Uutiset
10.03.2018

Dagestanissa militantti hyökkäsi kirkkoon – uhrien joukossa epätavallinen sankari

Kolme ihmistä on pidätetty aseellisesta hyökkäyksestä venäläisortodoksiseen kirkkoon Etelä-Venäjän Kizljarin kaupungissa sunnuntaina 18. helmikuuta. Viisi ihmistä sai hyökkäyksessä surmansa ja viisi haavoittui.

Yksi vangituista, Magometrasul Gadjiev, 19, opiskeli samassa islamilaisessa seminaarissa kuin hyökkääjä, Khalil Khalilov, venäläinen TV-kanava Dožd raportoi.

Khalilov asui kylässä Kizljarin pohjoispuolella Tarumovkan piirissä. Islamistien epäillään pitävän alueella tukikohtaa, josta käsin he varustavat hyökkääjiä iskemään läheisissä kaupungeissa ja kylissä. Khalilovin surmaamisen jälkeen hänen puhelimestaan löydettiin video, jossa hän istuu lattialla mustassa naamiossa ja vannoo uskollisuutta Isis-järjestölle. Hän mainitsee järjestön johtajan, Abu Bakr al-Bagdadin, ja hänen lähellään näkyy tuliase ja veitsi. Seinällä on Isisin lippu.

Islamistisen hyökkääjän motiivit ehkä poliittisia

Lokakuussa 2017 viranomaiset surmasivat läheisessä kylässä kaksi militanttia. Militanttien oli kuultu onnittelevan toisiaan yhden poliisin tappamisesta ja toisen haavoittamisesta Kizljarin alueella, kertoo venäläislehti Moskovski Komsomolets.

Kizljar on alueen suurin kaupunki. Jotkut politiikan tutkijat Pohjois-Kaukasuksella pitävät iskujen varsinaisena motiivina hajaannuksen kylvämistä Kizljarin monikansallisen väestön keskuudessa. Ortodoksinen kristillisyys on alueella kasvanut ja valtio on tukenut kirkkoja aiempaa enemmän.

Erään tutkijan mukaan iskuilla on mahdollisesti pyritty horjuttamaan Dagestanin uutta presidenttiä Vladimir Vasiljevia.

Uhrautuvaa sankaruutta hyökkääjän pysäyttämiseksi

Yksi iskun kuolonuhreista oli noin 60-vuotias kerjäläinen Irina Melkomova. Paikallisen lähteen mukaan Melkomova näki Khalilovin ammuskelevan ja alkoi huutaa ja takoa hyökkääjää kasseillaan. Näin hän pyrki estämään Khalilovia pääsemästä kirkkoon. Se maksoi Melkomovalle hänen henkensä mutta antoi samalla noin 30 kirkossa olleelle aikaa lukita kirkon ovi. Paikallinen pappi kutsui Melkomovaa sankariksi.

Uhrien joukossa oli myös kirkon diakoni, Nadejda Terlijan, 45, joka järjesti seurakuntalaisille pyhiinvaelluksia.

Kolme poliisia haavoittui Khalilovin ampumisen yhteydessä.

Lähde: World Watch Monitor