Uutiset
16.08.2022

Nicaraguassa kirkon johtajiin kohdistuva vaino kiihtyy – mistä on kyse?

Nicaraguan hallitus on lisännyt moniin katolisen kirkon johtajiin kohdistuvaa häirintää. Häirinnän taustalla ovat syytökset vallankaappausyrityksestä ja vihapuheesta.

Nicaraguan kansalliskokous, jonka enemmistö tukee maan hallitusta, hyväksyi huhtikuun 2022 lopulla syytteen maan piispoja ja pappeja vastaan. Heitä syytetään osallistumisesta vallankaappausyritykseen sekä vihapuheesta hallituksen kannattajia kohtaan. Voimassa oleva laki antaa mahdollisuuden haastaa oikeuteen kaikki vuoden 2018 mielenosoituksia tukeneet kirkon johtajat. Laki mahdollistaa myös vangitsemisen sekä kirkon omaisuuden takavarikoimisen. (Lähde: Asamblea Nacional 27.4.2022)

Toukokuun puolivälissä poliisi oli läsnä sunnuntain jumalanpalveluksessa isä Harving Padillan johtamassa San Juan Bautistan seurakunnassa Masayssa. Seuraavana päivänä poliisit pitivät häntä kotiarestissa eikä kukaan päässyt tapaamaan häntä. (Lähde: La Prensa 16.5.2022.)

Samalla viikolla keskiviikkona isä Uriel Vallejos Sébacon Jumalallisen Laupeuden Kirkosta Matagalpasta oli menossa Paavin paikalliseen edustustoon, kun hän joutui poliisin pysäyttämäksi. Hänet valokuvattiin ja hänen henkilöpaperinsa tarkastettiin. Tätä on tapahtunut siitä lähtien, kun hän marraskuussa 2021 kritisoi vaaleja läpinäkyvyyden puutteesta.  (Lähde: 100%Noticias 18.5.2022)

Seuraavana päivänä poliisi seurasi Matagalpan hiippakunnan piispaa Monsignor Rolando Álvarez Lagosia koko päivän aamusta iltaan. Poliisi jopa tunkeutui piispan veljentyttären kotiin, jossa piispa oli illallisella. Poliisipäällikön kieltäydyttyä antamasta virallista selitystä aggressiiviselle valvonnalle piispa Álvarez päätti aloittaa paaston saadakseen vakuudet siitä, että kansallinen poliisi kunnioittaa hänen ja hänen sukulaistensa yksityisyyttä.

Kostoksi maan hallitus määräsi kaapelitelevision kanavan 51 suljettavaksi. Kanavan omistaa Nicaraguan Episkopaalinen liitto, jota piispa Álvarez johtaa. Hän on yksi kriittisimmistä presidentti Ortegan hallintoa vastustavista äänistä. (Lähde: Swissinfo)

Seuraavana sunnuntaina poliisit estivät seurakuntalaisia pääsemästä jumalanpalveluksiin Matagalpan ja Masayan kirkkoihin, joista piispa Álvarez ja isä Padilla ovat etsineet turvaa. Poliisi on sulkenut tien isä Padillan seurakunnan kirkkoon ja katkaisee sieltä sähkön aika ajoin. Eräänä sunnuntaina, kun isä Padilla auttoi palveluksessa toiminutta alttaripoikaa turvaan, poliisi yritti väkivalloin pidättää hänet. Hänen onnistui kuitenkin sulkea seurakunnan portti ja välttää kiinniotto. (Lähde: 100%Noticias)

World Watch -tutkimusta tekevä analyytikko Rossana Ramirez kommentoi: ”Yllä mainittujen tapausten lisäksi YK:n ihmisoikeusneuvosto julkaisi toukokuussa 2022 raportin, jonka mukaan Nicaraguan hallitus on lakkauttanut 159 kansalaisjärjestöä vuodesta 2018 lähtien. Nyt Daniel Ortega on aloittanut uuden presidenttikautensa. Kaikkia kriittisiä ääniä, jotka vastustivat hänen vallassa pysymistään, metsästetään entistä tehokkaammin.”

”Uuden vainon aallon kohteina ovat kirkon johtajat, jotka ovat puhuneet maan korruptiota, epäoikeudenmukaisuuksia, ihmisoikeusrikkomuksia ja demokratian puutetta vastaan. Vaikutukset ulottuvat myös tavallisiin seurakuntalaisiin. Jatkuvasta pelottelusta huolimatta kirkko pysyy vahvana ja se on tietojemme mukaan yhtenäisempi kuin koskaan.” (Lähde: Despacho 505 23.5.2022)