Uutiset
22.01.2022

Roda valitsi elämän suvun halveksimana kristittynä Etiopiassa

Roda* on kotoisin itäafrikkalaisesta Djiboutin tasavallasta, jossa islam hallitsee elämää, alusta loppuun. Kuitenkin Jeesus löysi hänet. Kun Rodan perhe sai selville, että tämä oli kääntynyt kristityksi, häntä syytettiin perheensä häpäisemisestä.

Roda asuu nyt miehensä ja kolmen lapsensa kanssa Etiopiassa. ”Perheeni Djiboutissa oli konservatiivinen muslimiperhe. Jumalan oli erotettava minut kaikesta siitä. Minusta tuli kristitty 16 vuotta sitten. Löysin Jumalan Tesfayen kautta”, Roda kuvaa.
Tesfaye oli aluksi Rodan ystävä, mutta myöhemmin hänestä tuli tämän aviomies. Djiboutissa evankeliumia ei saa julistaa avoimesti. Tesfayen oli siksi oltava hyvin varovainen, kun hän vei Rodan kristittyjen yhteyteen. Roda kysyi häneltä: ”Mihin olemme menossa?” Tesfay vastasi: ”Paikkaan, jossa ihmiset voivat opettaa sinulle jotakin tärkeää.“

Roda kuvaa kristittyjen kohtaamista: ”He kertoivat minulle evankeliumin sanoman. En tiennyt enkä ymmärtänyt mitään. Kun he rukoilivat puolestani oppitunnin jälkeen, sanoin, että ei ole ketään muuta kuin Muhammed, joka voi pelastaa. En tiedä miksi, mutta he jatkoivat uskonsa opettamista ja kohtelivat minua erittäin hyvin. Sanoin, että he tuhlasivat aikaansa.”

Kuollut profeetta vai Messias

Kristityt opettivat kärsivällisesti, vaikka Roda osallistui oppitunteihin vain viettääkseen enemmän aikaa Tesfayen kanssa. ”Ihailen heitä. He uhrasivat paljon hyväkseni kahden vuoden ajan”, hän kertoo. Roda oli harras omassa uskossaan, mutta siitä puuttui todellinen tieto.

Eräällä raamattutunnilla kristitty mies, jolla oli muslimitausta, sanoi Rodalle: ”Muhammed on kuollut. Jeesus, jota me kutsumme Isäksi, syntyi Pyhän Hengen kautta. Hän kuoli meidän edestämme ristillä ja meni taivaaseen, josta hän palaa.” Mies kehotti Rodaa kysymään vanhimmilta, pitikö tämä paikkansa.

Roda menikin kysymyksensä kanssa suoraan imaamin luo: ”Onko Muhammed kuollut? ” ”Kyllä”, imaami vastasi – ihan niin kuin kristitty mies oli sanonut. Rodan mieleen tuli Matteuksen evankeliumin lause ’Hänet on herätetty kuolleista’. ”En tiedä, miten selittäisin sen. Kun puhuin imaamille, muutuin. Asia selvisi minulle, silmäni aukenivat”, Roda kuvaa. Hän sanoi imaamille jotakin hyvin rohkeaa ja vaarallista. ”Kerroin hänelle, että tästä alkaen kunnioittaisin Messiasta, joka oli pelastanut minut.”

Pakolaisleiriltä koulutukseen

Ulkoisesti Rodan elämä muuttui vaikeammaksi. Hän tiesi, että suku ei hyväksyisi hänen kääntymyksensä tuomaa häpeää. ”Lähdin kotoa vain päälläni olevien vaatteiden kanssa. Tiesin, mitä he tekisivät minulle.” Hän luopui vanhempiensa vaurauden tuomasta mukavuudesta ja turvasta, mutta hengellisesti hän oli kuin lähde, josta vesi pulppusi jatkuvasti. Jumala antoi hänelle unia ja näkyjä, jotka johtivat Sanan nälkään.

Rodan suhde Tesfayen kanssa muuttui myös. He menivät naimisiin kirkossa ja pakenivat läheiselle pakolaisleirille. ”Olimme siellä yhdeksän kuukautta. Olosuhteet leirillä olivat huonot. Se oli masentavaa. Parasta oli se, että hengellinen elämäni voimistui, koska siellä oli paljon aikaa lukea Raamattua, ylistää ja rukoilla.”

Leiriltä Roda ja Tesfaye muuttivat Etiopiaan. Heidän oli vaikeaa tulla taloudellisesti toimeen, kun lapset syntyivät ja olivat pieniä. Tesfayella ei ollut aina pysyvää työtä perheen elättämiseksi. “Kun olimme tässä tilanteessa, saimme mahdollisuuden koulutukseen”, Roda kertoo. Open Doors kutsui Rodan ja Tesfayen käytännölliseen valmennukseen oman pienen yrityksen perustamiseksi ja antoi heille perustarvikkeet toiminnan aloittamiseksi. He alkoivat valmistaa ja myydä tuoremehua ja mehujäätä.

Risti kaulassa solvattavaksi

Roda palasi vanhempiensa kotiin vain kerran osallistuakseen hautajaisiin. Hänen perheensä ei vielä silloin tiennyt, että hänestä oli tullut kristitty. Ennen vierailua hänen puolestaan rukoiltiin. “Mene, Jumala on kanssasi”, kristityt sanoivat.

Rohkaistuneena Roda teki jotakin uskaliasta tietäen, että olisi muslimien ympäröimä. ”Menin sinne risti kultaketjussa kaulallani. He kysyivät: ”Mikä kaulakoru sinulla on? Oletko kristitty?’” Roda muisti jakeen Luukkaan evankeliumin 9. luvusta, joka varoittaa, että Jeesus kieltäisi ne, jotka häpeävät häntä. Hän kertoi perheelleen olevansa kristitty. Rodan veljet alkoivat uhkailla tappavansa hänet. ”En kuole. Aikani ei ole vielä. Minulla on vielä paljon tekemistä”, Roda sanoi. ”Miten sinusta tuli vääräuskoinen?” veljet huusivat. Roda koetti puhua heille ja sai heidät istuutumaan. Hän selitti heille evankeliumin sanoman. ”En tiedä, miten he kuuntelivat minua. Pyhä Henki puhui, en minä. Äitini ei pystynyt sanomaan mitään. Hän oli järkyttynyt.”

Myöhemmin äiti tuli tapaamaan Rodaa. Hän tarjosi Tesfayelle rahaa, jos tämä ottaisi avioeron tyttärestään. Kun Tesfaye ei suostunut, äiti alkoi solvata tytärtään. Hän huusi: ”Suvussamme ei ole koskaan ollut kristittyjä. Miten hänestä on tullut vääräuskoinen? Hänen tappamisensa on pyhä teko.”

Ei uskontoa vaan ikuinen elämä

Vaikka Rodaa ei tapettu, hänen perheensä hylkäsi hänet kokonaan. Suku on pysynyt katkerana Rodan tuomasta häpeästä. Kun yksi veljistä tuli tapaamaan heitä, hän vaati Rodaa katumaan tai hän tappaisi tämän. Roda vastasi: ”En aio kunnioittaa kuollutta aatetta kuten islamia. Kunnioitan elävää oppia.” Rodan perheenjäsenet soittavat hänelle ja sanovat: ”Mitä sinun elämäsi on? Se on mitäänsanomatonta. Miehelläsi ei ole rahaa. Tämä ei ole hyvä elämä. Sinulla oli palvelijoita. Sinun ei tarvinnut tehdä työtä eikä olla yksinäinen.”

Roda ei näe asiaa samalla tavalla. “Minut tekee onnelliseksi se, että Jumala sanoo minulle: ”Kaikki nämä asiat häviävät ja katoavat, mutta Herran kanssa eläminen jatkuu ikuisesti.” Minulla ei ole uskontoa vaan elämä. Elämä, joka jatkuu kuoleman jälkeen. Tämän minä kerron heille.”

*Nimi on muutettu turvallisuussyistä.

Rukousaiheita

• Rukoile, että Jumala suojelee edelleen Rodaa, Tesfayea ja heidän lapsiaan ja että tämä suojelus on todistuksena hänen ihmeellisestä voimastaan.
• Rukoile Afrikan sarvessa elävien muslimitaustaisten kristittyjen puolesta. Monet voivat uskoa vain salassa ja elävät peläten paljastumista. Pyydä, että Pyhä Henki antaa uskoville voimaa ja armonsa kestää ja auttaa heitä löytämään kristittyjen yhteyden.
• Rukoile, että Jeesus puhuu Afrikan muslimien sydämissä ja mielissä, niin että he ottavat vastaan evankeliumin, etenkin maissa, jotka ovat kristinuskolta suljettuna.
• Pyydämme myös rukousta Open Doorsin ja sen kumppaneiden työn puolesta  Afrikan sarvessa. Kirkko kasvaa siellä Jumalan uskollisuuden ja varustamisen kautta. Rukoile, että työmme vainotun kirkon vahvistamiseksi tuottaa hedelmää ja että kirkko on sekä rohkea että lannistumaton Jumalan valtakunnan työssä.

Katso video

YouTube video

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.