Selaa World Watch -listan maita
28. sijalla World Watch -listalla
Mali
WWL 2021: Sijalla 28, pisteitä 67/100
WWL 2020: Sija 29
WWL 2019: Sija 24
WWL 2018: Sija 37
WWL 2017: Sija 32
WWL 2016: Sija 44
Alue: Afrikka
Vainon pääsyyt: etninen vihamielisyys, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio
Vainon taso: erittäin vakava
Väkiluku: 19,7 miljoonaa
Kristittyjen määrä: 461 000
Pääuskonto: islam
Hallitusmuoto: semipresidentiaalinen tasavalta
Johtaja: presidentti Ibrahim Boubacar Keita
Miksi Malissa vainotaan kristittyjä?
Väkivaltaiset islamistiryhmittymät valtasivat Malin pohjoisosan vuonna 2012. Tuolloin useita kirkkoja poltettiin. Menetettyään kirkkonsa ja kotinsa monet alueelta paenneet kristityt eivät ole uskaltaneet palata. Alueelle palanneet kristityt elävät jatkuvan väkivallan uhan alla viranomaisten suojelusta huolimatta.
Evankelioiminen on erityisen riskialtista Malin pohjoisosassa ja voi pahimmillaan johtaa radikalisoituneiden muslimien hyökkäyksiin. Malissa työskentelevät lähetystyöntekijät elävätkin jatkuvan sieppausuhan alla.
Miksi Malin listaussijoitus on muuttunut?
Malissa yhden pisteen nousu vuonna 2021 johtui väkivallan lisääntymisestä. Tilanne on muuttunut monimutkaiseksi, koska on vaikeaa erottaa selvästi, milloin on kyse uskontoperustaisesta ja milloin etnisperustaisesta väkivallasta.
Yhteisöllisellä ja seurakunnallisella osa-alueella kristittyjen painostus on pysynyt erittäin kovana. Näin on siksi, että jihadistit ovat hyödyntäneet turvallisuustyhjiön, jota hallitus ei ole kyennyt täyttämään koronakriisin vuoksi.
Millaista Malissa on elää kristittynä?
Etenkin uskostaan julkisesti kertovat Malilaiset kristityt joutuvat kohtaamaan enenevässä määrin väkivaltaa ja vihamielisyyttä. Sukulaiset ja perheenjäsenet saattavat hylätä tai uhkailla varsinkin muslimitaustaisia kristittyjä.
Perinteisen malilaisen kulttuurin vuoksi monet kristityt naiset ja tytöt kokevat seksuaalista häirintää, pakkoavioliittoja ja lapsiavioliittoja tai heiltä evätään mahdollisuus nykyaikaiseen koulutukseen. Muutamia kaapattuja lähetystyöntekijöitä pidetään yhä panttivankeina.
Tositarina
Rukouksenne ja tukenne kantavat Naomia myötä- ja vastoinkäymisissä
Muslimista kristityksi kääntynyt egyptiläistaustainen Naomi joutui lähtemään Malin pohjoisosissa sijaitsevasta Timbuktusta vuoden 2012 jihadistikapinan vuoksi. Hän päätyi epäviralliselle maansisäiselle pakolaisleirille Bamakossa. Kerroimme Naomista viime vuonna, ja tukenne ansiosta olemme kyenneet auttamaan häntä vuokraamaan itselleen kodin pakolaisleirin sulkeuduttua.
Miten Open Doors auttaa Malin kristittyjä?
Open Doors on toiminut Malissa vuodesta 2013. Open Doorsin ja malilaisten seurakuntien yhteistyötä ohjaava tavoite on, että malilaiset ymmärtäisivät vainoa ilmiönä paremmin ja kykenisivät kohtaamaan sen Raamatun osoittamalla tavalla, ja että kirkkojen johtajat pyrkisivät opetuslapseuttamaan seurakuntiensa jäseniä. Pastoreita pyritään myös ohjaamaan johtajuutensa toteuttamiseen palvelemisen kautta ja krsitittyjä toimimaan talouskysymyksissä kristillisten periaatteiden pohjalta.
Miten sinä voit auttaa malilaisia kristittyjä?
Lahjoituksin mahdollisuuksiesi mukaan ja rukoilemalla Malin vainotun seurakunnan puolesta.
closer
Lisätietoa
2019: Malin voimakas nousu sijalle 24 sijalta 37
Nousu johtui etupäässä parantuneen tiedonsaannin johdosta – kristittyjen tilanne maassa on luultavasti samankaltainen kuin vuonna 2018.
Vainoavat tahot
Malissa on perinteisesti harjoitettu suhteellisen maltillista islamin muotoa. Viime vuosien aikana tiukempi, militantti uskonnon tulkinta on kasvattanut vaikutusvaltaansa etenkin maan pohjoisosassa. Tämän seurauksena alkoivat voimakkaat kristittyjen vainot.
Vuonna 2012 suurin osa Malin pohjoisosaa joutui al-Qaidaan linkittyneiden vierastaistelijoiden vahvistamien alueen militanttien islamistiryhmien haltuun. Vaikka nämä ryhmät häädettiin lähes kokonaan pois alueelta, niiden vaikutus tuntuu edelleen alueen muslimiväestön radikalisoitumisena. Malin kristittyjä uhkaa edelleen islamistiryhmien hyökkäykset.
Vainojen ilmeneminen
2012 Pohjois-Malissa kristittyjen kirkkoja poltettiin militanttien islamistien valtaannousun yhteydessä. Menetettyään kirkkonsa ja kotinsa monet alueelta paenneet kristityt eivät ole uskaltaneet palata. Alueelle koteihinsa palanneet kristityt elävät jatkuvan väkivaltaisen hyökkäysuhan pelossa viranomaisten suojelusta huolimatta.
Erityisen riskialtista tällä alueella on evankelioiminen. Jihadistit ovat siepanneet Malissa työskenteleviä lähetystyöntekijöitä. Muslimitaustaiset kristityt pelkäävät väkivaltaa ja kokevat perheen sekä sukulaisten painostusta.
Selaa World Watch -listan maita
Uutisia ja artikkeleita
WORLD WATCH LIST 2021: Koronapandemia lisännyt kristittyjen vainoa
Joka kahdeksas maailman kristitty kokee syrjintää ja vainoa. Yhteensä...
Voimme voittaa heidät Jumalalle
Naomi, muslimi jonka Kristus veti luokseen Naomi on muslimitaustainen...
SIEPATTU KOLUMBIALAINEN NUNNA PANTTIVANKIVIDEOLLA
Internetissä on julkaistu uusi video Malissa lähes vuosi sitten...
Mitä sinun tulisi tietää World Watch -listasta?
Vastauksia joihinkin yleisimpiin World Watch -listaan (WWL) liittyviin...
Neljä vaihtoehtoa vainotuille
Kuinka vainon kohteeksi joutuvat kristityt voivat toimia? Vainotuilla...
Kristittyjen vainot vuonna 2018
Kristittyjen kohtaamaa vainoa mittaava World Watch -lista 2018 osoittaa,...
Uskonnonvapaudella on merkitystä
”Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä...
Raamattujen jakaminen
... jotta salassa kokoontuvat kristityt voivat vahvistua Jumalan sanasta....
Kristittyjen ja seurakuntajohtajien kouluttaminen
... jotta he pysyisivät vahvoina Jeesuksessa. Opetuslapseuskoulu muutti...