Uutiset
04.04.2022

Tarvitsen Jumalaa kaikkiin tilanteisiini

Boko Haramin ja muiden islamilaisten ääriliikkeiden tuhoisa vaikutus ei näy vain Nigerian koillisosassa. Radikaalin ideologian omaksuma raaka väkivalta järkyttää myös Kamerunin, Tšadin ja Nigerin rajat ylittäviä yhteisöjä.

Kamerunin pohjoisin alue on kärsinyt erityisen paljon. Vuonna 2020 Open Doors rekisteröi ainakin 41 hyökkäystä kyliin. Rynnäköt tai sieppaukset vaarantavat aina maatilojaan viljelevät kristityt. Monet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan useita kertoja. Yksi heistä on Fadi Zara. Hän asui aiemmin kotikylässään Barawassa lähellä Nigerian rajaa.

Boko Haramia pakoon

Fadi Zara selittää: ”Boko Haram hyökkäsi kyläämme vuonna 2013. He tulivat yöllä, tappoivat monia ihmisiä ja polttivat kirkkojamme. Pakenimme kamerunilaiseen Vreketin kylään. He hyökkäsivät uudelleen yöllä, polttivat ihmisten taloja ja varastivat omaisuutta. Paettuamme Laoudzafin kylään, he hyökkäsivät kimppuumme sielläkin ja sieppasivat monia ihmisiä. Pakenimme Zelevediin lokakuussa vuonna 2015. Yöllisessä hyökkäyksessä he polttivat kirkot. En voi edes laskea heidän tappamiensa ihmisten määrää.”

Fadi vietti muutaman vuoden Zelevedin kylässä. Siellä hänen elämänsä oli samanlaista kuin tuhansien muiden, jotka yrittivät selviytyä raja-alueilla. Päivällä he työskentelivät kodeissaan ja maatiloillaan. Ennen auringonlaskua he kiipesivät ympäröiville vuorille ja viettivät niillä yön peläten Boko Haramin hyökkäystä.

Tällainen elämä ei ollut kestävää. Toisen väkivaltaisen hyökkäyksen jälkeen Fadi ja hänen perheensä olivat saaneet tarpeekseen. He pakkasivat harvat tavaransa ja pakenivat jälleen, tällä kertaa Kozan kaupunkiin.

Hyökkäysten jäljet

Jatkuva Boko Haramin harjoittama väkivalta on saattanut Fadin syrjään useiksi vuosiksi. Se on jättänyt myös toisen arven hänen sydämeensä: nuorempi sisar, 14-vuotias Vusa, siepattiin vuonna 2015.

”Vusa meni maatilalle ystäviensä kanssa eikä palannut takaisin. Jotkut sanovat, että hänet on tapettu, toisten mukaan nuorta naista ei tapeta tuolla tavalla. He vain menevät naimisiin hänen kanssaan. Emme tiedä mitä sanoa. Kun äitini sai tästä tiedon, hän ei tiennyt miten käsitellä sitä. Kahden viikon kuluttua hän kuoli. Äiti mietti liikaa sitä, kuinka lähdimme kylästämme. Hän todisti, että he tappoivat monet naapureistamme. Hän näki naapurit ja heidän verensä maassa. Sitten he sieppasivat hänen tyttärensä. Näin hän sai verenpainetaudin ja kuoli”, Fadi kertoo.

Fadi on saattanut paeta mutta ei ole vahingoittumaton. ”Vaikka haluan nukkua, en voi. Monet asiat tulevat mieleeni näyn tai unien tavoin, ja joka kerta itken, koska olen orpo. Isäni on kuollut, ja Boko Haram kidnappasi sisareni. Myös äitini kuoli. Minä olen ainoa.”

Apua tarvitaan

Vuonna 2021 Open Doors toimitti hätäapua 449 kristitylle perheelle. Hätäavun saaminen oli yksi Fadin harvoista onnellisista hetkistä. Siitä oli jo kauan, kun hän ja muut syrjäytymään joutuneet ihmiset saivat apua. ”Muiden ihmisten kylässä asuminen on hyvin vaikeaa. Emme voi viljellä siellä maata saadaksemme syötävää. Olen yllättynyt saadessani tänään apua elämääni. Sain riisiä, kalaa ja ämpärin, saippuaa ja maissia, maton, käärepaperia ja kasviöljyä. En ole kahteen vuoteen saanut tällaista uutta käärepaperia. Annoitte sen meille tänään. Olen erittäin, erittäin onnellinen.”

Fadi voisi pyytää monenlaisia asioita, mutta niiden sijaan hänen pyyntönsä on: ”Tarvitsen sitä, että Jumala pysyy kanssani kaikissa tilanteissa ja vaikuttaa ihmeellisen voimansa kautta elämässäni. Fadi laulaa: ”Pyhä Henki, tee se uudelleen elämässäni. Avaa silmäni, että näen Jeesuksen.”

Vuoden 2021 seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana Open Doors jakoi hätäapua yli 3000 kristitylle Kamerunissa. Tämä apu auttaa kristittyjä johtajia, jotka tukevat kirkon jäseniä selviytymään vainon todellisuudesta.

Rukousaiheet

• Kiittäkäämme Herraa tukijoiden tarjoamasta huolenpidosta. He ovat antaneet Open Doorsin kautta toivoa Fadille ja 3000 muulle hänen kaltaiselleen.
• Rukoilkaa, että Fadi löytää oman yhteisönsä. Hänen pyyntönsä mukaisesti rukoilkaa, että Jumala pysyy hänen kanssaan kaikissa tilanteissa ja vaikuttaa ihmeellisen voimansa kautta hänen elämässään.
• Rukoilkaa Kamerunin pohjoisosassa olevien, tuhansien kotiseudultaan siirtymään joutuneiden leskien ja orpojen puolesta. Huolehtikoon Jumala kaikista heidän tarpeistaan ja lohduttakoon heitä heidän yksinäisyydessään.
• Rukoilkaa kaukaisen Pohjoisen kirkon johtajien puolesta. He ovat valtavien ja kasvavien tarpeiden yllättämiä. Rukoillaan, että he pysyvät lujina vainon tullessa ja jatkavat Jeesuksen Kristuksen hyvän uutisen saarnaamista.

Katso video

YouTube video

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.