Uutiset
06.12.2018

Kristityiksi kääntyneiden kokema painostus lisääntymässä Iranissa

Iranin turvallisuuspalvelu on pidättänyt kaksi kristityksi kääntynyttä iranilaista 16.11.2018 Karajissa ja Mashhadissa.  Behnam Ersali ja Davood Rasooli olivat sopineet tapaamisesta Mahhadissa tuona perjantaina, kun heidät kummatkin pidätettiin. Oletettavasti Iranin tiedustelupalvelu oli salakuunnellut heidän puhelujaan ja tiesi näin suunnitelmasta.

Behnam Ersali oli jo erään ystävänsä kodissa Mashhadissa Pohjois-Iranissa, kun tiedustelupalvelun agentit tunkeutuivat taloon ja pidättivät heidät molemmat.  Ersalin ystävä vapautettiin muutaman tunnin kuluttua, mutta Ersali on edelleen pidätettynä tuntemattomassa paikassa.

Davood Rasooli pidätettiin kotinsa edessä hänen ollessaan lähdössä Mashhadiin. Myöhemmin turvallisuuspalvelun agentit tekivät hänen kodissaan kotietsinnän ja takavarikoivat joitakin Rasoolin kirjoja ja muuta henkilökohtaista omaisuutta.

Pidätyksensä jälkeen miehet eivät ole olleet yhteydessä perheisiinsä tai ystäviinsä. Ei tiedetä, mistä heitä syytetään eikä missä heitä pidetään vangittuina. Rasoolin ystävät kuitenkin epäilevät hänen olevan Rajai Shahrin vankilassa.

Raportit Esalin ja Rasoolin pidätyksistä eivät ole ainoita, jotka kertovat kristittyjen kokeman painostuksen lisääntyneen Iranissa. Mohabad Newsin mukaan raportit osoittavat, että Islamilaisen tasavallan tiedustelupalvelu on haastanut oikeuteen ja pidättänyt joukon kristittyjä maan pohjoisosan kaupungeissa. Yksityiskohtaista tietoa asiasta on vähän. Muutamien kristittyjen kerrotaan päässeen vapauteen sen jälkeen, kun he ovat kirjallisesti luvanneet olla läsnä tulevissa oikeuden istunnoissa.

Lokakuussa World Watch Monitor uutisoi, että kaksi iranilaista kristittyä on tuomittu 18 ja 12 kuukauden vankeusrangaistuksiin heidän levitettyään ”hallinnon vastaista propagandaa” väittämällä, että Jeesus on Herra ja että Raamattu on heidän lopullinen auktoriteettinsa. Oikeuden päätöksen mukaan tätä voidaan pitää hyökkäyksenä islamia vastaan.

Kristityksi kääntynyt Naser Navard Gol-Tapeh kärsii 10 vuoden vankeusrangaistusta kotiseurakuntien järjestämisestä. Elokuussa hän kysyi viranomaisilta avoimessa kirjeessä, kuinka hänen kristillistä toimintaansa voidaan pitää valtion vastaisena.

Lähde