Yleinen
06.09.2021

Pääkirjoitus: Toivoa Lähi-itään

Maaliskuu 2011. Sen jälkeen Syyria ei ole ollut entisellään. Mielenosoitukset presidentti al-Assadin hallintoa vastaan alkavat arabikevään tapahtumien vanavedessä. Protestit kiihtyvät lopulta avoimeksi konfliktiksi. Maan kaoottinen tilanne tarjoaa Isisille tilaisuuden toimia ja vuonna 2014 jihadistiliike valtaa laajoja alueita niin Syyriasta kuin Irakistakin.

Vuosikymmen myöhemmin kiivaimmat taistelut ovat laantuneet ja Isis on pakotettu vetäytymään monilta alueilta. Sodan loppuminen ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Lisäksi Syyriaa koettelee ankara humanitaarinen kriisi. Maan valuutan arvo on romahtanut, ja nälänhätä uhkaa arviolta jopa puolta maan väestöstä. Hätä ja kurjuus koskettavat miljoonia ihmisiä. Monet Syyrian lapsista eivät ole eläneet päivääkään ilman sotaa.

Yhdet maailman vanhimmista kristillisistä yhteisöistä ovat vaarassa kadota.

Uutiset ovat vuosien saatossa tuoneet eteemme kuvia ihmisistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan henkensä kaupalla. Osa paenneista on jäänyt maansisäisiksi evakoiksi, osa paennut naapurimaihin tai kauemmas, kuten Eurooppaan.

Väestöpaon seurauksena myös kristittyjen määrä monissa Lähi-idän maissa on laskenut. Irakin ja Syyrian alueilla määrä on lähes romahtanut. Vielä vuonna 2003 Irakissa arvioitiin asuneen noin 1,5 miljoonaa kristittyä. Tänä päivänä heistä on arvioiden mukaan jäljellä reilut 200 000. Syyriassa ennen vuoden 2011 tapahtumia on puolestaan arvioitu asuneen 1,8 miljoonaa kristittyä. Nykyisin heitä on jäljellä noin 677 000. Erityisesti nuorempi väestö on paennut. Näyttää siltä, että yhdet maailman vanhimmista kristillisistä yhteisöistä ovat vaarassa kadota.

Vuonna 2015 Open Doors päätti aloittaa erityisen kampanjan Syyrian ja Irakin alueen kristittyjen tukemiseksi. Vuotta myöhemmin seitsenvuotinen Toivoa Lähi-itään -hanke näki päivänvalon. Haluamme kutsua myös sinut tukemaan rukouksin Lähi-idän alueen kristittyjä ja kristillisiä seurakuntia, jotta evankeliumin valo saisi edelleen loistaa kirkkaana ja tuoda toivoa niin Syyriaan kuin Irakiinkin!

”Sillä minä tunnen ajatukseni, jotka minulla on teitä kohtaan, sanoo Herra: rauhan eikä turmion ajatukset; minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.”
Jer. 29:11

Johanna Kultalahti