Tšad

49

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Tšadilla on edessään valtavia haasteita. Se sijaitsee maantieteellisesti lähellä maita, jotka kamppailevat radikaaleja jihadistiryhmiä vastaan. Toisinaan nämä ryhmät ovat myös Tšadin rajojen sisällä. Boko Haram ja muut ääriryhmät toimivat Tšadissa. Pakolaiskriisit ympäröivistä maista, erityisesti Sudanista, ovat lisänneet epävakautta. Tällaisessa ympäristössä kristittynä elämiseen liittyy merkittäviä riskejä. Varsinkin maaseudulla pelko estää usein kristittyjä edes käymästä kirkossa.

Islamin hallitsemilla alueilla kristinuskoon kääntyneet henkilöt ovat erityisen haavoittuvia. Heidän on usein pakko harjoittaa uskoaan salassa välttääkseen väkivaltaisen vastareaktion perheiltä tai yhteisöiltä. Vaikka Tšadin perustuslaki takaa uskonnonvapauden, uskontokunnan vaihtaminen laillisesti tai kirkon rekisteröiminen voi olla vaikeaa.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Keski-Afrikassa sijaitseva Tšad on uusi tulokas vuoden 2025 World Watch List -vainoraportissa. Se on tänä vuonna 50 kristityille vaarallisimman maan joukossa, koska väkivalta ja kasvava islamilaisen radikalismin aiheuttama paine ovat maassa lisääntyneet huomattavasti. Tšadissa kristittyjä vainottiin viime vuonna hyvin paljon. Monet joutuivat siirtymään kotiseuduiltaan muualle ja heidän omaisuutensa poltettiin tai tuhottiin. Paikalliset kristityt raportoivat islamilaisen ääriliikkeen kasvusta. Erityisesti nuorempien uskonnollisten johtajien keskuudessa ääriajattelu kasvaa ja edistää kristittyjä uhkaavaa suvaitsemattomuutta. Kristityksi kääntyneet kohtaavat kovaa painostusta erityisesti näiden radikalisoituneempien johtajien hallitsemilla alueilla. Kristittyjen vaino Tšadissa on kasvanut sekä laajuudeltaan että voimakkuudeltaan. Naapurimaiden, erityisesti Sudanin, kriisit ovat johtaneet satojen tuhansien pakolaisten siirtymiseen Tšadiin. Ne ovat horjuttaneet alueen tasapainoa entisestään. Pakolaistulva on lisännyt haasteita pakolaisleireillä. Niissä kristityt voivat kohdata vihamielistä tai jopa väkivaltaista vastustusta uskoaan kohtaan. Kristinuskoon kääntyneet ovat myös suuressa vaarassa joutua perinteisten uskontojen vainoamiksi.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Suurimman väkivallan uhan alla ovat kristityt, jotka asuvat alueilla, joilla Boko Haramin hyökkäykset ovat yleisiä. Myös erityisesti islamista kääntyneet kristityt ovat suuremmassa vaarassa alueilla, joilla äärimuslimien uskonnolliset johtajat ovat aktiivisia.

Millaista maassa on elää miehenä?

Tšadissa kristityt miehet ja pojat joutuvat naisia todennäköisemmin väkivallan kohteeksi ja tapetuiksi. Heitä uhkaavat pahoinpitely, pidätys ja laiton vangitseminen. He voivat kokea fyysistä väkivaltaa, perinnön epäämistä ja syrjäyttämistä yhteiskunnassa. Lisäksi miehet ja pojat ovat alttiina sieppauksille. Vaino ilmenee eri muodoissa: liiketoiminnan taloudellisena häirintänä, työllisyyden ja työmahdollisuuksien vähentämisenä sekä pakottamisena asevelvollisuuteen tai asepalveluun, joka on vastoin heidän omaatuntoaan.

Kristityt miehet ja pojat ovat erittäin alttiita Boko Haramin kaltaisten islamististen militanttiryhmien vainolle. Jotkut on tiettävästi siepattu, pakotettu kääntymään islamiin ja värvätty väkisin jihadistiryhmien riveihin taistelijoiksi.

Islamista kääntyneet ovat kaikista kristityistä eniten vaarassa joutua kokemaan väkivaltaa perheensä ja yhteisönsä taholta. Jos heidät pidätetään, he joutuvat kokemaan ankaraa kohtelua. Siihen sisältyy usein kidutusta, ja jotkut kuolevat sen takia. Kun kristityksi kääntyminen tulee julki, perhe ja paikallisyhteisö yleensä eristävät heidät.

Millaista maassa on elää naisena?

Tšadissa naiset ja tytöt joutuvat pakkoavioliittojen ja -erojen, islamilaisten militanttiryhmien sieppausten, seksuaalisen väkivallan ja vaarallisten kulttuuristen käytäntöjen kohteeksi. Pääasiassa islamilaisessa patriarkaalisessa taustassa kristityt naiset ovat haavoittuvia sekä uskontonsa että sukupuolensa vuoksi.

Islamista kääntyneet kristityt naiset ja tytöt kohtaavat voimakasta painostusta perheeltään ja paikalliselta yhteisöltään. Vanhemmat voivat pakottaa heidät naimisiin muslimin kanssa palauttaakseen heidät takaisin islamiin. Jos tytöt kieltäytyvät avioliitoista, he voivat kohdata vakavia seurauksia, muun muassa vanhempiensa, muiden perheenjäsentensä ja yhteisön jäsenten väkivaltaa. Kun naimisissa oleva nainen kääntyy kristityksi, perhe ja ympäröivä yhteiskunta painostavat usein aviomiestä eroamaan hänestä ja eväämään oikeuden tavata lapsia.

Perhe voi estää naisten ja tyttöjen pääsyn kristilliseen yhteisöön tai jumalanpalvelukseen laittamalla heidät kotiarestiin. Jotkut vanhemmat rajoittavat heitä epäsuorasti, kuten ylikuormittamalla heitä askareilla estääkseen heitä poistumasta kotoa. Kristityt naiset ja tytöt voivat myös kokea fyysistä pahoinpitelyä tai heidät voidaan tehdä perinnöttömiksi.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors toimii Tšadissa paikallisen kirkon kautta. Se tarjoaa vainoihin valmistavaa koulutusta, opetuslapseuskoulutusta ja koulutusta kristittyjen talouden parantamiseksi sekä uusien kristittyjen hoitamiseksi.

Rukoile:

Pyydä Jumalaa suojelemaan Boko Haramin tai muiden islamististen militanttiryhmien hyökkäyksille alttiina olevilla alueilla asuvia kristittyjä.
Rukoile Jumalan läsnäolon rohkaisevan Tšadin kaikkia kristittyjä, erityisesti islamista kääntyneitä. Rukoile, että kristityt Tšadissa olisivat turvassa, kun he kokoontuvat yhteen ja että he vahvistuvat elämään uskoaan arkielämässä.
Tšadissa on sekä sisäisiä että ulkoisia pakolaiskriisejä. Pyydä Jumalaa auttamaan pakolaisia ​​sekä varustamaan kristittyjä palvelemaan pakolaisia ja köyhiä ja erityisesti Jeesuksen seuraajia.

”Herra, suremme, että Tšadista on tullut kristityille vaikea maa elää. Pyydämme, että parannat kirkkoasi Tšadissa ja annat sille tulevaisuuden toivoa. Rukoilemme, että tuot rauhan tähän Afrikan osaan ja autat kansaasi olemaan suolana ja valona, kun he rohkeasti seuraavat Sinua. Rukoilemme Jeesuksen nimessä. Aamen.