Keski-Afrikan tasavallan kolme merkittävintä uskonnollista johtajaa on sitoutunut yhteistyöhön Venäjän kanssa maansa sisäisen konfliktin ratkaisemiseksi. Uskonnollisten johtajien rauhanponnistelut on kansainvälisestikin huomattu. Elokuun 23. päivänä he osallistuivat kokoukseen, jonka järjesti Venäjän diplomaatti ja Keski-Afrikan tasavallan turvallisuusneuvonantaja Valery Zakharov.
Kokouksessa nämä kolme johtajaa – Evankelisen Allianssin puheenjohtaja, pastori Nicolas Guérékoyame-Gbangou, Banguin katolinen arkkipiispa, kardinaali Dieudonné Nzapalainga ja muslimineuvoston puheenjohtaja, imaami Oumar Kobine Layama – toistivat, että Keski-Afrikan tasavallan kriisi ei ole ensisijaisesti uskontojen välinen, vaan syvimmiltään kyse on poliittisesta valtataistelusta.
Keski-Afrikan tasavalta on ollut YK:n asekauppasaarrossa vuodesta 2013 asti, jolloin Séléka-kapinalliset syrjäyttivät presidentti François Bozizen. Venäjä kuitenkin purki saarron osittain tämän vuoden alussa. Venäjän joukot vastaavat myös presidentti Faustin-Archange Touadéran turvallisuudesta.
Erityisesti Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa Banguissa ja toiseksi tärkeimmässä kaupungissa Bambarissa on koettu viime kuukausina väkivallan aalto. Se on kohdistunut kirkkoihin ja papistoon. Tammikuusta lähtien neljä katolista pappia on joutunut hyökkäyksen kohteeksi ja kolme heistä on saanut surmansa. Venäjän apu herättää toivoa maan turvallisuustilanteen paranemisesta.
Pastori Nicolas Guérékoyame-Gbangou optimistinen
World Watch Monitorin mukaan mukaan pastori Nicolas Guérékoyame-Gbangou suhtautuu optimistisesti Venäjän osuuteen kriisin ratkaisussa: ”Jos venäläiset haluavat olla vilpittömässä vuorovaikutuksessa kanssamme, käytämme suhteitamme neuvotellaksemme aseellisten ryhmittymien – Séléka ja anti-Balaka – kanssa, kuten olemme tähänkin asti tehneet. Tarkoituksemme on saada ne laskemaan aseensa ja lähtemään sovinnon ja rauhan tielle.”
Guérékoyame-Gbangou muistutti kolmen uskonnollisen johtajan roolista YK:n rauhanturvaajien saamisessa maahan 2014. Samalla hän tuomitsi tiettyjen YK:n komennuskuntien hitauden nykyisen kriisin ratkaisussa ja jopa osallisuuden kriisiin.
Guérékoyame-Gbangou toivotti tervetulleeksi venäläisten ensimmäiset toimenpiteet maassa: he ovat auttaneet armeijan yksikköjen sijoittamisessa kaupunkeihin, joita aseelliset ryhmät ovat kontrolloineet vastarintaa kohtaamatta. Tällä hetkellä Venäjä tekee Keski-Afrikan tasavallassa humanitääristä työtä kunnostamalla ja varustamalla sairaaloita erityisesti maan muslimivoittoisessa pohjoisosassa, lähellä Sudanin rajaa.
AFP:n mukaan Venäjä on tavoitellut uuden rauhansopimuksen syntyä kolmen ex-Seleka-ryhmän ja anti-Balakan johtajan Maxime Mokomin välillä Khartoumissa. Kokous Sudanin pääkaupungissa oli linjaltaan yhtenevä Afrikan Unionin virallisten välityspyrkimysten kanssa.
Guérékoyame-Gbangou totesi: ”Olemme tulleet siihen pisteeseen, että suhteidemme täytyy hyödyttää molempia osapuolia. Aiemmat kokemukset osoittavat, että jotkut osapuolet, jotka ovat teeskennelleet auttavansa meitä, ovatkin olleet kiinnostuneita vain luonnonvarojemme riistämisestä. He eivät ole olleet valmiita puuttumaan peliin, vaikka ihmisiä on kuollut heidän silmiensä edessä. Meidän täytyy antaa tilaisuus Venäjälle.”
Ääni Keski-Afrikan tasavaltalaisten kärsimykselle
Pastori Guérékoyame-Gbangou pitää kokousta Venäjän presidentti Putinin kanssa mahdollisuutena antaa ääni Keski-Afrikan tasavaltalaisten kärsimykselle. Samaa mahdollisuutta uskonnolliset johtajat ovat käyttäneet Ranskan ja USA:n sekä YK:n ja Vatikaanin kohdalla.
Vuonna 2014 uskonnolliset johtajat vetosivat maansa puolesta Putiniin lähettämällä viestin Venäjän Banguin suurlähetystön kautta.
Pastori Guérékoyame-Gbangou muistutti, ettei Keski-Afrikan tasavallan yhteistyö Venäjän kanssa ole uusi asia. Itsenäistymisen jälkeen Keski-Afrikan tasavallasta on lähtenyt ylioppilaita opiskelemaan Venäjälle. Palattuaan he ovat toimineet maassaan hallinnollisissa tehtävissä. Venäjää on myös opetettu Keski-Afrikan tasavallan kouluissa. Yhteistyön lopetti presidentti Bokassa 1970-luvulla.