Uutiset
15.01.2023

Hallitus tarkkailee pastorien toimintaa Nicaraguassa

Presidentti Daniel Ortegan johtama Nicaraguan hallitus seuraa tarkasti seurakuntien johtajia. Maan johto ajattelee seurakuntien johtajien uhkaavan sen poliittisia suunnitelmia ja ideologiaa.

Yksi näistä johtajista on pastori Wilber*, joka on johtanut erästä evankelikaalista seurakuntaa kymmenen vuotta. Hän on joutunut hallituksen jatkuvan valvonnan kohteeksi. Hallitus pyrkii yhä voimakkaammin tukahduttamaan kaiken, minkä se kokee vastustavan toimintaansa.

Pastori Wilberin elämä evankelikaalisena pastorina muuttui vuoden 2018 mielenosoitusten jälkeen. Tällöin tuhannet nicaragualaiset osoittivat mieltään pääkaupungin kaduilla vastustaen Ortegan talouspolitiikkaa, johon kuului eläke- ja sosiaaliturvan leikkaaminen.

Kun kirkossa oli poliiseja, pastori rukoili tarkoituksella kaikkien hallituksen virkamiesten puolesta.

Mielenosoittajat vaativat Ortegan ja hänen varapresidenttinä toimivan vaimonsa Rosario Murillon eroa. Ihmiset eivät pitäneet hallituksen diktatorisesta ja häikäilemättömästä luonteesta. 

Ortega reagoi mielenosoituksiin nopeasti ja kovalla kädellä. Tuhansia ihmisiä loukkaantui. Yli 700 mielenosoittajaa pidätettiin, ja poliisi sekä hallituksen tukemat joukot tappoivat ainakin 350 ihmistä.

Poliisi läsnä jumalanpalveluksissa

Kesäkuussa 2018 pastori Wilber alkoi huomata, että häntä pidettiin silmällä jumalanpalvelusten aikana. Joka sunnuntai puhuessaan seurakunnalleen hän havaitsi, että kirkossa oli poliisin edustajia. Hän rukoili tarkoituksella kaikkien hallituksen virkamiesten puolesta.

Tästä huolimatta presidentti Ortegan lähettiläät kielsivät häntä mainitsemasta hallitusta saarnoissaan sekä rukoilemasta presidentin tai tämän vaimon puolesta.

“Vaikka olen seurattavien ihmisten listalla, olen Jumalan käsissä. Olemme kaikki Jumalan käsissä ja jatkamme työtä Hänen sanansa levittämiseksi”, pastori Wilber kertoo Open Doorsille.

”Ei voi tietää kenen kanssa puhuu ja sen vuoksi on oltava hyvin varovainen.”

Pastorin mukaan tilanne on surullinen ja synnyttää ahdistusta ja epäluottamusta seurakunnan parissa.

”Ei voi tietää kenen kanssa puhuu ja sen vuoksi on oltava hyvin varovainen”, hän sanoo viitaten niihin kristittyihin, jotka kannattavat hallitusta.

Pastori Wilber kertoo Open Doorsille, että hänen yhteisönsä ihmiset, jotka ovat uskollisia presidentti Ortegalle, pitävät häntä silmällä noudattaen hallituksen määräyksiä. Pelosta ja uhkailusta huolimatta hän jatkaa työtään pastorina. Hän tietää, että häntä voidaan syyttää väärin perustein jonakin päivänä.

Avustustyökin muuttuu vaaralliseksi

Ajoittain pastorin työ muuttuu hyvin vaikeaksi. Esimerkiksi ruoan löytäminen ja vieminen eniten tarvitseville on haastavampaa kuin koskaan.

”Jos onnistumme esimerkiksi löytämään 4,5 kiloa riisiä, viranomaiset tulevat ja kysyvät esimerkiksi, että keneltä saimme riisin, kenelle aiomme antaa sen ja kuinka saimme rahaa sen ostamiseen”, pastori selittää.

”Sen takia työmme muuttuu vaaralliseksi. Otamme kuitenkin riskin, sillä haluamme auttaa varattomia.”

Pastori Wilber jaksaa kuitenkin edelleen toivoa. Hän on jo nähnyt ihmeellisiä asioita kirkossaan.

Kerran kaksi poliisia tuli kirkkoon valvontakäynnilleen eräänä sunnuntaina. Miehet olivat kirkossa jumalanpalveluksen loppuun. Kun pastori kysyi toiselta heistä, voisiko hän rukoilla tämän ja tämän perheen puolesta, mies vastasi myöntävästi.

Kun pastori oli rukoillut, poliisi itki ja otti Kristuksen vastaan elämäänsä. Tämä mies yrittää nyt johtaa työtovereitaan Jeesuksen luo.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

Kuuntele podcast