Selaa World Watch -listan maita

41. sijalla World Watch -listalla

Venäjä

WWL 2019: Sijalla 41, pisteitä 60/100

 

Asukasluku: 144 miljoonaa (118 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Kristinusko
Vainoamisen syy: Islamistinen sorto

Kuva: Francisco Anzola

2019: Venäjä on uusi tulokas World Watch -listalla. Venäjä nousee sijalle 41 sijalta 54.

 

Valtio pitää uusia kristillisiä yhteisöjä – joita kannattaa noin kaksi prosenttia väestöstä – epävenäläisinä, läntisinä vakoojina, jotka ryöstävät jäseniä ortodoksikirkolta. Valtion turvallisuuspalvelu FSB ja poliisi seuraavat jatkuvasti niiden toimintaa.

 

Uskonnollista toimintaa koskevaa lainsäädäntöä on kiristetty viime vuosina mm. radikaali-islamiin liittyvän väkivaltauhkan vuoksi. WWL 2019 -listauksen raportointijaksolla viisi kristittyä sai surmansa ja viisi loukkaantui Dagestanin vuoden 2018 helmikuussa sattuneessa kirkkoiskussa ja yksi kuoli kirkon tuhoamisen yhteydessä Tšetšeniassa toukokuussa.

 

Muslimienemmistöisillä alueilla muita kuin ortodoksikristittyjä epäillään usein evankelioinnista.

 

Oman pienen lisänsä vaikeuksiin tuo erityisesti muiden kuin ortodoksikirkkojen uudelleenrekisteröitymispakko Krimillä sen jälkeen kun Venäjä otti niemimaan haltuunsa Ukrainalta vuonna 2014.

Vainoavat tahot

Venäjällä suurin osa kristittyjen vainosta on islamilaisesta ympäristöstä lähtöisin. Kristinuskoon kääntyneiden perhe ja ystävät, paikallinen yhteisö ja islamin opettajat vastustavat evankeliointia muslimien keskuudessa. Nämä asiat toteutuvat etenkini Venäjän muslimienemmistöisissä osissa (mm. Pohjois-Kaukasuksella ja Kazanin kaupungin ympäristössä Keski-Venäjällä).

Toisenlainen kristittyjen painostus on lähtöisin hallituksen eri tason virkamiehiltä – suureksi osaksi kaikkien ei-ortodoksien oikeuksia rajoittavan lainsäädännön muodossa.

Kaukasuksen alueella islamistiset militantit taistelevat Venäjän armeijaa vastaan vakiinnuttaakseen muslimiemiraatin. Myös Tatarstanissa islam saa lisää vaikutusvaltaa, ja uhkaa siten kirkon elämää.

Autoritäärinen hallitus jatkaa ilmaisunvapauden, kokoontumisoikeuden ja uskonnonvapauden sekä muiden ihmisoikeuksien rajoittamista.

Vainojen ilmeneminen

Monet Venäjän etniset ryhmät Dagestanissa, Tšetšeniassa, Ingušiassa, Kabardino-Balkariassa ja Karachay-Cherkessiassa ovat lähteneet pois taistelujen vuoksi. Kirkot ovat huomanneet jäsenmääriensä laskevan. Venäjän ortodoksikirkolle hallitus aiheuttaa kaikkein vähiten ongelmia.

Rekisteröimättömät ja aktiivisesti evankelioivat kirkot puolestaan kohtaavat esteitä valvonnan ja kuulustelujen muodossa. Kaikkein suurimman taakan vainoista kantavat muslimienemmistöisillä alueilla asuvat muslimitaustaiset kristityt. Nämä saavat pelätä sekä perhettä, ystäviä että paikallista yhteisöä. Joillain alueilla he joutuvat pitämään uskonsa salassa teloitetuksi tulemisen pelossa.

Selaa World Watch -listan maita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.