Yleinen
03.10.2023

Open Doorsin matka Hollantiin

Vajaan parinkymmenen hengen ryhmä matkusti huhtikuisena viikonloppuna Alankomaihin tarkoituksenaan vierailla Ermelossa sijaitsevassa Open Doorsin Hollannin-päämajassa ja vierailijakeskuksessa, jossa on hieno näyttely veli Andreaksen ja Open Doorsin maailmanlaajuisesta työstä vainottujen kristittyjen parissa. 

Matka alkoi aikamoisella kommervenkillä, kun viime tipassa tuli tieto lentomme peruuttamisesta. Meidät ohjattiin Hollantiin Kööpenhaminan kautta. Koko ensimmäisen päivän ohjelma meni uusiksi, mutta yhden maan sijaan saimme kaksi, ja koimme Kööpenhaminan hienot Vor Frelser- ja Vor Frue -kirkot. Edellisen spiraalitornista on huikeat kaupunkinäkymät, ja jälkimmäisessä on kuuluisa Bertel Thorvaldsenin Kristus-patsas.

Saavuimme hotellillemme Harderwijkiin, veli Andreaksen kotikaupunkiin, sopivasti perjantai-illalliselle auringonlaskun aikaan. Open Doorsin Hollannin-väki osoitti joustavuutta ja järjesti meille opastuksen poikkeuksellisesti lauantaiaamuksi. Saimme käydä ensimmäisenä ulkomaisena ryhmänä viime vuonna edesmenneen veli Andreaksen haudalla, missä lauloimme virren ”Kiitos sulle Jumalani”. Uudessa päämajarakennuksessa meille tarjoiltiin aamukahvit ja kuulimme mielenkiintoisia tarinoita siitä, kuinka juuri tällä paikalla kylmän sodan aikana Open Doors valmisti lukuisia ryhmiä salakuljetusmatkoilleen Itä-Eurooppaan. Yhteisen rukouksen jälkeen oli aika jatkaa matkaa Flevolandin maakuntaan, missä saimme ihailla maailmankuuluja hollantilaisia tulppaaneita.

Lauantain toinen suuri kohde oli toisella puolella Hollantia Overijsselin maakunnassa lähellä Saksan rajaa sijaitseva Pyhän Efraimin syyrialaisortodoksinen luostari. Tämä on Hollantiin pääasiassa Kaakkois-Turkista muuttaneiden arameankielisten kristittyjen keskuspaikka: luostarin lisäksi täällä on myös katedraali, kappeli, hautausmaa ja kirjakauppa. Meidät otti vastaan Suomessakin pariin otteeseen vieraillut piispa Polycarpus, joka oli valmistanut meille juhlalliset pääsiäisnaposteltavat, jotka siunattiin syyrian- eli arameankielisellä ruokarukouksella. Polycarpus alusti syyrialaisen kristinuskon historiasta ja kertoi Hollannissa olevan nykyään jopa 25 000 syyrialaisortodoksia, joista pääsiäisaikaan luostarissa oli käynyt 15 000. Saimme yllättävän kutsun syyrialaisortodoksisiin häihin, joihin oli tulossa pariskunta Saksan puolelta. Hääpari oli myöhässä, mutta koko Saksan arkkipiispa ehti paikalle ja tervehti ryhmäämme sydämellisesti ruotsiksi – hän oli kasvanut lähellä Södertäljeä, missä hänen monet hyvät koulukaverinsa olivat olleet suomalaistaustaisia!

Syyrialaisortodoksinen kirkko on historiansa aikana kokenut paljon vainoa ja sortoa, ensin Bysantin valtionkirkon, sitten arabien, turkkilaisten ja kurdienkin taholta. Koskaan se ei ole ollut missään valtionkirkko. Se on säilyttänyt apostolisen ja nikealais-konstantinopolilaisen uskon, aramean kielen ja antiokialaisen jumalanpalveluksen läpi vuosisatojen. Tuntui, että ehdimme saada vasta pintaraapaisun, ja piispa Polycarpus kutsuikin meitä tulemaan seuraavalla kerralla pidemmäksi aikaa!

Matkasta jäi sellainen olo, että erittäin mieluusti tekisin sen uudestaan ensi keväänä, ehkä toukokuun alkupuolella, ja vähän pidempänä, nelipäiväisenä. Kiinnostuneet ilmoittautukoot! 

– Emil Anton, Matkanjohtaja ja OD-puhujalähettiläs

Matka oli kaikin puolin siunattu. Saimme vierailla Open Doorsin toimistolla, jossa oli mielenkiintoinen näyttely Open Doorsin historiasta. Erityisen mielenkiintoista oli vierailla syyrialaisortodoksisessa luostarissa. Kirkon piispa ja muut tapaamaamme ihmiset tekivät vaikutuksen ystävällisyydellään.

– Marjut, Kesän 2022 OD-matka-arvonnan voittaja 

Alankomaat
toukokuussa 2024

Matkalla Alankomaihin pääset tutustumaan Open Doors Visitors centeriin järjestön synnyinsijoille Harderwijkiin. Vierailukeskuksessa avautuu näköala siihen, miten yhden miehen missio Raamattujen salakuljetuksesta on vuosikymmenten aikana kasvanut kansainväliseksi vainottuja kristittyjä tukevaksi järjestöksi. Kuljemme Open Doorsin työn matkassa vuodesta 1955 aina tähän päivään saakka.

Käymme myös arameankielisten syyrialaisortodoksien luostarissa, jossa kuullaan heidän tarinansa. Matkalla ihaillaan toki myös kauniita tulppaaneita, taloja ja tuulimyllyjä.

Matkan ajankohta on 16.-19.5. Matkanjohtajana toimii Emil Anton. Matkan hinta on n. 800 €.