Podcastit
15.08.2023

Podcast: Open Doors Maailmankatsaus: Myanmar


Jaakko Rahja ja Open Doorsin Miika Auvinen keskustelevat kristittyjen tilanteesta Myanmarissa, joka on WWL23-vainoraportin sijalla 14.

Myanmarissa kristittyjen asuttamilla alueilla tilanne on kääntynyt huonompaan suuntaan sen jälkeen, kun armeija otti maan hallintaansa helmikuussa 2021. Taistelut ovat kiihtyneet koko maassa, ja kristitty vähemmistö kohtaa sen ikävimmät seuraukset. Koskaan aikaisemmin näin monet kristityt eivät ole joutuneet lähtemään pakolaisiksi. He elävät pakolaisleireillä tai kirkoissa ilman riittävää ravintoa ja terveydenhoitoa.

Arkitodellisuus on, ettei kristityillä ole samoja oikeuksia ja lainsuojaa kuin buddhalaisella enemmistöllä. Kristityt joutuvat usein väkivaltaisten hyökkäysten uhreiksi, eikä tekijöitä rangaista. Jopa kristittyenemmistöisissä osavaltioissa, kuten Chin ja Kayah, on esiintynyt hyökkäyksiä perinteisiä kirkkoja vastaan ja kristittyjen avustusjärjestöjen työntekijöitä sekä pappeja on tapettu. Hallituksen joukot tekevät hyökkäyksiä kristittyihin kyliin ja kirkkoihin, mutta buddhalaisluostareihin ei yleensä kajota.

Myanmar