Uutiset
23.11.2019

Kirkot ammottavat tyhjyyttään Ukrainassa

Kapinallisten johtaman Ukrainan Luhanskin alueella kirkkojen on pitänyt lopettaa kaikki toimintansa. Syy on se, että kirkot eivät ole saaneet rekisteröidä toimintaansa viranomaisille. Rekisteröimättömät kokoukset ovat kiellettyjä. [Forum18]

”Kirkkomme ammottavat tyhjyyttään”, eräs protestantti kertoi Forum 18:lle. Hänellä on tietoa alueen muiden kirkkokuntien tilanteesta: ”Kirkon jäsenet tapaavat kodeissa, ja kokoontujia on enintään neljä.”

Viisi vuotta sitten hallituksen vastaiset mielenosoitukset johtivat Venäjän tukemaan kansannousuun Donetskin ja Luhanskin itäosissa. Siitä lähtien alueilla, jolla kapinalliset ovat omatoimisesti perustaneet itsenäisiä tasavaltoja, on kytenyt piilevä sota.

Kapinalliset painostavat erityisesti Venäjän ortodoksisiin seurakuntiin kuulumattomia uskonryhmiä ja kirkkoja. Eräässä itsenäiseksi julistetussa tasavallassa kapinalliset ovat asettaneet kirkkojen rekisteröintiä koskevia sääntöjä. [World Watch Monitor]

Viranomaiset ovat myös kieltäneet alueen ulkopuolisia uskonnollisia johtajia vierailemasta kirkoissa. Tämä saa seurakunnat tuntemaan itsensä eristetyiksi. Jotkut kirkot, kuten eräs katolinen seurakunta, turvautuvat Skype-messuihin. ”Tämä on selvä uskonvapauden loukkaus”, katolinen piispa Jan Sobilo kertoi Forum 18:lle. Hänen mukaansa viimeaikaiset tapahtumat muistuttavat Neuvostoliiton vuosia. Erona on kuitenkin se, että tällä kertaa alttarilla messua seurakunnalle ei välitä radio, vaan valkokangas ja projektori.