Uskonnonharjoittamiseen puuttuminen häiritseminen jatkoi yhä kasvuaan vuonna 2016. Entistä useamman maan hallitus tiukensi uskonnon harjoittamisen kontrollointia. Populistiset puolueet käyttivät enenevässä määrin retoriikkaa hyökätäkseen uskonnollisia vähemmistöjä vastaan ja uskonnollisten ryhmien häirintä lisääntyi.
Washingtonilaisen Pew Research Center – tutkimuskeskuksen 138-sivuinen raportti uskonnon maailmanlaajuisesta rajoittamisesta vuodelta 2016 sisälsi kaikkiaan 198 maata ja aluetta.
Raportin mukaan 138 maassa (42%) oli korkean tai hyvin korkean tason kokonaisvaltaista uskonnon rajoittamista. Tässä oli kasvua vuosien 2015 (80 maata, 40%) ja 2007 (58 maata, 29%) tuloksista. Tutkijoiden mukaan kasvua oli jo toista kertaa peräkkäin.
Uskonnon rajoittaminen jaettiin kahteen kategoriaan: valtiolliseen rajoittamiseen sekä sosiaaliseen vihamielisyyteen. Raportti osoittaa, että niiden maiden määrä, joissa oli ”korkean” tai ”hyvin korkean” tason valtiollista rajoittamista – eli viranomaisten säätämiä uskonnonvastaisia lakeja, linjauksia ja toimia – kasvoi vuoden 2015 25 prosentista 28 prosenttiin vuonna 2016. Kiina, jossa presidentti Xi Jinpingin hallitus on sanonut haluavansa ”kiinalaistaa” uskonnon, listattiin ensimmäiselle sijalle tässä kategoriassa, ennen Irania, Indonesiaa, Venäjää ja Egyptiä. Myanmar siirtyi ”hyvin korkean” tason kategoriaan johtuen sen hallinnon häikäilemättömästä kampanjoinnista Rohingya – muslimivähemmistöä kohtaan.
Sosiaalisen uskontoon kohdistuvan vihamielisyyden kohdalla maiden määrä pysyi samana (27%). Korkein taso oli Intiassa, jossa hindunationalistit ovat osoittaneet kasvavaa aggressiivisuutta kristittyjä, muslimeita sekä muita uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan pääministeri Narenda Modin johdolla. Seuraavina tulivat Nigeria, Egypti, Bangladesh ja Venäjä.
11 prosentissa maista oli valtiollisia toimijoita, jotka käyttivät nationalistista ja usein maahanmuuttovastaista tai vähemmistöjen vastaista retoriikkaa hyökätäkseen uskonnollisia ryhmiä vastaan vuonna 2016. Tässä oli nousua edellisvuoteen 5 prosenttia. Poliitikot kohdistivat kristittyihin nationalistista tai vähemmistöjen vastaista retoriikkaa Intiassa, Nepalissa, Sri Lankassa ja Filippiineillä, kun taas Euroopassa, USA:ssa ja Uudessa Seelannissa muslimit olivat vihmielisen retoriikan kohteena.
Niiden maiden määrä, joissa mitattiin uskontoon liittyvää häirintää, hyppäsi 169:stä 187:ään vuonna 2015. Toisin sanoen luku oli kaikkein korkein vuoden 2007 jälkeen. Tutkijoiden mukaan häirintä voi olla valtiollisten tai sosiaalisten ryhmien tekemää ja se sisälsi ”fyysisiä hyökkäyksiä, pidätyksiä ja vankeusrangaistuksia, pyhien paikkojen häpäisemistä ja uskonnollisten ryhmien syrjintää työllistämisessä, koulutuksessa ja asumisessa sekä sanallisia hyökkäyksiä”.
Häirintä lisääntyi kaikkien uskontojen edustajia kohtaan. Kristittyjä häirittiin 144 maassa (128 vuonna 2015), muslimeja 142 maassa (125) ja juutalaisia 87 maassa (74), vaikka he muodostavatkin vain 0,2% maailman väestöstä. Raportin mukaan kristittyjä häiriköivät useammin valtiot (114 maata) kuin sosiaaliset ryhmät (107 maata).