Nicaragua

50

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Nicaraguan seurakuntia pidetään epävakautta aiheuttavina tekijöinä, koska ne vastustavat hallituksen harjoittamaa epäoikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeusloukkauksia. Niihin kohdistuu vihamielistä pelottelua, häirintää, valvontaa, pidätyksiä ja jopa iskuja. Katoliset kirkot ovat erityisen alttiita vastatoimille.

Maassa puhkesi vuonna 2018 laajoja mielenosoituksia diktatuurihallintoa vastaan. Hallitus suhtautuu erityisen vihamielisesti kirkkoihin, jotka tarjosivat tuolloin ihmisille turvaa ja huolenpitoa. Nämä kirkot saavat edelleen kokea hallituksen kostotoimia, kuten panettelua ja valvontaa.

Viimeaikaisten vaalien ja lakimuutosten varjolla seurakuntien johtajia on leimattu terroristeiksi ja vallankaappaajiksi. Tämän perusteella kirkkojen ja muiden kristillisten järjestöjen toimintaa on rajoitettu yhä enemmän

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Kristittyihin kohdistuva vihamielisyys on voimistunut Nicaraguassa. Maa on noussut WWL-vainoraportissa 50 vaarallisimman maan joukkoon. Protestit presidentti Daniel Ortegan diktatuurihallintoa vastaan alkoivat vuonna 2018. Ortega ja hänen vaimonsa, varapresidentti Rosario Murillo ovat yrittäneet väkivalloin vaientaa toisinajattelijoiden, erityisesti kirkon ääntä, koska seurakunnilla on maassa vaikutusvaltaa. Kristittyjä kouluja ja tv-yhtiöitä on suljettu, samoin kristillisiä hyväntekeväisyysjärjestöjä. Kristittyjä on pidätetty ja asetettu syytteeseen mielivaltaisesti. Hallinnon tavoitteena on vaientaa kristittyjen ääni ja heikentää heidän uskottavuuttaan kansan keskuudessa.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Hallituksen totalitaarisen valvonnan vuoksi kristittyjä vainotaan kaikkialla Nicaraguassa

Millaista maassa on elää miehenä?

Kristityt miehet kokevat naisia todennäköisemmin näkyvää vainoa. Nuoret miehet ovat aktiivisia mielenosoituksissa ja useimmat seurakuntien johtajat ovat miehiä. Painostusta kohdistuu erityisesti niihin, jotka ovat yhteydessä hallintoa vastustavaan seurakuntaan. Painostus on pakottanut monia miehiä, erityisesti seurakuntien johtajia, pakenemaan maasta. He ovat vaarassa joutua ihmiskaupan ja rikollisten uhreiksi.

Millaista maassa on elää naisena?

Muihin Latinalaisen Amerikan maihin verrattuna kristittyihin naisiin ja tyttöihin kohdistuu Nicaraguassa suhteellisen vähän vainoa. Suurimmassa vaarassa ovat naiset, jotka vastustavat hallintoa tai osoittavat mieltään sitä vastaan. Koska Nicaraguan oikeusjärjestelmään ei luoteta, monet uhrit eivät ilmoita heihin kohdistuneista rikoksista. Tämä merkitsee sitä, että vainoajat välttyvät rangaistuksilta. Nekin, jotka ovat saaneet vankeustuomion, armahdetaan usein myöhemmin.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors vahvistaa Nicaraguan vainottua kirkkoa toimittamalla kristillistä kirjallisuutta, tarjoamalla opetuslapseuskoulutusta ja hätäapua sekä kouluttamalla pastoreita, joiden opinnot ovat kesken.

Rukoile:

Rukoile, että hallituksen vihamielisyyden kohteeksi joutuneet selviävät koettelemuksistaan ja saavat uutta voimaa seurata Jeesusta
Rukoile, että hallituksen vastustus ei estä kristittyjä kertomasta rohkeasti uskostaan
Rukoile, että Pyhä Henki tekee työtään hallituksen jäsenten sydämissä ja saa heidät näkemään kristityt myönteisessä valossa.

Herra Jeesus, ylistämme sinua, että lapsesi Nicaraguassa uskaltavat korottaa äänensä epäoikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeusloukkauksia vastaan. Tulkoot he tietämään, ettei heidän työnsä ole turhaa (1. Kor. 15:58). Rukoilemme, ettei kansasi lannistu hallituksen vastustuksesta, vaan että Pyhä Henkesi antaa sille uutta voimaa jatkaa kaikkea, mihin kutsut heitä. Paranna ne, joilla on haavoja, vahvista heikkoja ja varjele kaikkia kristittyjä vaaroilta. Rukoilemme, että Pyhä Henkesi liikkuu hallitukseen kuuluvien sydämissä. Herätköön heissä myötätunto ja avautukoot heidän silmänsä näkemään sen hyvän, jota kristityt tuovat maahan. Aamen.