Uutiset
20.03.2024

Pastoreita pidätetty Laosissa uuden kirkon rakentamisesta

Syksyllä 2023 Luoteis-Laosissa sijaitseva seurakunta alkoi rakentaa kasvavalle yhteisölleen uutta kirkkoa. Hanke johti kuitenkin lisääntyneeseen vainoon, pidätyksiin ja vankeusrangaistuksiin.

Joissakin Laosin etnisissä ryhmissä uskonto on tiukasti yhteydessä heimoon tai etnisyyteen perustuvaan identiteettiin. Siksi etnisen ryhmän valtauskonnosta luopuviin voidaan suhtautua epäileväisesti. Heitä voidaan myös vainota ja pahoinpidellä.

Näin tapahtui seurakunnalle, joka yritti rakentaa itselleen uutta kotia. Seurakunnalla on noin 100 jäsentä ja useita seurakuntajohtajia. Paikalliselle poliisille kerrottiin rakennusurakasta lokakuun alussa.

Viranomaisten vastauksena oli kolmen seurakuntajohtajan – Nu Jan*, Ha Van* ja Ja Neen* – pidätys ja vangitseminen.

Kestävänä vankeudessa

Open Doorsin Pohjois-Laosissa toimiva yhteistyökumppani Souvannee* kertoi pidätettyjen seurakuntajohtajien kieltäytyneen rohkeasti perääntymästä suunnitelmasta.

“Poliisi vapauttaa heidät, jos he allekirjoittavat asiakirjan, jossa lupaavat lopettaa kirkon rakentamisen”, Souvannee sanoo.

Miehet kuitenkin kieltäytyivät allekirjoittamasta. He ovat päättäneet, että kirkko rakennetaan.

Painostus ja uhkailu ei saanut seurakuntalaisia muuttamaan mieltään.

“Me jatkamme kirkon rakentamista, koska tarvitsemme paikan, jossa ylistää Herraa”, herra Nu Ja sanoi.

Viranomaiset painostivat myös muuta seurakuntaa. Kristityille kerrottiin, että kaikki, jotka jatkaisivat rakentamista, joutuisivat pidätetyiksi ja vankilaan. Tämä ei kuitenkaan saanut heitä muuttamaan mieltään.

“Yhteisön jäsenet jatkavat kirkon rakentamista uhkauksista ja käskyistä huolimatta”, sanoo Open Doorsin paikallinen koordinaattori. “He haluavat saada työnsä päätökseen ja paikan, johon kokoontua yhdessä.”

Tarve rukoustuelle jatkuu

Kiitämme Jumalaa siitä, että kolme kuukautta pidätyksen jälkeen rakennusurakka on edennyt merkittävästi! Katto ja seinät ovat jo pystyssä ja lisäksi lattia on viimeistelty sementtilohkoilla. Seurakunta käyttää jo tilaa ylistykseen ja tapaamisiin.

Kolme pidätettyä seurakuntajohtajaa ovat kuitenkin edelleen piirin poliisiasemalla. Piirin hallintovirkamiehen mukaan kirkko tullaan muuttamaan pakolla kylän toimistoksi.

Open Doorsin paikalliset yhteistyökumppanit seuraavat seurakunnan tilanteen kehitystä tarkasti. Open Doorsin kenttätyön paikallinen koordinaattori ja yhteistyökumppanit pyytävät Laosin kristityille rukoustukea.

  • Rukoile, että esihenkilöt vapautettaisiin epäoikeudenmukaisesta vankeudestaan.
  • Rukoile, että kirkko saadaan rakennettua valmiiksi ja että viranomaiset lakkaavat häiritsemästä ja uhkailemasta kristittyjä.
  • Pyydä, että Jumala estää suunnitelmat kirkon muuntamisesta kylän toimistoksi, jotta rakennuksessa voitaisiin jatkaa seurakuntaelämää.
  • Pyydä, että sisaremme ja veljemme tässä kylässä saavat voimaa jatkaa elämäänsä vaikean ympäristön suolana ja valona.

*Nimet muutettu turvallisuussyistä