Uutiset
26.06.2018

Malesialainen pastori Raymond Koh on ollut kadoksissa jo 15 kuukautta

Malesian ihmisoikeuskomissio SUHAKAM on alkanut uudelleen tutkia malesialaisen kirkonjohtaja Raymond Kohin arvoituksellista katoamista. Naamioituneet miehet kidnappasivat hänet keskellä kirkasta päivää helmikuussa 2017. Tutkimukset keskeytyivät tammikuussa, kun osa-aikaisena Über-taksikuskina toiminutta Lam Chang Namia yhtäkkiä syytettiin Kohin kidnappaamisesta. Malesian lain mukaan tutkimukset piti keskeyttää, koska oli löytynyt epäilty, joka oli haastettu oikeuteen. Hänet oli pidätetty jo aiemmin, mutta  hän oli selviytynyt kidnappaussyytteistä.

SUHAKAM kuitenkin ilmoitti asiantuntijaryhmänsä tulleen yksimielisesti siihen johtopäätökseen, etteivät Lamia koskeneet syytteet olleet sama asia kuin kidnappausta koskeva virallinen tutkimus. Se ilmoitti tutkineensa sekä poliisin että Kohin perheen esittämiä väitteitä ja todistusaineistoa.

SUHAKAM tutkii neljän ihmisen kidnappausta: Koh, kristitty aviopari Joshua ja Ruth Hilmy sekä muslimiaktivisti Amri Che Mat. Toinen malesialainen ihmisoikeusjärjestö syytti lakia toimeenpanevia viranomaisia yrityksestä lopettaa tutkimukset siitä syystä, että ne olivat häpeäksi maan poliisille.

Poliisin erikoisjoukkojen toimintaa?

Kun SUHAKAM ilmoitti aloittavansa tutkimukset uudestaan, ilmiantaja poliisin sisältä esitti väitteen, joka koski sekä Kohin että vuodesta 2016 kadoksissa olleen Amri Che Matin kidnappauksia. Väitteen mukaan ne olivat itse asiassa osa Malesian poliisin erikoisjoukkojen toimintaa, ja poliisin tuolloinen ylipäällikkö Khalid Abu Bakar oli niistä täysin tietoinen.

Ilmiantaja, ylikonstaapeli Shamzaini Mohamed Daud lähestyi asiassa ensin Amri Che Matin vaimoa. Kohin lakimies Gurdial Singh kertoi tiedotusvälineille, että Daud haluaa asiassa puhtaan omantunnon, eikä halua maksaa toisten pahoista teoista. Singhin mukaan Daud oli kertonut Amrin vaimolle, että kyseessä oli poliisin erikoisjoukkojen salainen operaatio, jonka taustalla oli korkea-arvoisia poliisiviranomaisia.

Singh aikoo kutsua ylikonstaapelin todistajaksi SUHAKAMIN uudelleen aloitettuihin tutkimuksiin, koska  ylikonstaapelin väite on totta, jotkut aikaisemmin todistaneet ovat valehdelleet.

Che Matin vaimo Norhayati Mohd Ariffin kertoi ylikonstaapelin sanoneen tietävänsä, kuka hänen miehensä on kidnapannut. Hänellä oli myös tiedossaan korkea-arvoisen, operaatiota johtaneen poliisivirkamiehen nimi. ”Kun kysyin ilmiantajalta, miksi Amri siepattiin, hän mainitsi kaksi sanaa, shiia ja Forex”, vaimo kertoi.

Uutta toivoa

Nämä tapahtumat ovat antaneet Kohin perheelle uutta toivoa. Hänen vaimonsa Susanna Liew sanoi toivovansa, että Koh vapautetaan pian.

SUHAKAM ilmoitti tutkinnan jatkamisesta lähes välittömästi sen jälkeen, kun Mahathir Mohamad oli valittu Malesian seitsemänneksi pääministeriksi 9. toukokuuta. Hän johti puolueensa, Toivon allianssin (Pakatan Harapan), yllättävään vaalivoittoon. Malesiaa on sen itsenäistymisestä vuonna 1957 saakka johtanut Barisanin kansallinen koalitio -niminen oikeistopuolue. Open Doorsin edustajan mukaan näyttää alustavasti siltä, että Mahathirin hallitus saattaa olla kristityille suopeampi kuin aikaisemmat vallanpitäjät ja että se aikoo puhdistaa maan osasta korruptiota, joka leimasi edellistä hallintoa. Kohin vaimo kommentoi toivovansa, että uusi hallitus tekee Kohin kidnappausta koskevista asiakirjoista julkisia.

Kohin sieppaus

Ainakin 15 naamioitunutta, mustilla maastoautoilla liikkunutta miestä kaappasi Kohin 13.2.2017.  Uutistoimisto CCTV onnistui kuvaamaan tapahtumat, kuinka Koh revittiin väkivaltaisesti autostaan ja kannettiin pois. Myös auto anastettiin, eikä sitä ole sen koommin nähty. Monet ihmiset näkivät uutistoimiston kuvatallenteen tapahtumista, ja se järkytti koko kansakuntaa.
Tähän asti Malesian valtio on ollut maltillisesti islamilainen ja  Kohin kidnappaus kaupunkialueella keskellä kirkasta päivää oli poikkeustapaus.

Muut kadoksissa olevat

SUHAKAM tutkii muitakin, edellä mainittuja katoamisia.

Amri Che Matin on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen ja perustanut järjestön nimeltä Perlis Hope. Hän katosi 24. marraskuuta 2016, minkä jälkeen hänen autonsa löydettiin hylättynä. Tiedotusvälineissä on arvailtu hänen olleen shiiamuslimi, kun taas valtaosa malesialaisista on sunneja. Amrin vaimo on kuitenkin kiistänyt tämän.

Pastori Joshua Hilmy, kristityksi kääntynyt malesialainen, ja hänen vaimonsa Ruth Sitepu, borneolainen kristitty, ilmoitettiin kadonneiksi 6.3.2017. Malesian ei-islamilaiset vähemmistöryhmät pelkäävät, että muslimiaktivistit kidnappasivat heidät. Maassa on nostanut päätään suvaitsematon islamin haara, joka haluaa toimeenpanna siellä sharia-lain ja sallia väkivaltaiset rangaistukset kuten jäsenten katkomisen.

Ihmisoikeusaktivistit seuraavat tarkkaan kaikkien näiden tapausten käsittelyä, koska poliisi ei ole pystynyt vastaamaan yleisön kysymyksiin, vaikka on tutkinut tapauksia kauan.

Lähde