Kuinka vainon kohteeksi joutuvat kristityt voivat toimia?

Vainotuilla kristityillä ympäri maailman on neljä päävaihtoehtoa.

 

1. Rekisteröityä ja alistua valvontaan

Joillakin alueilla on mahdollista rekisteröidä seurakunta ja tällä tavoin selviytyä viranomaisten kanssa. Olosuhteista riippuen tämä vaihtoehto on suotuisa, vaikkakin se merkitsee, että virkavalta voi puuttua seurakunnan asioihin.

Nykypäivän Kiinassa monet kristityt kuuluvat valtion ohjaamiin seurakuntiin. Kristityillä on tietyin rajoituksin vapaus kokoontua jumalanpalveluksiin. Viranomaiset valvovat monia seurakuntien päätöksiä, kuten keitä kutsua maahan, ketkä voivat matkustaa, mitä voidaan julkaista tai saarnata sekä mitä voidaan opettaa seminaarissa. Tällaisissa seurakunnissa on kuitenkin paljon vahvoja kristittyjä.

Jopa joissakin kotiseurakunnissa, vaikka ne ovat käytännössä laittomia, uskoa voidaan harjoittaa melko vapaasti, kunhan ne ovat sopineet paikallisten viranomaisten kanssa “luvallisista” aiheista.

 

2. Toimia maan alla ja säilyä hengissä

Joissakin maissa seurakunnan täytyy toimia maan alla ja pysytellä erossa vainoajista. Tässä tilanteessa etuna on välttää vankilatuomio ja selviytyä hengissä. Tilanteen haittapuoli on se, että kristinuskolla on vain vähän mahdollisuuksia vaikuttaa ympäröivän kulttuurin keskellä ja uskoa on vaikea siirtää sukupolvelta toiselle.

Afganistanissa tämä on ainoa vaihtoehto. Kaikki afgaanikristityt ovat salaisesti islamista kääntyneitä. Islamin hylkääminen nähdään tietoisena luopumisena ja jokainen, jota epäillään kääntymisestä kristinuskoon, pidätetään. Tämän tilanteen seurauksena Afganistanissa ei ole näkyvää, julkista seurakuntaa. Vain Jumala tietää, kuinka paljon Afganistanissa on salaisia uskovia.

Kristitty nainen hymyilee, silmät eivät näkyvissä kuvassa

 

3. Paeta ja elää

Monet erilaisista heimoista ja muista uskonnoista kääntyneet kristityt joutuvat pakenemaan säilyttääkseen oman ja perheensä hengen. Somaliassa ainakin 12 muslimitaustaista kristittyä tapettiin vuonna 2016. Erään World Watch -tutkijan mukaan somaliyhteiskunta on erittäin tiukka:

“Jos jätät käymättä moskeijassa, se huomataan muutaman viikon kuluessa ja sinua käsketään palaamaan takaisin. Jos et tottele, silloin sinun on paras paeta, mikäli haluat elää.”

 

 

Joissakin äärimmäisissä tapauksissa kristitty saattaa yksinkertaisesti päättää jäädä paikalleen ja kärsiä seuraukset, vaikka se merkitsisi kuolemaa.

Pohjois-Koreassa tämä on monien kristittyjen todellisuutta. Mikäli salainen seurakunta paljastuu, jokainen viedään vankileirille, omaiset mukaan lukien, vaikka he eivät olisi mukana salaisissa kokoontumisissa. Eräs kristitty joutui vankilaan Raamatun omistamisesta ja hänen ystävänsä kertoi:

“Kun ystäväni tuli uskoon, hän teki ratkaisun, että eräänä päivänä hän kuolisi Kristuksen tähden. Jokainen kristitty Pohjois-Koreassa on tehnyt saman ratkaisun.”

 

World Watch List lyhyesti

Open Doors -järjestön World Watch List on ainoa vuosittain julkaistava yleiskatsaus maailman kristittyjen uskonnonvapaudesta. Se mittaa, miten vapaasti kristitty voi tuoda julki uskoaan viidellä elämän osa-alueella – yksityisesti, perheessään, yhteisössään, yhteiskunnassa ja kirkollisessa elämässä. Se mittaa myös väkivallan astetta. Jokaista vuotta tarkastellaan samalla tavoin.

Luettelo nimeää joka vuosi ne 50 maata, joissa kristityillä on vaikeinta. Se siis kattaa miljoonia vainon kohteena olevia kristittyjä. Vainoksi määritellään ”mikä tahansa vihamielisyys, jota kristitty kohtaa sen vuoksi, että tunnustautuu Kristuksen seuraajaksi, myös vihamielinen asenne, sanat ja teot”.