Tällainen on Open Doorsin näky niissä Lähi-idän maissa, joissa kirkko on vaikuttanut apostolien ajoista lähtien. Siellä yli 95 % kristityistä kuuluu pääosin joko ortodoksiseen tai katoliseen kirkkoon. Open Doors työskentelee siellä kaikkien tunnustuskuntien kanssa.
Mourad* valvoo työtä Levantin alueella (Israelissa, palestiinalaisalueilla, Jordaniassa, Irakissa ja Syyriassa). Hän toteaa, ettei noita kirkkoja tule ylenkatsoa. ”Heidän uskollaan on sama perusta: Jeesus on Jumalan Poika. Hän tuli maailmaan ristiinnaulitsemisensa ja ylösnousemuksensa kautta tarjoamaan pelastuksen kaikille ihmisille.”
Joskus liturgia ja sosiaalinen auttaminen uhkaavat muuttaa kirkon roolin, ja polvirukoukset unohtuvat.
Haetaan hyviä paimenia
Usein nämä kirkot tunnetaan tiukasta liturgiastaan. Ulkopuoliset saattavat ajatella, että kyse on pelkistä muotomenoista. Liturgia on pohjimmiltaan silti hyvin rikasta ja Kristus-keskeistä. Mutta jos johtajat eivät keskity liturgian merkitykseen, huomio voi kohdistua pois tärkeimmästä, eli Kristuksen esillä pitämisestä. Niin ikään vainojen puuttuessa on olemassa vaara, että liturgia ja ihmisten fyysiseen avuntarpeeseen vastaaminen muuttavat kirkon roolia. Polvirukousten sijaan pyritään vain täyttämään ihmisten sosiaaliset ja fyysiset tarpeet. Open Doors haluaa palauttaa kirkkojen johtajat evankeliumin ytimen äärelle. Heitä innostetaan keskittymään pääkutsumukseensa, eli pitämään huolta laumastaan. Monet kirkon johtajat ymmärtävät, että muutosta ei tule, ellei Kristus ole heidän tärkein toivonsa.
Jos koulutus inspiroi johtajia, se vaikuttaa koko seurakuntaan.
Erilaisia kohderyhmiä
Mourad kertoo, että Open Doors keskittyy eri kohderyhmiin Lähi-idän kirkoissa. ”Pyrimme siihen, että eri taustoista tulevien uskovien ryhmien opetuslapseus ja johtajuus näkyvät niin laadukkaina, että perinteinen kirkko tunnustaa tämän liikkeen.”
”Voimaannutamme naisia niin, että he voivat johtaa muutosta kirkoissaan. Koulutamme nuoria ymmärtämään miksi he ovat kristittyjä, puolustamaan uskoaan sekä kertomaan siitä. Pyhäkoulunopettajia ohjaamme luovuuteen heidän julistaessaan evankeliumia lapsille.”
Syyriassa ja Irakissa on alettu kouluttaa kristittyjä sielunhoitajia sotien traumatisoimien ihmisten avuksi. Tarkoitus on saada sielunhoitajia jokaiseen Lähi-idän isoon kaupunkiin, jossa on kristittyjen yhteisö.
Fyysisiä tarpeitakaan ei silti voida jättää huomiotta. Esimerkiksi Syyriassa sodan aiheuttama talouskriisi ja kansainväliset pakotteet ovat tehneet elämän monille hyvin vaikeaksi. Irakissa kristityt eivät uskalla palata koteihinsa yleisen turvattomuuden takia, ja Jordaniassa kristittyjen vapaus on rajattua. Open Doors auttaa kaikkein tarvitsevimpia ihmisiä tarjoamalla heille omien kirkkojensa kautta ruokaa, lääkkeitä ja talvivarusteita. Järjestö tukee myös ammatillista koulutusta ja toimeentuloa tuottavia projekteja.
Valoa kohti
Tavoitteiden tiellä on silti vielä monia esteitä. Kristityt ovat vainokokemustensa uuvuttamia, ja vaikea taloustilanne on pakottanut monet kristityt lähtemään alueelta. Osaavia johtajia on lähtenyt pois vieden samalla osaamisensa mukanaan. Viranomaisten kanssa on ollut ongelmia saada lupia koulutusviikoille tai harjoittelijoiden viisumeille. Yhteistyö on voinut kangerrella eri maiden erilaisten organisaatioiden välillä. Joskus myös kirkko on suhtautunut epäluuloisesti eri taustoista tuleviin uusiin uskoviin.
Kaiken keskellä Jumala kuitenkin toimii. ”Emme ole kuulleet tällaista opetusta 20 vuoteen”, eräs syyrialainen johtaja sanoi. Osallistujat totesivat myös, ettei kenellekään ollut aiemmin juolahtanut mieleenkään johdattaa perinteisistä tunnustuskunnista tulevia ihmisiä kouluttautumaan ja rukoilemaan yhdessä. Niin ikään naisten kouluttaminen ja arvostaminen, sekä seurakuntatyöhön mukaan ottaminen, sai heiltä tunnustusta.
Syyrian ja Irakin kirkot ovat muuttuneet toivon keskuksiksi. Näin ensisijaisesti siksi, että ne jakavat evankeliumia ja siten osoittavat, että Jeesus on kaikkien kansojen toivon tuoja. Toki myös siksi, että ne muillakin tavoin vastaavat ihmisten tarpeisiin.
Lopuksi Mourad toteaa: ”Jos me emme tekisi kaikkea tätä, uskon, että Jumala avaisi jonkun toisen oven. Hänen kuningaskuntansa työ ei riipu yksilöistä. Jumala etsii ihmisiä ja järjestöjä, jotka ovat halukkaita seisomaan muurin aukossa ja ajamaan köyhien, leskien, muukalaisten ja orpojen asiaa. Jumala käyttää meitä ja ketä tahansa, joka tottelee Häntä.”
Nimi muutettu turvallisuussyistä
Syyrian ja Irakin kirkot ovat muuttuneet toivon keskuksiksi
Katso video
Faktaboksi:
Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.
Mitä sinä voit tehdä?
Rukoile – alueen kristityt rohkaistuvat kuullessaan, että tuntemattomat ihmiset välittävät heistä ja rukoilevat heidän puolestaan.
Käy katsomassa heitä – he kokevat, etteivät ole yksin.
Lahjoita – islamilaisen valtion päämäärä on ollut kitkeä kristinusko Lähi-idästä; kun tuetaan kristittyjen pysymistä seudulla, vastustetaan samalla paholaisen suunnitelmaa.
Auta lakiasioissa – muslimi- ja druusitaustaisten uskovien liike tarvitsee paljon apua; paikalliset hallintoelimet olisi saatava tunnustamaan uskonnon vaihtamisen vapaus