Pohjois-Korea

1

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Pohjois-Korea on edelleen kristittyihin hyvin vihamielisesti suhtautuva maa. Jos kristityn usko paljastuu viranomaisille, hänet lähetetään poliittisena vankina työleirille epäinhimillisiin oloihin tai hänet tapetaan heti – ja hänen perheensä kokee saman kohtalon.

Kristityillä ei ole minkäänlaista vapautta. Heidän on lähes mahdotonta kokoontua yhteen. Kokoontumaan uskaltautuvat tekevät sen mahdollisimman salaa ja ottavat valtavan riskin. Taantumuksellista ajattelua vastaan säädetty uusi laki tekee selväksi, että kristillinen usko tai Raamatun omistaminen on vakava ja ankarasti rangaistava rikos.

Vuonna 2022 julkaistun, ihmisoikeuksia Pohjois-Koreassa selvittävän raportin mukaan varsinkin kristityt joutuvat maan vankiloissa silmätikuiksi ja kidutetuiksi ja heidän vankeusaikansa ovat pidemmät kuin muiden ryhmien. Silminnäkijät ovat raportoineet, että kristittyjä on kuulusteltu muita kauemmin ja usein kiduttamalla. Kuulustelun aikana heihin on myös käytetty pahimpia kidutuskeinoja muiden kristittyjen paljastamiseksi. Tämän äärimmäisen vainon syynä on se, että kristinusko katsotaan erityiseksi uhkaksi maan julmalle hallinnolle ja diktatuuriin perustuvalle ideologialle. Kristittyjä pidetään yleisesti sekä maan johdon että yhteiskunnan vihollisina.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Vuoden aikana Open Doorsin yhteyshenkilöt kuulivat luotettavista lähteistä, että useita kymmeniä maanalaisten seurakuntien kristittyjä oli löydetty ja teloitettu. Myös yli sata perheenjäsentä oli pidätetty ja lähetetty työleireille. Raportit paljastavat, että pohjoiskorealaisten kristittyjen elämä on yhä vaikeampaa. Kristittyihin kohdistunut väkivalta on kasvanut. Hiljattain säädetty taantumuksellisen ajattelun vastainen laki pitää kristillistä uskoa ja/tai Raamatun omistamista on vakavana rikoksena.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Kristityt ovat kaikkialla Pohjois-Koreassa yhtä lailla vaarassa joutua autoritaarisen valtion harjoittaman äärimmäisen vainon kohteeksi. Vastarintaa ei voi edes ajatella. Maan hallinto pitää kaikkia kansalaisiaan tiukasti silmällä. Kiinan vastaisen rajan tarkentunut valvonta tekee maasta pakenemisen yhä vaikeammaksi.

Vankileireille ja täyden kontrollin alueille suljetut kristityt kohtaavat eniten vainoa. Näiltä leireiltä on kuitenkin vaikea saada ajan tasalla olevaa tietoa.

Millaista maassa on elää miehenä?

Pohjois-Korean patriarkaalisessa yhteiskunnassa väestön valvonta keskittyy erityisesti miehiin, joita pidetään perheenpäinä. Kaikkien miesten on työskenneltävä hallituksen määräämissä työpaikoissa. Heidän on vahvistettava olevansa paikalla, eikä työtä voi lopettaa henkilökohtaisista syistä. Miesten on sen vuoksi vaikeampi paeta maasta kuin naisten. Kristityiksi havaittuja häpäistään todennäköisimmin julkisesti.

Pakollinen kymmenvuotinen asepalvelus alkaa 17 vuoden iässä, ja se voi paljastaa suvun kytköksiä kristinuskoon. Jos kytkös löytyy, miehiltä evätään puolueen jäsenyys. Heille annetaan kaikkein vaatimattomimmat tehtävät yliopistoissa ja työpaikoilla. Työleireillä olevat kristityt miehet kärsivät huonosta kohtelusta ja fyysisestä väkivallasta.

Millaista maassa on elää naisena?

Useimmat Pohjois-Koreasta paenneet ovat naisia. He ovat suuressa vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi tai palautetuiksi kotimaahan, jolloin heitä uhkaa ankara kuulustelu ja kidutus. Seksuaalisen hyväksikäytön uskotaan olevan yleistä yhdellä maan pahamaineisimmista työleireistä. Viranomaiset kohdistavat seksuaalista väkivaltaa kristittyihin naisiin ja tyttöihin myös tarkoituksenaan tuhota Raamatun mukainen seksuaalinen puhtaus. Maahan palautettujen kristityjen naisten joukossa on sellaisia, jotka kiinalaiset miehet ovat saattaneet raskaaksi ihmiskaupan yhteydessä. Heidät voidaan pakottaa aborttiin, koska viranomaiset haluavat estää pohjoiskorealaisen geeniperinnön ”saastumisen”.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doorsin salassa toimivat työntekijät pitävät Pohjois-Korean 80 000 kristittyä hengissä toimittamalla heille ruokaa ja hätäapua Kiinassa olevien salaisten verkostojen kautta. Kiinassa he tarjoavat pohjoiskorealaisille pakolaisille majoitusta ja opetuslapseuskoulutusta turvataloissa.

Rukoile:

Rukoile, että Pyhä Henki antaisi jatkuvasti yliluonnollista rauhaa ja voimaa työleireillä oleville kristityille.

Pyydä, että Jumala varjelisi salaa kokoontuvia kristittyjä viranomaisten urkinnalta.
Rukoile, että Pohjois-Korean hallinto sallisi muun maailman auttaa ja vaikuttaa maassa.

Taivaallinen Isä, me kiitämme sinua pohjoiskorealaisten sisartemme ja veljiemme suuresta urheudesta. Rohkaise ja varusta heitä sekä anna heille edelleen voimaa, kun he seuraavat sinua äärimmäisen vainon keskellä. Varjele kristittyjen salaisia kokoontumisia. Anna niiden olla sinun kohtaamisesi paikkoja. Anna lapsillesi viisautta, uskallusta ja tarkkanäköisyyttä, jotta he tietäisivät, kuinka ilmaista uskonsa yhteiskunnassa kiinnittämättä viranomaisten huomiota.

Rukoilemme tämän maan puolesta, Herra. Pyydämme, että rakennat kirkkoasi ja sulatat Kim Jong-unin ja hänen hallintonsa edustajien kovettuneet sydämet. Aamen.