Uutiset
30.05.2024

Pohjois-Korean kristityt elävät epätoivoisissa olosuhteissa

Talven päättyessä Pohjois-Koreassa kristityt ottivat yhteyttä Open Doorsiin. Heidän maalaamansa kuva on synkkä. ”Me tarvitsemme kaikkea”, eräs salaisen seurakunnan johtaja sanoo.

”Kun hallitus pakottaa ihmiset tulemaan yhä omavaraisemmiksi, näemme kuilun rikkaiden ja köyhien välillä kasvavan”, sanoo toinen uskova Pohjois-Koreassa, joka on listattu ykkösmaaksi Open Doorsin vuoden 2024 World Watch List -vainoraportissa.

”Kaupunkilaiset tulevat paremmin toimeen kuin maalla asuvat. Onneksi on olemassa musta pörssi. Se on meidän pelastusrenkaamme, mutta viranomaiset valvovat nykyisin tiukasti sitä. Ruoan ostaminen edulliseen hintaan on yhä vaikeampaa, ja monilta puuttuu ruokaa, erityisesti talvikaudesta lähtien.”

Viranomaiset valvovat tiukasti erityisesti niitä, joiden joku perheenjäsen on paennut maasta.

Toinen uskova raportoi, että Pohjois-Korean viranomaiset takavarikoivat erilaisia laitteita ja tavaraa, kuten kosmetiikkaa ja mediaan liittyvää. ”He etsivät kaikkea sellaista, mikä voisi olla peräisin Etelä-Koreasta”, kristitty selittää.

Kristityt ovat myös huomanneet, että viranomaiset valvovat tiukasti erityisesti niitä, joiden joku perheenjäsen on paennut maasta.

”Meidän on kaikkien oltava varovaisempia. Jos toimit jossain asiassa virheellisesti tai sinulla on väärä lehti tai laite, sinut karkotetaan jonnekin kaukaiselle seudulle tai vangitaan”, Open Doorsille kerrotaan.

Lämmitin päälle kerran päivässä

Talvi jätti monet kristityt Pohjois-Koreassa jo epätoivoisiin tilanteisiin. ”Me olemme vakavassa taloudellisessa kriisissä”, eräs maanalaisen kirkon johtaja sanoo. ”Tämän talven aikana monet ihmiset näkivät nälkää ja palelivat.”

Pohjoiskorealaisessa lämmitysjärjestelmässä, ’ondolissa’, puulämmityksen lämpö johdetaan talon lattian alla olevien kanavien kautta taloon, jolloin se lämmittää kanavan yläpuolella olevan lattian ja sen myötä koko huoneen. Tuli itse on yleensä sijoitettu johonkin ulkopuoliseen rakenteeseen tai viereiseen keittiöön.

”Monilla on tuskin lainkaan polttopuita ja he voivat panna päälle ondol-lämmitysjärjestelmän vain kerran päivässä”, yksi johtaja sanoo.

Lisäksi monet pelkäävät koronaviruksen uutta tulemista. Kukaan ei tiedä, kuinka vaikea pandemia oli Pohjois-Koreassa. Maan terveydenhoitojärjestelmä on yksi maailman huonoimmista. Viruksen uusi tuleminen voisi vaikuttaa merkittävästi paikassa, jossa lääkehoito on puutteellista tai sitä ei ole saatavissa.

Ihmisiä istuu pellolla pitämässä taukoa peltotöistä.
Pohjois-Koreassa kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa. Puutteen lisäksi joillakin seuduilla kärsitään kausitaudeista, joiden oireet viittaavat koronaan ja joihin moni kuolee. Monet pohjoiskorealaiset pelkäävätkin koronaviruksen uutta tulemista. Kuvituskuva.

”Yhdellä tietyllä alueella monet siviilit kärsivät kausitaudeista”, eräs pohjoiskorealainen kristitty kertoi Open Doorsille. ”Heillä on päänsärkyä, kipeät lihakset, yskää jne. Varsinkin vanhat ja lapset kärsivät pahoin.”

Taudinvalvontakeskus väittää, että kyse on vain tarttuvasta flunssasta tai influenssasta, mutta kyse saattaa yhtä hyvin olla koronasta. Oireet ovat samoja ja monia kuolee.

Ongelma on myös se, ettei saatavilla ole lääkkeitä tai ihmisillä ei ole niihin varaa. Ihmiset turvautuvat taudintorjunnassa perinteisiin menetelmiin: he kurlaavat suolavedellä, juovat inkivääriteetä tai keittävät vettä, johon on sekoitettu vihreän sipulin juurta.

”Jotkut ovat niin epätoivoisia, että menevät toiseen suuntaan: he ostavat huumeita. Metamfetamiinin käyttäjien määrä on ollut kasvussa vuosien ajan Pohjois-Koreassa. Pyydämme teitä rukoilemaan, että me saisimme kunnon lääkkeitä”,  seurakunnan johtaja sanoo.

Toivoa ja voimaa Kristuksessa

Pohjois-Korean kristityt kertoivat kuitenkin löytävänsä toivoa ja voimaa Jeesuksessa Kristuksessa.

”Me kiitämme Jumalaa hänen armostaan auttaa ja varustaa uskoviamme”, eräs uskova sanoo. ”Me käymme eteenpäin voittoisaan elämään Herrassa teidän rakkautenne ja huolenpitonne ansiosta. Olemme ylpeitä siitä, että olemme uskovia ja yhdessä me säilytämme uskomme.”

Tämä on merkityksellinen todistus niiltä, jotka elävät sanoinkuvaamattomissa olosuhteissa paikassa, jossa vankeus- tai kuolemantuomioon riittää se, että paljastuu kristityksi.

Rukoile Pohjois-Korean kristittyjen puolesta:

  • Rukoile, että Pohjois-Korean kristityt kykenevät löytämään ruokaa ja lämmitystä ja että he eivät sairastu nykyisen terveyskriisin keskellä.
  • Rukoile, että uskovat tietävät, että heidän puolestaan rukoillaan kaikkialla maailmassa.
  • Rukoile, että Jumala muuttaa Kim Jong Unin ja Pohjois-Korean johtajien sydämen niin, että he näkevät totuuden Jeesuksen tuomasta toivosta ja rakkaudesta.
  • Rukoile, että Pohjois-Korean uskovat kykenevät pääsemään Open Doorsin turvataloihin Kiinaan, jossa he voivat levätä ja saada ruokaa, lääkkeitä ja koulutusta ja näin vahvistua uskossaan.
  • Rukoile, että maanalainen seurakunta kykenee jatkuvasti pysymään lujana Jumalan armossa.