Burkina Faso

20

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Poliittisen epävakauden vuoksi islamistiryhmien vaikutus on voinut jatkua viime vuosien aikana. Vuonna 2022 koettiin kaksi sotilasvallankaappausta, joissa kuoli siviilejä, mutta uskontoon liittyvä väkivalta väheni vuonna 2023. Vaara ei kuitenkaan ole ohi.

Burkina Fasoa koettelee yksi maailman vakavimmista pakolaiskriiseistä. Pakolaisten joukossa on monia kristittyjä, ja sotilashallintoa syytetään sotarikoksista. Kun Burkina Fason kristityt pyrkivät seuraamaan Jeesusta tällaisissa olosuhteissa, he eivät koe turvaa tai rauhaa edes niissä paikoissa, joihin islamistit eivät aiemmin ole päässeet.

Burkina Faso oli aiemmin uskonnollisen yhteenkuuluvuuden mallimaa, mutta ääri-islamismi on onnistunut heikentämään muslimien ja kristittyjen rauhanomaista rinnakkaiseloa. Islamista kääntyneet kristityt kohtaavat yhä enemmän paitsi ääri-islamistien väkivaltaa, myös perheen ja yhteisön painostusta ja uhkailua. Kristityt pelkäävät kertoa uskostaan julkisesti, koska perhe ja yhteisö voi heidät hylätä tai pakottaa kieltämään uskonsa Jeesukseen.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Jatkuva väkivalta Burkina Fasossa kertoo maan epävakaudesta. Joissain osissa maata ei edes ole enää kristittyjä siepattaviksi tai surmattaviksi. Kirkot ja kylät ovat tyhjiä, koska kaikkien uskovien on ollut pakko muuttaa turvallisemmille alueille. Myös jotkut ”turvallisemmat” alueet ovat kuitenkin kristityille vaarallisia, koska niin Burkina Fasoa kuin koko Afrikan Sahelin aluetta piinaa jatkuva poliittinen sekasorto. Rajanaapureiden Malin ja Nigerian vallankaappaukset ja ääri-islamismin voimistuminen alueella ovat heikentäneet Burkina Fason vakautta.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Burkina Fasossa voimakkainta vainoa kokevat islamista kääntyneet, mutta ääri-islamistien hyökkäykset ovat kaikkia kristittyjä koskeva uhka. Erityisen vaikea kristittyjen tilanne on maan pohjois- ja itäosissa.

Millaista maassa on elää miehenä?

Aseelliset islamistiryhmät yrittävät värvätä kristittyjä miehiä ja poikia asepalvelukseen. Heitä pahoinpidellään tai jopa murhataan, jos kristitty kieltäytyy kääntymästä islamiin. Heitä siepataan ja heistä vaaditaan lunnaita, mikä kylvää pelkoa kristittyjen yhteisöihin ja tekee perheistä taloudellisesti haavoittuvaisia. Islamista kääntyneitä pidetään pettureina, ja perhe voi hylätä heidät. Kun miehiä pakenee maasta, Burkina Fason kirkko heikkenee entisestään.

Millaista maassa on elää naisena?

Burkina Fasossa on alueita, joita minkäänlainen keskushallinto ei valvo. Kun näitä alueita hallitsevat aseelliset islamistit, naiset ja tytöt ovat suuressa vaarassa joutua siepatuiksi. Erityisesti islamista kristinuskoon kääntyneet naiset ovat alttiita sieppauksille ja pakkoavioliitoille. Seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaaminen on yleinen keino iskeä kristittyjen yhteisöihin.

Islamista tai perinteisistä uskonnoista kääntyneet voivat kokea painostusta myös alueilla, joita ääri-islamistit eivät hallitse. Muslimitaustaisia naisia ja tyttöjä voidaan pahoinpidellä, pakottaa avioliittoon, ottaa pois koulusta, sulkea kotiarestiin tai karkottaa perheensä luota. Jotkut naiset saavat jopa tappouhkauksia.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors työskentelee paikallisten yhteistyökumppaneiden kautta ja tarjoaa vainosta selviytymiseen tähtäävää koulutusta, hätäapua, hengellistä tukea ja traumaterapiaa.

Rukoile:

Rukoile heidän puolestaan, joita sieppaukset, seksuaalinen väkivalta ja kuolema koskettavat.
Rukoile heidän puolestaan, jotka pakenevat islamistien väkivaltaa. Pyydä, että Jumala sitoo heidän haavansa. Auta heitä muistamaan, että maailmanlaaja kirkko rukoilee heidän kanssaan.
Rukoile Open Doorsin paikallisten yhteistyökumppaneiden puolesta. Pyydä heille viisautta ja rakkautta.