Selaa World Watch -listan maita

46. sijalla World Watch -listalla

Venäjä

WWL 2020: Sijalla 46, pisteitä 60/100
WWL 2019: Sija 41

 

Alue: Aasia

Vainon pääsyy: hallinnon vainoharhaisuus, islamistinen sorto, kirkkokuntien väliset erimielisyydet, etninen vihamielisyys

Vainon taso: vakava

Väkiluku: 143,9 miljoonaa

Kristittyjen määrä: 118 miljoonaa

Pääuskonto: kristinusko

Hallitusmuoto: semipresidentiaalinen liittotasavalta

Johtaja: presidentti Vladimir Vladimirovich Putin

Miksi Venäjällä vainotaan kristittyä?

Puolisotilaalliset islamilaiset ryhmät taistelevat Venäjän armeijaa vastaan Kaukasian alueella perustaakseen islamilaisen emiraatin. Monet etniset venäläiset ovatkin lähteneet Dagestanista, Tšetšeniasta, Ingušiasta, Kabardino-Balkariasta ja Karachay-Cherkessiasta väkivallan vuoksi. Kirkkojen jäsenmäärä on näillä alueilla laskenut.

Venäjän lainsäädäntöä muutetaan jatkuvasti tiukemmaksi. Maan johto suosii Venäjän ortodoksista kirkkoa muiden kristillisten ryhmien kustannuksella.

Muslimivaltaisten alueiden muslimitaustaiset kristityt kärsivät Venäjällä kaikkein ankarimmasta vainosta. Vainoon syyllistyvät niin heidän perheensä, ystävänsä kuin lähiyhteisönsäkin. Niiden harjoittama painostus vaikuttaa Venäjän korkeaan pistemäärään yksityiselämässä koetun vainon osalta.

Miksi Venäjän listaussijoitus on muuttunut?

Vuonna 2020 Venäjän sijoitus laski edellisen vuoden vuoden sijalta 41 sijalle 46. Tilanne maassa ei kuitenkaan ole oleellisesti muuttunut, vaan viimeisen vuoden aikana useiden muiden maiden pistemäärät ovat nousseet huomattavasti. Ne ovat näin ollen nousseet listauksessa Venäjän edelle.

Millaista Venäjällä on elää kristittynä?

Monet Kaukasian alueelle jääneet muslimitaustaiset kristityt salaavat uskonsa. Kristityiksi paljastuneet saatetaan sulkea kotiarestiin, jotta he palaisivat islaminuskoon.

Paikalliset viranomaiset häiritsevät rekisteröimättömien, aktiivisesti evankelioivien kirkkojen toimintaa tarkkailemalla sekä kuulusteluin. Kaukasian alueella on kaikesta huolimatta muslimitaustaisia kristittyjä, jotka kokoontuvat, ja joilla on rohkeutta kertoa uskostaan.

Tšetšenialaisesta Fatimasta (nimi muutettu) tuli kristitty, kun eräs ystävä kutsui hänet salaiseen kotona kokoontuvaan ryhmään. Fatima kertoo odottaneensa, että olisi tuntenut syyllisyyttä islamin pettämisestä, mutta niin ei käynytkään. “Kotiin palattuani tunsin vain iloa ja rauhaa.” Fatimaa viisi vuotta piinannut masennus sekä painajaiset päättyivät, kun hän pyysi Jeesusta parantamaan hänet. ”Nyt rukoilen, että myös vanhempani ottaisivat vastaan Jeesuksen. Tiedän, että Hän voi koskettaa heidän sydämiään, vaikka he ovat muslimeja.”

Miten Open Doors auttaa Venäjän kristittyjä?

Open Doors tarjoaa välitöntä apua Keski-Aasian uskoville, mikäli heidät vangitaan, heitä syrjitään kotonaan tai lähiyhteisöissään tai he menettävät uskonsa vuoksi toimeentulonsa tai työpaikkansa.

Open Doors vahvistaa Keski-Aasian vainottuja kristittyjä lisäksi ennen kaikkea:

  • Jakamalla kirjallisuutta
  • Esirukouksin
  • Raamatunopetuksen kautta
  • Lapsille ja nuorille suunnatuin koulutuksin
  • Uskoville suunnatuin koulutuksin
  • Oikeuksien puolustamiseen ja epäkohdista tiedottamiseen liittyvän koulutuksen kautta
  • Rinnallakulkemisen kautta
  • Ammatillisen koulutuksen kautta
  • Sosiaalis-taloudellisilla kehityshankkeilla

Kuinka sinä voit auttaa venäläisiä kristittyjä?

Voit tukea heitä rahalahjoituksin mahdollisuuksiesi mukaan.

Venäläisen kristityn ajatuksia

“Tällä väkivaltaisella alueella ei ole aina helppoa uskoa salassakaan. Yhtäältä ihmiset vihaavat kaikkea ‘länsimaista’, ja heille evankeliumi on nimenomaan jotain sellaista. Toisaalta rajoittavat lait tekevät ihmisten tavoittamisesta evankeliumilla hyvin vaarallista. Silti Jumala hallitsee kaikkea ja ohjaa historiaa, myös Pohjois-Kaukasiassa!”

closer
Lisätietoa

2019: Venäjä on uusi tulokas World Watch -listalla. Venäjä nousee sijalle 41 sijalta 54.

Valtio pitää uusia kristillisiä yhteisöjä – joita kannattaa noin kaksi prosenttia väestöstä – epävenäläisinä, läntisinä vakoojina, jotka ryöstävät jäseniä ortodoksikirkolta. Valtion turvallisuuspalvelu FSB ja poliisi seuraavat jatkuvasti niiden toimintaa.

Uskonnollista toimintaa koskevaa lainsäädäntöä on kiristetty viime vuosina mm. radikaali-islamiin liittyvän väkivaltauhkan vuoksi. WWL 2019 -listauksen raportointijaksolla viisi kristittyä sai surmansa ja viisi loukkaantui Dagestanin vuoden 2018 helmikuussa sattuneessa kirkkoiskussa ja yksi kuoli kirkon tuhoamisen yhteydessä Tšetšeniassa toukokuussa.

Muslimienemmistöisillä alueilla muita kuin ortodoksikristittyjä epäillään usein evankelioinnista.

Oman pienen lisänsä vaikeuksiin tuo erityisesti muiden kuin ortodoksikirkkojen uudelleenrekisteröitymispakko Krimillä sen jälkeen kun Venäjä otti niemimaan haltuunsa Ukrainalta vuonna 2014.

Vainoavat tahot

Venäjällä suurin osa kristittyjen vainosta on islamilaisesta ympäristöstä lähtöisin. Kristinuskoon kääntyneiden perhe ja ystävät, paikallinen yhteisö ja islamin opettajat vastustavat evankeliointia muslimien keskuudessa. Nämä asiat toteutuvat etenkini Venäjän muslimienemmistöisissä osissa (mm. Pohjois-Kaukasuksella ja Kazanin kaupungin ympäristössä Keski-Venäjällä).

Toisenlainen kristittyjen painostus on lähtöisin hallituksen eri tason virkamiehiltä – suureksi osaksi kaikkien ei-ortodoksien oikeuksia rajoittavan lainsäädännön muodossa.

Kaukasuksen alueella islamistiset militantit taistelevat Venäjän armeijaa vastaan vakiinnuttaakseen muslimiemiraatin. Myös Tatarstanissa islam saa lisää vaikutusvaltaa, ja uhkaa siten kirkon elämää.

Autoritäärinen hallitus jatkaa ilmaisunvapauden, kokoontumisoikeuden ja uskonnonvapauden sekä muiden ihmisoikeuksien rajoittamista.

Vainojen ilmeneminen

Monet Venäjän etniset ryhmät Dagestanissa, Tšetšeniassa, Ingušiassa, Kabardino-Balkariassa ja Karachay-Cherkessiassa ovat lähteneet pois taistelujen vuoksi. Kirkot ovat huomanneet jäsenmääriensä laskevan. Venäjän ortodoksikirkolle hallitus aiheuttaa kaikkein vähiten ongelmia.

Rekisteröimättömät ja aktiivisesti evankelioivat kirkot puolestaan kohtaavat esteitä valvonnan ja kuulustelujen muodossa. Kaikkein suurimman taakan vainoista kantavat muslimienemmistöisillä alueilla asuvat muslimitaustaiset kristityt. Nämä saavat pelätä sekä perhettä, ystäviä että paikallista yhteisöä. Joillain alueilla he joutuvat pitämään uskonsa salassa teloitetuksi tulemisen pelossa.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita