Uutiset
08.12.2018

Seitsemän kristittyä kuollut islamistien iskuissa Kongon demokraattisessa tasavallassa, joukossa kaksi pastoria

Aseellinen islamistiryhmä Liittoutuneet kansanvaltaiset voimat (ADF) surmasi seitsemän kristittyä itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa marraskuun alussa. Kahteen kylään 10. ja 11. marraskuuta tehdyissä iskuissa kuoli kuusi kristittyä, joiden joukossa olivat pastori Kausa Kaule Yosua ja hänen 27-vuotias tyttärensä Masika. Lisäksi iskujen yhteydessä kidnapattiin 13 henkilöä, sekä aikuisia että lapsia. Yksi kidnapatuista oli pastori Josias Kapanga Katembo, jonka ruumis löydettiin myöhemmin metsästä.

Avunhuutoja

ADF:n militantit saapuivat lauantai-iltana 10.11. Mayimoyan kylään, joka sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Benin kaupungista. Paikallisen lähteen mukaan he astuivat klo 23:n aikaan pastorin kotiin ja hyökkäsivät tämän tyttären kimppuun viidakkoveitsien kanssa. Kun tytär huusi apua, isä tuli paikalle ja yritti pelastaa tyttären. Ensin isä ja sitten tytär ammuttiin kuoliaaksi. Yksi pastorin lapsenlapsista on edelleen kadoksissa.

Eräs iskuista selvinnyt kertoo: ”Olin kotonani, kun he hyökkäsivät. Kuulin ikkunasta heidän puhuvan, että alue kuuluu muslimeille eikä kristityille ja että jokainen löydetty kristitty on vihollinen.” Iskussa kuoli kolme 8–13-vuotasta lasta. Kambale-niminen poika oli sukua pastorille. Kaksi muuta lasta on vielä tunnistamatta, koska heidän vanhempansa pakenivat kylästä. Uhrit haudattiin sunnuntaina 18.11. Seitsemän kristittyä, neljä lasta ja kolme aikuista, on yhä kadoksissa. Heidät pakotettiin kantamaan ryöstösaalista, jonka ADF:n jäsenet varastivat kylästä.

Pakeneminen vaikeaa

Seuraavan päivän iltana militantit hyökkäsivät Boyikenen kylään. Pastori Josia Kapanga Katembo kidnapattiin yhdessä kahden lapsensa ja kolmen muun kristityn kanssa. 12 taloa ja yksi ajoneuvo sytytettiin tuleen. Lähteen mukaan hyökkääjät tukkivat tien ja polttivat kirkon läheisyydessä sijaitsevia koteja. He iskivät kuin sotilaat. Kirkko sijaitsee alueen reunalla metsän vieressä, joten sieltä oli vaikea paeta ja päästä varoittamaan muita. Pastori Katembon vaimo Rebecca, 34, tapettiin hänen yrittäessään paeta sen jälkeen, kun heidän kotinsa oli sytytetty tuleen. Heidän neljän lapsensa olinpaikkaa ei tiedetä.

Iskuissa kuollen naisen perheenjäsen kantaa ristiä haudalle surijoiden seuratessa ruumisarkun kanssa 12. marraskuuta.

Benistä kotoisin oleva seurakunnan johtaja kertoi, että Boyikenen iskussa ei poltettu muslimien koteja: ”Ennen pastorin kotia on muslimin koti. Se sijaitsee kahden kristityn kodin välissä. Hyökkääjät jättivät sen välistä, mutta sytyttivät kaksi muuta tuleen.”

Useita iskuja

Väkivalta on saanut siviilit pakenemaan alueelta. ”Ihmiset ovat paenneet suurin joukoin Orientalen ja Iturin alueille, Butemboon ja jopa rajan yli Ugandaan. Rukoilkaa, että Jumala auttaisi meitä”, sanoi pakolaisia auttavan kristillisen järjestön edustaja Oichasta. Syyskuussa ADF onnistui iskemään yllättäen Benin keskustaan. YK:n joukkojen tukema Kongon armeija on taistellut kaupungin läheisyydessä militantteja vastaan. 14 ja 15. marraskuuta käydyissä taisteluissa menehtyi seitsemän YK:n rauhanturvaajaa ja 12 kongolaista sotilasta. Maailman terveysjärjestö WHO on myös joutunut vähentämään toimia alueella vakavan ebolaepidemian johdosta.

Ugandasta lähtöisin oleva ADF on kahden viime vuosikymmenen aikana juurtunut alueelle. Sen uskotaan surmanneen Kongon demokraattisessa tasavallassa yli 2500 siviiliä viimeisen kolmen vuoden aikana. Paikallisen sanomalehden Les Coulisses’n toimittaja Nicaise Kibel’Bel Oka kertoi World Watch Monitorille viime vuonna, että ADF on viime vuosina tullut tunnetuksi myös nimellä Muslim Defence International. Sitä tukevat jihadistiset organisaatiot Afrikassa ja sen ulkopuolella. New Yorkin yliopiston tutkimusryhmän raportin mukaan ADF saa rahoitusta ISISin kenialaiselta taloudelliselta tukijalta.

Lähde