettä ottamaan Yusufin omaan kotiinsa toipilasajaksi. Kukaan ei tiennyt, että tuon perheen jäsenet olivat Jeesuksen seuraajia.

Kristinusko vai islam?

Pian Yusuf palasi kouluun, mutta kävi perheessä uudelleen lomalla. Silloin hän huomasi, että jokin oli toisin.

– Näin seinillä tekstejä ja kuulin, että ne olivat peräisin Raamatusta. Ihmettelin, miten muslimeilla voi olla sellaisia. Sitten näin Raamatun ja muita kristillisiä kirjoja.

Hän oppi jo pikkupoikana vihaamaan kristittyjä, joita pidettiin Jumalan Sanan vääristelijöinä.

Kolmen päivän kuluttua isäntäperheessä oli kokous.

– Sen jälkeen yksi veljistä vei minut ulos ja kertoi Kristuksesta. Puhuimme uskonnosta kolme kokonaista päivää. Ennen kuin palasin kouluun, hän antoi minulle Raamatun jakeita ja kertoi, miten islam ja kristinusko eroavat toisistaan.

Oli vaikeaa opiskella kristinuskoa salaa samaan aikaan, kun ympäristön musliminuoret omaksuivat radikaalien imaamien opetuksia ja liittyivät terroristijärjestö Al-Shabaabiin, jonka tavoitteena on luoda Somaliasta täydellinen muslimivaltio.

– Luin Raamattua ja Koraania yöllä. Luin Muhammedin elämästä ja luonteesta ja vertasin häntä Jeesukseen. Kyselin Raamatusta ja yritin jopa puolustaa Koraania, mutta totesin, etten pystynyt siihen. Puolen vuoden kuluttua olin valmis myöntämään, että Raamattu on Jumalan Sanaa.

Ei muuta mahdollisuutta kuin kristinusko

Seuraavalla lomalla Yusuf kertoi kristitylle perheelle uskovansa Kristukseen.

– Minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin liittyä kristittyihin – uskontoon, joka antaa toivoa ja näyttää Jumalan armon. He iloitsivat siitä äänekkäästi ja kertoivat, että myös Jumala ja jopa taivaan enkelit iloitsivat samalla tavoin! He näyttivät Raamatusta, miten tervetullut olin Jumalan perheeseen ja kertoivat, että monet ihmiset eri puolilla maailmaa olivat rukoilleet puolestani!

“Minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin liittyä kristittyihin – uskontoon, joka antaa toivoa ja näyttää Jumalan armon.” – Yusuf

Kolmen kuukauden kuluttua Yusuf ja muutama muu islamista kääntynyt kastettiin kristityiksi.

– Edes vanhempani eivät tiedä, että olen nyt kristitty. Siitä on vaikea kertoa, ja se tulee olemaan heille suuri järkytys. Siitä koituu myös paljon harmia, ja heitä aletaan syrjiä. Myös minun ja minua auttaneen perheen on riskialtista kertoa kääntymisestä kenellekään.

Silti Yusuf ei tekisi mitään toisin.

– Minun ei tarvitse huolehtia tulevasta, koska Kristuksella on hyvä suunnitelma jokaisen varalle. Teen mitä voin, ja Hän vastaa lopusta. Rukoile puolestani. Tiedän, että edessä on vaikeuksia, mutta Jumala on puolellani ja rukouksesi auttaa. Rukoile myös perheeni ja koko yhteisön puolesta. Ehkä joukossa on muitakin salaa uskovia.