Lehdet
01.05.2022

Viisi tapaa rukoilla Ukrainan ja Venäjän puolesta

Venäjä jatkaa hyökkäystään Ukrainassa. Eri puolilla maailmaa olevien muiden tahojen tavoin myös Open Doors on tyrmistynyt ja murheissaan Ukrainan uutisista, kuvista ja videoista. Uutisista näkyy miljoonien ihmisten kohtaama hirvittävä kärsimys. Joskus voi olla vaikea tietää, kuinka rukoilla. Olemme siksi koonneet viisi rukousaihetta. Ne voivat olla avuksi rukoillessasi Ukrainan ja Venäjän puolesta.

1. Rauha

Rukoile väkivallan ja sodan päättymistä. Rukoile myös, että johtajat eri puolilla edistäisivät diplomatiaa ja rauhaa. Rukoile rauhan löytyvän niin, että eri tavoin uskovat ihmiset voivat elää vapaina ja rauhassa keskenään.

2. Suojelu ja huolenpito

Pyydä Herraa suojelemaan sekä Ukrainassa että pakomatkalla olevia ihmisiä vaikeuksilta. Rukoile heidän saavan kaiken tarvitsemansa. Rukoile, että ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin.

3. Poliitikot

Pyydä, että Jumala avaisi johtajien sydämet Venäjällä ja sen hallitsemilla Ukrainan alueilla. Rukoile, etteivät nämä johtajat estäisi kristittyjä palvelemasta Jumalaa.

4. Vainotut uskovat

Rukoile, että uskonsa vuoksi painostetut kristityt Venäjällä ja sen kontrolloimilla alueilla vahvistuisivat uskossaan ja välttyisivät hankaluuksilta.

5. Voimallinen todistus

Pyydä, että Herra käyttäisi voimallisesti Ukrainan ja Venäjän seurakuntia tämän kriisin aikana. Rukoile, että kristityt molemmissa maissa todistaisivat rohkeasti, yhtenäisesti ja voimallisesti uskostaan.

Vainotaanko kristittyjä Ukrainassa ja Venäjällä?

Ukraina itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991. Suurimmassa osassa maata vallitsee uskonnonvapaus. Kuitenkin Venäjällä ja sen kontrolloimilla alueilla Ukrainassa uskonnonvapautta rajoitetaan yhä enemmän.

Venäjä oli Open Doorsin World Watch List -raportin 50 maan joukkossa vuonna 2020. Uusimmassa listassa maa on juuri 50 maan ulkopuolella. Vaino on suurelta osin paikallista. Se johtuu muslimienemmistöisillä alueilla, esimerkiksi Dagestanissa ja Tsetseniassa, tapahtuvasta painostuksesta ja väkivallasta.

Vuodesta 2016 alkaen vastustus uskostaan kertovia kristittyjä kohtaan on kasvanut. Vastustus on johtunut pitkälti lähetystyön vastaisesta Yaravojan laista. Tämä ei liity ainoastaan Venäjään, vaan myös sen vaikutusvallan alla oleviin Ukrainan alueisiin, kuten Krimiin.

Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauden komitean (USCIRF) mukaan Venäjän miehittämällä Krimin alueella venäläiset valloittajat ovat toimeenpanneet uskontoa sortavia lakeja ja käytäntöjä. Rauhanomainen uskonnollinen toiminta on näin uhattuna. Useat Ukrainan lain aikana laillisesti toimineet ryhmät ovat nyt kiellettyjä. USCIRF jopa suositteli Venäjän lisäämistä ulkoministeriön ”erityistä huolta herättävien maiden” luetteloon.

Pyydä, että Jumala avaisi johtajien sydämet Venäjällä ja sen hallitsemilla Ukrainan alueilla.

Valloitettujen alueiden tilanne haittaa myös muun Ukrainan kristittyjä. Luhansk ja Donetsk ovat itsenäisiksi julistautuneita alueita. Niillä olevien määräysten mukaan uskonnollisten järjestöjen on rekisteröidyttävä. Sääntö on ollut vaikea monille protestanttisille seurakunnille. Esimerkiksi Luhanskin viranomaisilla on lista 195 rekisteröityneestä järjestöstä joulukuulta 2019. Sen mukaan yhdellekään protestanttiselle yhteisölle ei ollut myönnetty minkäänlaista lupaa.

Viime vuoden kesäkuussa päättäjät kielsivät kolmen protestanttisen kirkon toiminnan Donetskissa. Muiden seurakuntien rakennukset takavarikoitiin. Elokuussa eräs Luhanskin tuomioistuin lisäsi Charles Spurgeonin ja Billy Grahamin kirjat kielletyn “ekstremistisen” kirjallisuuden listalle.

Useimmat Ukrainan kristityt voivat siis vapaasti ilmaista uskoaan ja kertoa siitä. Joillain alueilla kristityt kuitenkin tuntevat jo vainon häivähdyksen.

Työskenteleekö Open Doors Ukrainassa?

Open Doors ei tällä hetkellä työskentele Ukrainassa, koska suurimmassa osassa maata vallitsee uskonnonvapaus. Olemme kuitenkin syvästi huolissamme hyökkäyksen osallisiksi joutuneiden turvallisuudesta ja tarkkailemme tilannetta paikan päällä. Jatkamme uutisten ja rukousaiheiden välittämistä aina niitä saadessamme. Rohkaisemme uskovia Suomessa rukoilemaan Ukrainan ja sen kristittyjen puolesta.