Lehdet
03.02.2019

Rukoustenne ja tukenne kautta

Seojun Pohjois-Koreasta

Pohjois-Koreasta paennut Seojun kertoo kokemuksistaan Open Doorsin haastattelussa. Nykyään pastorina toimivan miehen elämä on ollut selviytymiskamppailu.

Seojunilla on siniset housut, vaaleakuvioinen paita ja hiukset kammattuna sivulle. Hän tervehtii meitä iso hymy kasvoillaan, samalla kunnioittavasti kumartaen.

Seojun toimii pastorina Etelä-Koreassa. Jos Pohjois-Korean salainen palvelu saisi tietää hänestä, hän voisi olla vaarassa – ja voisi saattaa yhä maassa asuvat sukulaisensakin vaaraan. Tapaamme hänet siksi salaisessa paikassa ja muokkaamme hänen ulkonäköään kuvissa ja videoissa.

Selviytymistä Pohjois-Korean oloissa

Seojun kasvoi Pohjois-Koreassa pahimpien nälänhätävuosien aikana. Jos hänen lapsuuttaan kuvattaisiin yhdellä sanalla, se olisi selviytyminen. Hän muistaa etsineensä ruokaa kierrellen nälkäisenä pitkin maaseutua ja vuoristoja. Näläntunne ja pelko mahdollisesta nälkäkuolemasta olivat läsnä hänen varhaiset vuotensa. Tilanne maassa oli niin paha, että hän usein näki ruumiskasoja juna-asemalla. Tämä oli seurausta maan sulkeutuneisuudesta muun maailman avulle. 

Seojun

”Ihmiset alkavat uskoa ja tulevat eläväksi Jumalan sanasta, työntekijöiden auttavia käsiä unohtamatta.” – Seojun

Ainoat kristityistä tietämänsä asiat Seojun oli oppinut koulun oppikirjoista. Kristityt olivat susia lampaiden vaatteissa eikä heihin voinut luottaa. Taikauskoiset ja heikkomieliset kristityt olivat uhka pohjoiskorealaiselle elämälle. Hän ei tavannut Pohjois-Koreassa eläessään yhtään kristittyä.

– Lähetyssaarnaajia kuvailtiin murhaajiksi, jotka teeskentelivät lampaita, Seojun sanoi.

Tietysti Pohjois-Koreassakin oli kristittyjä, mutta heidän oli pakko toimia salassa. Kiinni jäädessään he voivat joutua vankilaan ja pahimmillaan koko perhettä kidutettiin tai jopa tapettiin.

Ruoho ei ole vihreämpää rajan toisella puolella

Nälänhädän aikana Seojun sai kuulla, että Kiinasta voisi olla mahdollista saada ruokaa. Epätoivoisena hän päätti ylittää Tumen-joen ja hakea ruokaa perheelleen. 17-vuotiaana, yllään vain koulupuku ja takki, hän seurasi lumessa muiden Kiinaan paenneiden jälkiä.

Pako ei tehnyt Seojunin elämästä helppoa. Hänen oli vaikea ansaita tarpeeksi rahaa ostaakseen ruokaa. Hän joutui myös jatkuvasti pelkäämään ratsioita, joissa etsittiin laittomasti maassa olevia pohjoiskorealaisia.

Ruoan, suojan ja turvallisuuden puute olivat viedä Seojunilta lopunkin toivon.

– Halusin vain löytää levon ja rauhan, hän sanoi.

Pohjois-Korealaisia naisia tutkimassa Raamattua

Sydän aukeaa Jumalalle

Seojun kuuli eräältä ystävältään Open Doorsin turvatalosta. Ennakkokäsitys kristityistä pidätteli häntä menemästä taloon, mutta hänen sydämessään alkoi aueta jotain.

– En ymmärtänyt, mitä tapahtui, koska minua oli aivopesty koko ikäni. Syvällä sisimmässäni halusin kohdata taivaallisen Isämme, Seojun kertoi.

Open Doorsin turvatalon kautta Seojun sai ruokaa, suojan ja raamatunopetusta. Jotain valtavaa tapahtui prosessin aikana: Seojun antoi elämänsä Jeesukselle.

Seojun halusi palata Pohjois-Koreaan, mutta tiesi, ettei voisi ottaa Raamattua mukaansa. Siksi hän opetteli ulkoa yli 2000 jaetta turvatalossa asumiensa vuosien aikana.

“Älkää luovuttako tai olko epäuskoisia, vaikka ette näe heti tuloksia. Jumala toimii
nyt rukoustenne kautta.” – Seojun

Jumalalla oli kuitenkin muita suunnitelmia Seojunille. Hän ei voinut palata Pohjois-Koreaan, koska poliisi oli saanut selville hänen karanneen. Paluu olisi ollut liian vaarallista. Sen sijaan Seojun matkasi Etelä-Koreaan ja osallistui seminaariin, jossa hänen intohimonsa Jumalan sanaa kohtaan vain kasvoi.

Kun kysyimme Seojunilta Kiinan turvatalon merkityksestä, hän sanoo:

– Siellä todella voi tuntea Jumalan rakkauden. Ihmiset alkavat uskoa ja tulevat eläväksi Jumalan sanasta, työntekijöiden auttavia käsiä unohtamatta. Turvatalossa elävät saavat omistaa elämänsä Jumalalle ja kasvaa tuleviksi pastoreiksi ja lähetystyöntekijöiksi.

Näin tapahtui Seojunillekin. Tänä päivänä hän palvelee Etelä-Koreassa pastorina. Hän lähti matkalleen nälkäisenä teinipoikana, joka ajatteli, että kristityt ovat heikkoja ja taikauskoisia. Hänestä tuli mies, joka omistaa elämänsä Jeesukselle ja osoittaa muille Jumalan sanan totuutta.