Mikrolainoilla toivoa
Isisin tuhoaman kaupungin asukkaille
Irakissa Mosulin lähellä sijaitsevan Bartellan kaupungin kristityillä oli vuonna 2017 edessään suuri haaste. He olivat kolmen vuoden ajan eläneet epävarmuudessa poissa kotoaan, kun heidän kaupunkinsa lopulta vapautettiin Isisin hallusta. Kaupungin rakennukset ja infrastruktuuri olivat kuitenkin tuhoutuneet pahoin. Monet asukkaista eivät olleet paenneet ainoastaan kaupungista, vaan koko maasta. Kaiken lisäksi talous oli romahtanut.
Miten he pystyisivät rakentamaan lapsilleen tulevaisuuden täällä?
Bartella pian vapauttamisen jälkeen vuonna 2017.
Kristityillä oli ongelma. He rakastivat maataan ja halusivat jäädä kaupunkiin, mutta toimeentulon hankkiminen oli todella vaikeaa. Juuri tähän ongelmaan Open Doorsin paikalliset kumppanit toivat avun. He eivät auttaneet pelkästään talojen kunnostamisessa vaan tarjosivat kristityille myös mikrolainoja talouden siivittämiseksi uuteen alkuun.
Kolme mikrolainan saanutta yrittäjää Bartellasta kertoo, miten lainat muuttivat heidän elämänsä.
Nawar Thamer (33) ja Silvana (24): Tavaroita koteihin
Nawarin ja hänen vaimonsa Silvanan taloustavarakaupassa on kiireinen päivä. Asiakkaita tulee sisään ja kiertelee kaupassa. Maksaessaan ostoksensa kassalla he saavat Nawarilta vaihtorahan lisäksi lämpimän hymyn.
Kaupungin vapauttamisen jälkeen vuonna 2017 Nawarin matkapuhelinkauppa oli raunioina. ”Tuhot olivat valtavat”, hän muistelee. ”Työpaikkoja ei ollut, ja taloustilanne oli todella huono.”
Nawar päätti avata toisenlaisen liikkeen ja alkoi myydä taloustavaroita. Niillä oli paljon kysyntää kaupungissa, jossa jokaisen täytyi rakentaa kotinsa uudelleen niin ulkoa kuin sisältä.
”Teidän avullanne pystyin laajentamaan varastoani”, hän kertoo. ”Nyt meillä on enemmän asiakkaita.”
Nawarin ja Silvanan ansiosta Bartellin kaupungin asukkailla on nyt riittävästi kuppeja,
kun he haluavat tarjota vierailleen teetä.
Miten mikrolainat toimivat?
Mikrolaina on pienehkö rahasumma, jonka Open Doorsin paikalliskumppanit lainaavat irakilaisille kristityille, kun nämä haluavat laajentaa yritystään kattaakseen oman taloutensa menot. Lainahakemukset arvioidaan paikallisen kirkon muodostamissa komiteoissa. Mikrolaina on suuruudeltaan 500–5000 Yhdysvaltain dollaria (hieman vähemmän euroissa), ja se maksetaan takaisin ajan mittaan. Viime vuosina mikrolainan on saanut 276 perhettä. Yrityksiä on monenlaisia kuten ihmisiäkin: lainoja on myönnetty muun muassa kauppojen, taksifirmojen, maatilojen ja tehtaiden perustamiseen.
Kirkot saavat mikrolainojen ohella myös muuta rahallista apua projekteihin, joiden avulla kirkon jäsenet voivat ansaita toimeentulonsa.
Khalisin metallitehdas
Kova ääni rikkoo muutoin hiljaisen kadun rauhan Bartellassa. Ääni tulee Khalisin metallitehtaalta, jossa valmistetaan ikkunoiden kehyksiä ja keittiön kaappeja.
Mikrolainan avulla Khalis osti työkalut, jotka hän tarvitsi saadakseen tehtaasta kannattavan. ”Työkalut säästävät paljon aikaa. Ennen kuin sain niitä, minun täytyi joskus mennä Mosuliin asti saadakseni teräksen taipumaan. Kun leikkasin terästä käsin, siitä jäi myös paljon hävikkiä.”
Paluu Bartellaan oli Khalisille kuin toteutunut unelma, mutta elämän rakentaminen uudelleen Isisin jäljiltä on ollut vaikeaa. Khalis ei kuitenkaan anna periksi. Hänen poikansa ovat vielä nuoria, ja hän tekee työtä heidän tulevaisuutensa eteen.
”Tilanne täällä on raskas, ja nuorille on erittäin vähän töitä. Mutta poikani voivat jatkaa yritystäni, kun he kasvavat aikuisiksi.”
Khalisin tehdas valmistaa muun muassa ikkunoiden kehyksiä.
Nawar (27): Internetpalvelua
Hiljattain diplomi-insinööriksi valmistunut Nawar tarjoaa Bartellassa asuvien nuorten ihmisten mielestä ehkä kaikkein tärkeintä palvelua: hän rakensi antennin, jotta kaupungissa saadaan toimimaan internet.
Kun Isis hyökkäsi Bartellaan, Nawar opiskeli toista vuotta sähköisen viestinnän insinööriopintoja Mosulin yliopistossa. Tuhansien muiden kristittyjen opiskelijoiden tavoin hänenkin oli pakko jättää Mosulin yliopisto taakseen ja jatkaa opintojaan muualla. ”Onneksi pystyin valmistumaan sieltä”, hän sanoo.
Kun Nawar palasi Bartellaan vanhempiensa kanssa, kaupungin taloustilanne ei juuri mahdollisuuksia tarjonnut. ”Mikrolainan ja ammattitaitoni avulla perustin kotiini internetpalvelun. Kiitos Jumalalle, projekti onnistui ja saavutin sille asettamani tavoitteet.”
Nawar pitää huolta siitä, että internet toimii Bartellassa.
Bartella vapautui Isisin käsistä viisi vuotta sitten, mutta kaupunki ei ole vielä jaloillaan. Teidän avullanne ollaan kuitenkin matkalla parempaan. Lopuksi Khalis haluaa kertoa, miten kiitollinen hän on:
Videon teksti: ”Olemme todella kiitollisia toisilta kristityiltä saamastamme tuesta. Ilman heidän tukeaan en olisi pystynyt ostamaan näitä työkaluja. Jumala siunatkoon heitä! Olen erittäin kiitollinen.”
Irak
______________________