Uutiset
30.09.2019

On aika rakentaa: toivo palaa Syyriaan

Kun Syyrian tilanne oli vaikeimmillaan, Open Doors pystyi lahjoittajien avulla tarjoamaan olennaista tukea yli 2800 syyrialaiselle perheelle. Pastori Abdalla pysyi koko sodan ajan heidän rinnallaan ja auttaa nyt koteihinsa palaavia ihmisiä, jotka jälleenrakentavat elämäänsä, yhteisöjään ja liiketoimintaansa. Abdallan kirkko pyrkii luomaan syyrialaisille itsenäistä tulevaisuutta.

Sodan laajetessa Aleppoon pastori Abdalla koki Jumalan kutsuvan häntä jäämään Syyriaan. Päätös ei ollut helppo, mutta väkivallan ja vainon uhasta huolimatta Abdalla vastasi kutsuun myöntävästi. Hänen rohkea päätöksensä auttoi pitämään toivoa yllä Syyriassa.

Aluksi Abdalla auttoi välittömän avun tarpeessa olevia syyrialaisia. Monet olivat riippuvaisia ruoka-avusta, koska sota oli tuhonnut heidän elinkeinonsa. Tuolloin Open Doors aloitti ”Toivoa Lähi-itään” -kampanjan, jonka tarkoitus oli kiinnittää kansainvälistä huomiota Syyrian ja Irakin kristittyjen kokemaan vainoon.

Sadattuhannet ihmiset allekirjoittivat maailmanlaajuisen vetoomuksen, rukoilivat ja lahjoittivat varojaan hätäapuruokapaketteihin ja lääkkeisiin niille, jotka eivät saaneet apua muualta. Teidän ansiostanne toivo eli Syyriassa – tuhosta, kaaoksesta ja vainosta huolimatta.

YouTube video

Parempi tulevaisuus Syyriaan

Syyria on nyt selviämässä kriisistä, ja syyrialaiset yhteisöineen aloittelevat uudelleen elämäänsä. Pastori Abdalla auttaa sekä palaajia että niitä, jotka pysyivät kotiseudullaan sodan ajan. Haavoittuvassa asemassa olevat perheet saavat edelleen elintarvikeapua, mutta samaan aikaan ”Toivoa Lähi-itään” -kampanja on siirtymässä uuteen vaiheeseen Syyriassa. Ihmisten ja heidän yhteisöjensä elämä kaipaa pitkäkestoista jälleenrakentamista.

”Meidän tulee rohkaista kristittyjä jäämään”, Abdalla sanoo.

”Haluamme nähdä Aleppon ja Syyrian paremman tulevaisuuden. Kirkkona tahdomme seistä ihmisten rinnalla ja auttaa heitä.”

Juuri näin Abdallan kirkko toimii Open Doorsin tukemana. Hänen kirkostaan on tullut yksi Toivon keskuksista, joita on perustettu Syyriaan jo 16. Ne eivät ole isoja rakennuksia vaan yksinkertaisesti kohtaamispaikkoja, joissa voidaan kokoontua kehittämään kirkkoa toivon tuojana Syyriaan. Konsepti on edullinen ja sopeutettu paikalliseen kontekstiin. Paikallinen kirkko on vastuussa toiminnasta.

Toivon keskukset

Toivon keskusten kautta Open Doors järjestää hätäapua, lääketieteellistä apua, ammattikoulutusta ja lainoja, traumahoitoa kidutuksesta kärsineille, englannin kursseja ja muuta toimintaa lapsille sekä avioliitto- ja Alfa-kursseja. Tavoitteena on auttaa ihmisiä jaloilleen, riippumattomiksi hätäavusta.

”Selvitämme jatkuvasti, millaista apua voimme tarjota ihmisille”, Abdalla sanoo. ”Autamme heitä esimerkiksi liiketoiminnan aloittamisessa ja myönnämme myös pieniä lainoja. Kolmesti viikossa järjestämme toimintaa lapsille, jotka ovat tämän sodan eniten haavoittama sukupolvi. Meillä on myös monenlaista ohjelmaa naisille, aviopareille ja miehille. Toimintaa kirkossa on viikon jokaisena päivänä. ”

Toivon keskukset auttavat esimerkiksi Georgen kaltaisia ihmisiä: hän avasi sähköliikkeen Abdallan kirkosta saamansa lainan turvin. Keskukset auttavat ihmisiä, joilla ei ole varaa sodanjälkeisen Syyrian kohonneisiin elinkustannuksiin. Ne toimivat pelastusrenkaina kaikkensa menettäneille yhteisöille, jotka ovat aloittamassa uudelleen.

Tulevaisuuden näky

Open Doors on sitoutunut auttamaan Syyrian kirkkoa niin kauan, kuin se tarvitsee apua, ja antamaan sille kaikkea tarvittavaa tukea. Kirkko ei ole luopunut toivon palauttamisesta Syyriaan, emmekä mekään maailmanlaajana kirkkoperheenä saa luovuttaa.

Näkynämme on avata maailmanlaajuisen kirkon rukousten ja varojen avulla vielä 20 Toivon keskusta Syyriaan. Keskusten turvin voi muodostua lujia kristillisiä yhteisöjä, jotka loistavat Kristuksen valoa ympäristöönsä ja koko maailmaan. Emme halua nähdä kirkon ainoastaan pysyvän hengissä vaan myös kasvavan ja levittävän evankeliumin voimaa niin Syyriassa ja Irakissa kuin koko Lähi-idässä.

Emme saa unohtaa, että vaino uhkaa edelleen monia kristittyjä. Vaikka niin sanottu Islamilainen valtio on lyöty Syyriassa, siviilisota jatkuu. Isisin radikaali ideologia elää, ja ääri-islamistien tavoitteena on hävittää kirkko sen syntysijoilta Lähi-idästä. Pastori Abdallan kaltaisiin kirkon johtajiin kohdistuu erityinen riski.

Näkymme on rohkea ja toivorikas, ja kuten pastori Abdalla sanoo, se tarvitsee toteutuakseen maailmanlaajan kirkon tuen.

”Haluan koko sydämestäni kiittää teitä, niin yksityisiä ihmisiä kuin kirkkojakin, jotka tuitte meitä sodan aikana”, pastori Abdalla sanoo.

”Tarvitsemme apuanne edelleen, tarvitsemme ihmisiä seisomaan rinnallamme.”

Kutsumme sinua pysymään Abdallan ja muiden urhoollisten johtajien rinnalla, kun he auttavat palauttamaan toivoa Syyriaan.

Rakenna tulevaisuutta – lahjoita Toivon keskukselle

Rukoile Syyrian puolesta