Uutiset
10.12.2018

Egyptin bussi-iskusta selvinneet koptit vaativat selitystä

Egyptin koptikristityt ovat tyrmistyneitä autiomaatiellä tapahtuneesta bussi-iskusta. Isku oli jo toinen kahden vuoden kuluessa Minyan luostariin johtavalla tiellä. Nyt kysytään, miksi kristittyjä ei suojeltu.

Luoteja luostaritiellä

Päivän piti olla iloinen. Koptiperhe oli juhlinut perjantaina, 2. marraskuuta kahden pikkupojan – 4 kk ikäisen Emilen ja 5 kk ikäisen Noufirin – kastetta Pyhän Samuelin luostarissa. Kaikki lähtivät iloisina paluumatkalle. Äkkiä bussin viereen ilmestyi nelivetomaasturi, josta neljä naamioitunutta, sotilaan näköistä miestä alkoi ampua.

Kaikki 28 bussin matkustajaa suojautuivat lattialle, myös bussinkuljettaja Sameh Nabil.

”Koin olevani vastuussa matkustajien turvallisuudesta”, kertoi Nabil Open Doorsille. ”Ajoin niin kovaa kuin pystyin, mutta terroristit seurasivat. He onnistuivat ampumaan yhden ikkunan rikki. Istuin bussin lattialla painaen kaasua kaikin voimin.”

Bussissa puhkesi paniikki. ”Ne olivat kauheita hetkiä. Me vain huusimme ja pyysimme Jumalaa suojelemaan meitä.”

Sitten hyökkääjät huomasivat Minyasta tulevan pikkubussin, joka oli noin 300 m Nabilin bussin takana. He kääntyivät sen kimppuun ja Nabil pääsi pakenemaan. Kukaan matkustajista ei kuollut, mutta osa sai vakavia vammoja. Takana tulleessa bussissa sen sijaan kuoli seitsemän, myös kaksi lasta.

Pakoon pääseminen oli ihme. ”Jumala suojeli meitä ja pelasti kuolemalta. Ajoin täyttä vauhtia istuen bussin lattialla, ja silti bussi pysyi tiellä”, Nabil sanoi.

Kun he saapuivat tien tarkastuspisteelle, siellä oli kaksi bussia odottamassa lähtöä luostariin, mutta bussikuski Nabil varoitti heitä ja kehotti kääntymään takaisin. Nyt tarkastuspisteellä oli poliisi, toisin kuin menomatkalla.

Bussi-iskusta selvinneet palaavat lauantaina 3.11. kotikyläänsä El-Kawameliin, joka sijaitsee Suhajin hallintoalueella. (Kuva: Open Doors International)

Samat terroristit, sama paikka

Heti tapauksen jälkeen paikalliset kristityt kokoontuivat ilmaisemaan kiukkunsa siitä, että isku oli tehty lähes täsmälleen samassa paikassa kuin toukokuussa 2017, jolloin 28 koptia sai surmansa.

”Tunnen kaikki uhrit. He olivat hyviä kirkkomme jäseniä, rehellisiä ihmisiä, joilla oli vahva suhde Jumalaan”, sanoi isä Sirapion Effat Minyan kaupungin koptikirkosta. ”Emme käsitä, miten tämä saattoi toistua. Pyhän Samuelin luostari on hyvin vanha ja siellä käy sekä paikallisia kristittyjä että turisteja. Miksi sitä ei valvota paremmin?”

”Valtion tulisi selvittää, miten isku saattoi tapahtua kahdesti samalla tavoin ja samassa paikassa”, sanoi myös Isä Samuel Fayes El-Kawamelin koptikirkosta, josta ensimmäinen bussi tuli.

Egyptin hallitus vannoi parantavansa luostarin ympäristön turvallisuutta ensimmäisen iskun jälkeen, sanoi paikallinen ihmisoikeusaktivisti Amir Fakhry. ”He lupasivat päällystää luostariin johtavan 25 km mittaisen tien ja parantaa valaistusta ja alueen mobiiliverkkoa uuden iskun ehkäisemiseksi. Mitään ei ole tapahtunut. Samat terroristit iskivät uudelleen samassa paikassa.”

Surmien takana ISIS?

Kaksi päivää tapahtuman jälkeen Egyptin viranomaiset sanoivat tappaneensa 19 islamistia, joita oli epäilty osallisuudesta jälkimmäiseen bussi-iskuun.

ISIS julkaisi viime vuoden helmikuussa propagandavideon, jossa se vannoi pyyhkivänsä pois Egyptin koptikristityt ja ”vapauttavansa Kairon”. Sen jälkeen ISISin paikallisryhmä nimeltään Sinai Province on painostanut jyrkällä islam-tulkinnallaan Pohjois-Siinain väestöä El-Arishin läheisyydessä.

Lähde