Selaa World Watch -listan maita

3. sijalla World Watch -listalla

Somalia

WWL 2019: Sijalla 3, pisteitä 91/100

WWL 2018: Sija 3
WWL 2017: Sija 2
WWL 2016: Sija 7

 

Asukasluku: 11,4 milj. (joitakin satoja kristittyjä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja etninen sorto

Vainoavat tahot

Somaliassa perussyy vainoihin on radikaali armeijaryhmä al-Shabaab ja vallitseva heimojärjestelmä. Maan hallinto rakentuu islamilaiseen klaanijärjestelmään, jonka avulla al-Shabaab myös hankkii tietoja ja rekrytoi uusia jäseniä. Sen avulla he myös edistävät omaa ideologiaansa. Al-Shabaab pakottaa sheikit ja imaamit opettamaan jihadia, ja siitä kieltäytyviä uhkaa joko maasta karkoitus tai kuolema.

Lisäksi maassa vaikuttavat järjestäytyneen rikollisuuden verkostot, jotka tukevat rahallisesti radikaaliryhmien, kuten Al-Shabaabin toimintaa.

Maassa kaikkien somalien oletetaan olevan muslimeja. Imaamit moskeijoissa ja oppilaitoksissa sekä al-Shabaabin johtajat toteavat julkisesti, että maassa ei ole tilaa kristinuskolle, kristityille tai kirkoille. Somaliassa islam on valtionuskonto ja muun muassa joulun juhlinta on kielletty.

Vainojen ilmeneminen

WWL:n analyysi keskittyi vain kristillisten yhteisöiden muslimitaustaisiin jäseniin. Koska Al-Shabaabin agentit pitävät heitä hyvänä kohteena, monia kristittyjä on tapettu heti, kun heidät on löydetty.

Al-Shabaabin uskonnollisena taustana on islamin wahhabistinen suuntaus. Se myös haluaa sharia-lain yhteiskuntaa sääteleväksi laiksi ja osaksi jokapäiväistä elämää.
Somaliassa on myös paljon ulkomaalaisia jihadisteja, mutta myös muut kuin sotilastaustaiset henkilöt käyttävä väkivaltaa. Kristittyjä vainoavat myös heidän perheensä, sukunsa ja yhteisönsä jäsenet. Mikä tahansa kristinuskoon liittyvä keskustelu nähdään petoksena somalialaista perhettä ja klaania kohtaan. Siksi perheenjäsenet ja klaanien johtaja ahdistelevat, uhkailevat tai jopa tappavat somalialaisen, jonka epäillään kääntyneen kristityksi.

Viime vuosien aikana tilanne on huonontunut. Islaminuskoon tunnustautuneet sotilaat etsivät erityisesti johtavassa asemassa olevia kristittyjä. Myös kirkon uudelleen käyttöön ottaminen Hargeisassa epäonnistui, kun paikallinen islamyhteisö pakotti maan hallinnon lakkauttamaan kirkon.

 

Kartta, jossa näkyy eri maailman maissa asuvien Somalien määrä

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta: