Sudanilainen oikeusistuin on yllättäen asettunut hallitusta vastaan sudanilaisen Church of Christ (SCOC) –kirkon tapauksessa, jossa on pitkään kiistelty kirkon kiinteisöjen omistuksesta.
Viisi kirkon johtajaa, mukaan lukien SCOC:n puheenjohtaja Ayouba Telyan, tulivat oikeuteen keskiviikkona 8.8. valmiina puolustamaan ajamansa asian laillisuutta. He huomasivat yllätyksekseen, että tuomarin päätös olikin heitä puoltava, paikallinen lähde kertoi World Watch Monitorille. Päätöksessään tuomari palautti SCOC:n kiinteistöt takaisin kirkolle, ja kirkon johtajat olivat jo seuraavana päivänä töissä toimistoissaan.
Presidentti Omar al-Bashir on ollut vallassa vuodesta 1989 ja asettui hiljattain ehdolle v. 2020 vaaleihin, vaikka perustuslaki ei salli useampaa kuin kahta viiden vuoden hallintokautta samalle henkilölle. Presidentin alaisuudessa uskontoasiain ministeriö perusti kilpailevan maa- ja rakennuskomitean, joka vaati SCOC:n kiinteistöjä hallintaansa. Siitä lähtien kirkkojen johtajia on säännöllisesti vainottu, kuulusteltu ja haastettu oikeuteen.
Toukokuussa 2017 SCOC protestoi avoimesti Sudanin hallitusta vastaan kirjelmässään, jossa se valitti kristittyjen uskonnollisten oikeuksien systemaattista rikkomista.
”Lopettakaa uskonnollisten vähemmistöjen vainoaminen”
World Watch Monitorin lähde toteaa: ”Huolimatta siitä, että Sudanin kristityt ottivat tämän viikon päätöksen ilolla vastaan, hallituksen pitäisi tehostaa toimintaansa uskonnollisten vähemmistöjen vainon lopettamiseksi.” Lähde lisää: ”Maahan on yhä erittäin vaikea tuoda raamattuja tai muuta kristillistä kirjallisuutta. Jos joku haluaa tuoda maahan yli viisi raamattua kerrallaan, hänet pysäytetään rajalla ja käsketään palaamaan mukanaan turvallisuusviranomaisen lupa.”
Päätös tuli vain muutama päivä sen jälkeen, kun Sudanin ulkoministeriö ilmoitti julkaisseensa ehdotuksia kahdenvälisten suhteiden normalisoimiseksi Yhdysvaltain kanssa ja Sudanin pääsemiseksi pois Yhdysvaltain terrorismia rahoittavien maiden listalta.
Kuluneen vuoden aikana Sudan ja USA ovat työskennelleet suhteiden parantamiseksi ja 20 vuotta voimassa olleiden sanktioiden poistamiseksi. Ihmisoikeusryhmät ovat kuitenkin vaatineet Washingtonia jarruttamaan normalisoimisprosessia, koska heidän mukaansa ihmisoikeuksien paranemisesta on vain vähän näyttöä.
Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauskomission delegaatio vieraili Khartumissa ja Pohjois-Darfurissa toukokuussa ja kuuli asianosaisilta, että Sudanissa ”ei ole uskonnonvapautta.”
Samanlaisia haasteita
Monet muutkin kirkkokunnat, kuten Sudanin presbyteeris-evankelinen kirkko (SPEC), ovat riidoissa hallituksen kanssa kiinteistöjen omistuksesta. Niitäkin uhkaavat sakot sekä kirkkojen sulkeminen tai jopa tuhoaminen.
Huhtikuussa World Watch Monitor raportoi neljästä SPEC:n jäsenestä Bahrissa, pääkaupunki Khartumin lähistöllä. Heitä syytettiin ”fyysisen vahingon tuottamisesta poliisille ja muslimiliikemiehen kannattajille” sen jälkeen kun poliisi ja aseistautunut väkijoukko oli hyökännyt kirkon tiloihin. Kirkon tiloissa oli asuntoja, toimistoja ja koulu. Tämä oli tapahtunut vuotta aiemmin. Samassa paikassa yksi kirkon jäsen sai surmansa protestissa koulun haltuunottamista vastaan.