Lehdet
28.08.2020

Pelastava käyntikortti

Syyrialainen Alya* oli paennut Qamishliin eikä tiennyt, kehen voisi luottaa. Elämä kotona Raqqassa oli muuttunut kestämättömäksi, kun kaupungista tuli Islamilaisen valtion pääkaupunki.

Alya ei kyennyt salaamaan pelkoaan. Hän oli juuri saapunut perheineen Qamishlin lentokentälle, mutta matkatavarat eivät olleetkaan tulleet samalla lennolla. Eräs mies näki heidän huolensa ja tarjosi apuaan. Alya oli epäluuloinen. Hän kieltäytyi, mutta otti käyntikortin: pastori George Moushi.

Ohikiitävä kohtaaminen lentokentällä muutti Alyan elämän. Ilman OD:n tukijoiden pitkäaikaista apua Lähi-idän kristityille se ei olisi ollut mahdollista.

”Ymmärsin, että pastori oli rehellinen mies.”

Pakko paeta

Alya kertoo: ”Isis-taistelijat näkivät tyttäreni koulumatkalla. He tulivat meille, syyttivät häntä siitä, ettei hän ollut peittänyt itseään kokonaan ja vaativat häntä ilmoittautumaan heille seuraavana päivänä. Mieheni ja minä tiesimme, että tyttäremme annettaisiin jollekin taistelijalle seksiorjaksi.”

Perhe pakeni. Alya oli suunnitellut asettuvansa sisarensa luo, mutta tämän koti oli liian pieni kuuden hengen perheelle, ja vuokra-asunnon löytäminen oli mahdotonta. Epätoivoissaan Alya muisti lentokentällä saamansa käyntikortin.

Hän soitti pastori Georgelle, joka pystyikin tarjoamaan heti apua. Open Doorsin tarjoaman taloudellisen tuen ansiosta hänen kirkostaan on tullut yksi Toivon keskuksista. Alyan perhe, jonka kaikki jäsenet olivat muslimeja, muutti pastori Georgen Alliance-kirkon kalustamaan asuntoon Qamishlissa.

”Emme joutuneet Qamishliin sattumalta. Jeesus halusi minut sinne.”

Ihmeelliseen rauhaan

”Taloon päästyämme tunsin syvää rauhaa”, sanoo Alya. Ymmärsin, että pastori oli rehellinen mies. Menin ensimmäistä kertaa kirkkoon. Saarna käsitteli anteeksiantamista, ja se kosketti minua syvästi. Kotona Alya piti kiinni islamin rukouksista. Hän kuitenkin päätti mennä tiistaisin raamattutunnille. Hän tunsi itsensä tervetulleeksi ja rakastetuksi. ”Kirkko tuntui tiiviiltä perheeltä.”

Alya kiinnostui uudesta uskosta ja sen tuomasta rauhasta. Hän pyysi ääniraamatun ja oppi rukoilemaan. Hän sanoo: ”Kun aloin rukoilla kristittynä, koin valtavaa helpotusta. Aloin nähdä, että Jeesus todella on se, joka Hän sanoo olevansa.”

Uusi elämä Jeesuksessa

Alya jatkaa: ”En voinut näytellä enää muslimia. Aloin puhua Jeesukselle. Aloin ymmärtää, ettemme joutuneet Qamishliin sattumalta. Jeesus halusi minut sinne.” Muutos ei pysynyt salassa. Perhe huomasi, että Alya halusi palvella Jeesusta. Sen seurauksena Alyan veli lopetti taloudellisen tukensa perheelle.

”Kirkko tuntui tiiviiltä perheeltä.”

Koska sinä ja monet muut tuette Syyrian kirkkoa, Alya voi kuitenkin luottaa siihen, että pastori Georgen kirkko auttaa häntä. Hän sanookin: ”Jeesus on nyt elämäni.”

*Nimi on muutettu turvallisuussyistä