Selaa World Watch -listan maita

25. sijalla World Watch -listalla

Keski-Afrikan

Tasavalta

WWL 2020: Sijalla 25, pisteitä 68/100
WWL 2019: Sija 21
WWL 2018: Sija 35

 

Asukasluku: 5,1 milj. (3,8 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Kristinusko (pääosin katolilainen) ja islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam

2019: Keski-Afrikan tasavalta nousi sijalle 21 sijalta 35. Keski-Afrikan tasavallan tilanne on edelleen hyvin epävakaa. 80 % maasta on 9-10 aseistetun taisteluryhmän hallinnassa. Ryhmät ovat vastuussa lukemattomista ihmisoikeusloukkauksista.

 

Konfliktin haasteellisuutta lisää se, että rajanaapureina on muita hauraita maita. Kolme miljoonaa ihmistä tarvitsee apua ja suojaa, mutta maa on yksi vaarallisimmista paikoista avustustyöntekijöille.

 

Vaikka katolisten, protestanttien ja muslimien johtajat yhteisesti kiistävät konfliktien johtuvan uskonnosta, maassa on jatkuvaa uskonnollista väkivaltaa sekä yksilöitä että yhteisöjä kohtaan. Venäjä toimi elokuussa tuoreimman rauhansopimuksen välittäjänä, mutta mikään ehdotuksista ei toistaiseksi ole johtanut tuloksiin.

Vainoavat tahot

Vaikka Keski-Afrikan tasavallassa kristinusko on valtauskonto, maan koillisosassa elää merkittävä muslimivähemmistö. Vuodesta 2013 lähtien maassa on riehunut sisällissota. Yksi sodan pääosapuolista on sotilaallinen Séléka-ryhmittymä, joka on saanut muslimeja toimimaan tässä syrjäytyneessä maankolkassa. Sélékan sekä nimikristityistä ja animisteista koostuvan anti-Balaka-ryhmittymän välinen konflikti on altistanut kristittyjä vainolle.

Pastorit ja kirkkorakennukset ovat olleet molempien ääriryhmittymien erityisen vainon kohteena. Muslimitaustaiset kristityt kokevat perheittensä ja yhteisöjensä painostusta kristillisen uskonsa tähden. Maan epävakaa tilanne lisää erityisesti kääntyneisiin kohdistuvaa vainoa ja väkivaltaa.

Vainojen ilmeneminen

Sotilaallisten ryhmien aiheuttaman väkivallan ja julmuuksien vuoksi monet kristityt ovat kuolleet, vammautuneet tai joutuneet jättämään kotinsa. Kirkoissa on vaikea pitää tilaisuuksia, koska iskut on kohdennettu pastoreihin ja kirkkorakennuksiin. Väkivaltaa uhmaavia kristittyjä johtajia on uhkailtu, kirkkorakennuksiin on tunkeuduttu ja niitä on poltettu.

Tuhannet kristityt ovat joutuneet jättämään kotinsa ja elantonsa. Monet ovat joutuneet muuttamaan asumaan leireihin. Kristinuskoon kääntyneet joutuvat kaiken lisäksi kärsimään vainoa oman perheensä taholta. Paikallisyhteisö sulkee usein kristinuskoon kääntyneen joukkonsa ulkopuolelle. Kääntynyttä saatetaan uhata väkivallalla ja painostaa häntä kieltämään uskonsa.

Selaa World Watch -listan maita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.