Pohjois-Korea

2

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Pohjois-Koreassa viranomaisten löytämät kristityt ja näiden perheet viedään poliittiseen rikokseen syyllistyneinä työleireille tai surmataan välittömästi.

Koska kristityillä ei ole yhteiskunnassa laillista asemaa, toisten kristittyjen tapaaminen ja yhteen kokoontuminen on lähes mahdotonta. Mikäli jotkut kristityt uskaltautuvat kokoontumaan, se on tehtävä salassa. Pääkaupunki Pjongjangissa vieraileville ulkomaalaisille esiteltävät kirkot ovat osa propagandakulissia.

Vainon äärimmäisen korkea taso kertoo valtiosta, jossa diktatuurin vainoharhaisuus ilmenee yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Maailmassa ei liene valtiota, johon termi “vainoharhaisuus” olisi luontevampaa yhdistää; suhteeton epäluulo on läsnä kaikkialla Pohjois-Koreassa.

Poikkeavasti ajattelevien kansalaisten – kuten kristittyjen – löytämiseen ja tunnistamiseen tähtäävät poliisiratsiat ovat yleistyneet. Vuonna 2018 Etelä-Koreassa järjestettyjen talviolympialaisten myötä alkanut Pohjois-Korean diplomaattisuhteiden muutos ei ole vaikuttanut pohjoiskorealaisten kristittyjen asemaan.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Pohjois-Korea oli World Watch List -raportin ensimmäisellä sijalla vuosina 2002–2021, mutta tänä vuonna listan kärkeen nousi Afganistan. Pohjois-Korean kristittyjen kokema painostus on kaikilla elämänalueilla kuitenkin edelleen huippulukemissa, ja väkivaltaa mittaava pistemäärä on noussut. Asiantuntijoiden mukaan vankileireillä olevien ihmisten määrä on kasvanut ainakin 20 000 ihmisellä. Maassa on astunut voimaan uusi, ”taantumuksellista toimintaa” vastustava laki, jonka perusteella entistä useampia kristittyjä on pidätetty ja ovensa sulkeneiden kotikirkkojen määrä on kasvanut. Vaikka tilanne on siis pahentunut ja Pohjois-Korean pistemäärä (96) on huipussaan, maan kristittyjen tilanne on jäänyt Afganistanin tapahtumien varjoon. Kun hallinto COVID-19-pandemian varotoimena sulki kaikki rajat, kristittyjen elämä vaikeutui entisestään. Ruoan ja lääkkeiden haku Kiinasta muuttui entistäkin haastavammaksi. Myös hallinnossa jouduttiin myöntämään tilanteen olevan vaikea. Muutokset Kim Jong-unin puheissa eivät maan kristittyjen osalta ole kuitenkaan muuttaneet mitään. Poliisiratsiat, joiden avulla pyritään löytämään ja kitkemään juurineen kaikki poikkeava ajattelu, ovat jatkuneet myös kristittyjen keskuudessa.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Pohjois-Koreassa kristittyjen on pidettävä uskonsa täysin salassa. Mikäli kristitty omistaa Raamatun tai sen osia, ne piilotetaan tarkasti. Raamattua luetaan vain, kun kukaan ei varmasti näe. Suurin osa kristityistä ei kerro uskostaan edes lapsilleen ennen kuin nämä ovat tarpeeksi vanhoja, jotta lapset eivät vahingossa paljastaisi mitään asiaan liittyvää.

Kun kristitty saadaan kiinni, hänet pidätetään ja tuomitaan jollekin maan hirvittävistä vankileireistä. Leireillä he joutuvat työskentelemään orjina ja heitä kidutetaan toistuvasti. Näiltä leireiltä on käytännöllisesti katsoen mahdotonta paeta.

Pohjoiskorealaiset veljemme ja sisaremme ovat kaikesta huolimatta päättäneet, että Jeesuksen tunteminen on kaikkien riskien arvoista. Pohjois-Korean kristittyjen joukko ei vain selviydy, vaan se myös kasvaa. Kirkko uskoo tulevaisuuteen. Eräs pohjoiskorealainen kristitty toteaa: “Eräänä päivänä rajamme aukeavat. Me yhdistymme Etelä-Korean ja Kiinan kristittyjen kanssa ja julistamme evankeliumia maapallon pimeimmissä paikoissa.”

Millaista maassa on elää miehenä?

Kaikkien täysi-ikäisten pohjoiskorealaismiesten on työskenneltävä hallinnon määräämissä työpaikoissa, eikä työtä voi lopettaa henkilökohtaisista syistä.

Perheen tausta vaikuttaa niin opinnoissa, kymmenen vuotta kestävässä pakollisessa asepalveluksessa kuin työelämässä: jos perheen historiasta löytyy kristillisiä kytköksiä, pojat ja miehet joutuvat alempiin tehtäviin ja heiltä kielletään myös puolueen jäsenyys. Työleireillä kristityt miehet kohtaavat huonoa kohtelua ja fyysistä väkivaltaa.

Millaista maassa on elää naisena?

Open Doors arvioi, että noin 50 000–70 000 pohjoiskorealaista kristittyä on työleireillä uskonsa tähden. Naisrikolliset ja -vangit kokevat seksuaalista väkivaltaa kuulusteluissa ja vankeudessa, ja tietolähteiden mukaan keskitysleireillä raiskauksia tapahtuu päivittäin. Naiset, joiden suvussa on kristillistä taustaa, saatetaan pakottaa eroamaan miehistään, ja heiltä evätään lastensa huoltajuus.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors tukee Pohjois-Korean kristittyjä Kiinan kautta. Heitä tavoitetaan myös muiden maiden radio-ohjelmilla, joita pohjoiskorealaiset kuuntelevat salaa. Open Doorsin tavoite on aina noussut Ilmestyskirjan kolmannen luvun toisesta jakeesta: “Herää ja vahvista sitä, mikä vielä on jäljellä, sitä, mikä jo oli kuolemaisillaan.“ Jae kuvaa erityisen hyvin Pohjois-Korean kristittyjen hyväksi tehtävää työtä.

Rukoile:

Pohjois-Korean kristityt ovat vaarassa. Rukoile salaa uskovien kristittyjen puolesta, niiden puolesta, jotka ovat vankilassa, sekä pidätettyjen tai tapettujen kristittyjen perheiden puolesta. Pyydä Jumalaa olemaan näiden uskovien kanssa ja vahvistamaan heitä, jotta he löytäisivät toivon ja näkisivät Hänen kättensä työn elämässään.

Rukoile Kim Jong-unin ja muiden maan johtajien sydänten puolesta. Kimin perhe on johtanut maata kauan ja vastustanut Jumalan kansaa raa’asti. Rukoile, että Kim Jong-un näkisi evankeliumin kauneuden ja sen rakkauden, mikä Jeesuksella on häntä kohtaan.

Open Doorsin Kiinan-verkostot ovat elintärkeitä pohjoiskorealaisten seurakuntien ylläpidossa. Moni Kiinaan paennut kristitty palaa Pohjois-Koreaan valmiina viemään evankeliumia pienille uskovien joukoille. Rukoile onnistumista noille matkoille ja suojaa turvakodeille, joissa kristityt majoittuvat Kiinassa.

Isä, on niin vaikeaa tietää kuinka rukoilla Pohjois-Korean puolesta. Siellä on niin paljon tarpeita ja kipua, ja tilanne on ollut paha jo pitkään. Ja kuitenkin näemme historiasta ja Raamatun lehdiltä, että teet aina aktiivisesti työtä, jopa silloin kun yö näyttää olevan pimeimmillään. Rukoilemme, että antaisit edes pilkahduksen valoasi Pohjois-Korean ihmisille ja sytyttäisit lieskat roihuamaan niiden uskovien sydämissä, jotka vaarantavat kaiken seuratakseen Sinua. Rukoilemme tätä Jeesuksen nimessä, hänen, joka elää ja hallitsee Sinun ja Pyhän Hengen kanssa, yhtenä Jumalana, nyt ja aina.