Marokko

24

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Länsimaisten vaikutteiden kasvu on heijastunut marokkolaiseen yhteiskuntaan. Kuitenkin 99 prosenttia Marokon väestöstä on muslimeja ja maa on sosiaalisesti konservatiivinen. Tämä tekee pienen kristityn vähemmistön elämästä haastavaa. Vaikeimmat olosuhteet ovat niillä, jotka ovat luopuneet islamista. He joutuvat todennäköisesti kohtaamaan voimakasta painostusta perheen ja paikallisyhteisön taholta. Lisäksi heidän on kokoonnuttava kotiseurakunnissa, koska he eivät saa lupaa ja virallisesti tunnustettua asemaa julkiseen kokoontumiseen.

Vaikka toiseen uskoon kääntyminen ei ole lain mukaan rangaistavaa, islamin jättäneet voivat joutua hallituksen pidättämiksi ja kuulusteltaviksi. Marokon vahvat ja hyvin aktiiviset turvallisuuspalvelut tekevät uskon ilmaisemisesta vaikeaa. Vihamielisyys johtuu suurelta osin siitä, että kristinusko nähdään uhkana kuninkaalle ja hänen auktoriteetilleen. Kuninkaan sukulinja juontaa juurensa islamilaiseen profeetta Muhammadiin. Toisena syynä voi olla radikaalien islamistiryhmien pelko. Viranomaiset pyrkivät ryhmien rauhoitteluun ja levottomuuksien estämiseen.

Muslimin uskon horjuttaminen on virallisesti kiellettyä. Uskostaan avoimesti kertovat kristityt voivat joutua pidätetyiksi ja syytteeseen. Kristillisen kirjallisuuden ja Raamattujen jakamista arabian kielellä on myös rajoitettu. Jopa sosiaalisessa mediassa uskovien on oltava hyvin varovaisia siitä, mitä he julkaisevat. Jos he julkaisevat kristillistä sisältöä, useimmat käyttävät salanimeä.

Ulkomaalaiset kristityt voivat kokoontua suhteellisen vapaasti ja osallistua jumalanpalveluksiin. Heitä seurataan usein ja he voivat joutua karkotetuiksi maasta, jos havaitaan, että he kertovat uskostaan muslimeille.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Syyskuun 2023 maanjäristys tuhosi kyliä Marrakechin eteläpuolella Korkea Atlas -vuoristossa. Maanjäristyksessä kuoli lähes 3 000 ihmistä ja se vaikutti noin 300 000 ihmisen elämään – mukaan lukien kristittyihin, jotka menettivät läheisiään. Marokon vainotilanteeseen liittyy myös hyviä uutisia. Marokon kristittyjen kokemasta jatkuvasta vainosta huolimatta netin ja sosiaalisen median käytön lisääntyminen merkitsee sitä, että monet kristityt löytävät yhteyden toisiinsa, vaikka he ovat maantieteellisesti eristyksissä. Tätä kautta kristityt voivat oppia lisää Jeesuksesta ja päästä tuntemaan Hänet paremmin. Uskon vahvistuminen tapahtuu usein myös unien kautta. Unet osoittavat, että viranomaisten aktiiviset yritykset kontrolloida kristinuskon leviämistä eivät estä sitä, että Pyhä Henki löytää tavan tavoittaa ihmiset.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Maaseudun muslimiväestö tunnetaan konservatiivisena. Useimmat vainotapaukset sijoittuvat maan koillisosiin, itäisille Atlas-vuorille ja kaakkoisille aavikkoalueille. Enemmistö muslimitaustaisista kristityistä asuu kaupunkialueilla, joissa on helpompi välttää painostusta.

Millaista maassa on elää miehenä?

Yleisesti ottaen muslimitaustaiset kristityt miehet ovat marokkolaisessa yhteiskunnassa kaikkein haavoittuvaisimpia, vaikka he kohtaavat kenties vähemmän painostusta kuin kristityksi kääntyneet naiset.

Islamista luopumisen katsotaan tuovan häpeää miehen perheelle, mikä voi johtaa eristämiseen tai perinnön tai taloudelliseen tuen menettämiseen. Naimisissa olevat miehet voivat tulla vaimon hylkäämiksi. Miehet voivat myös joutua ongelmiin paikallisyhteisön sekä viranomaisten kanssa. Seurauksiin lukeutuvat vankeusrangaistukset sekä pahoinpitelyt, joskin vastareaktion vakavuus riippuu todennäköisesti henkilön yhteiskunnallisesta asemasta.

Kristityt miehet voivat kohdata syrjintää työssä ja koulutuksessa. Syrjintää voi vahvistaa syytös siitä, että he ovat kääntyneet kristinuskoon taloudellisen hyödyn vuoksi, koska kristinusko liitetään usein vauraaseen länsimaiseen yhteiskuntaan.

Joka vuosi raportoidaan kristityistä miehistä, jotka ovat joutuneet poliisikuulusteluihin. Syynä kuulusteluihin voivat olla jo se, että heillä on hallussaan Raamattu tai että he ovat keskustelleet kristinuskosta muslimin kanssa.

Millaista maassa on elää naisena?

Kahden viime vuosikymmenen aikana naisten oikeudet ovat Marokossa parantuneet ja naiset ovat saaneet enemmän oikeudellista tasa-arvoa. Heillä on kuitenkin edelleen vähemmän mahdollisuuksia työelämään, mikä tekee heistä riippuvaisia miehistään.

Erityisesti maaseudulla naisten odotetaan yhä pysyvän kotona. Tästä syystä naisiin kohdistuva uskonnollinen vaino tapahtuu tyypillisesti yksityisesti. Jokainen nainen, joka päättää luopua islaminuskosta voi päätyä kotiarestiin tai pakkoavioliittoon muslimin kanssa taikka menettää perintöoikeutensa tai lastensa tapaamisoikeuden.

Vaikka marokkolainen yhteiskunta on monilta osin suhteellisen liberaali, maaseudulla muslimitaustaiset kristityt joutuvat noudattamaan islamin tapoja ja perinteitä. He voivat kohdata ahdistelua, jos eivät noudata niitä erityisesti ramadanin aikana.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors työskentelee paikallisten kumppaneiden ja Pohjois-Afrikan seurakuntien kanssa, jakaa Raamattuja ja tarjoaa johtajuus- ja opetuslapseuskoulutusta, toimeentulohankkeita sekä sielunhoitoa.

Rukoile:

Rukoile, että kristityille annetaan vaaroista huolimatta mahdollisuus uskonsa jakamiseen.
Rukoile, että muslimitaustaiset kristityt vahvistuisivat kestämään ympäröivän yhteisön vihamielisyyden keskellä.
Pyydä, että Jeesus ilmestyisi Marokossa yhä enemmän unien ja näkyjen kautta.