Uutiset
13.08.2020

Lydia oppi käyttämään lahjojaan Jumalan ja perheensä hyväksi Myanmarissa

Open Doorsin tukemat seminaarit auttavat Myanmarin naisia osallistumaan perheidensä ja yhteisöjensä tukemiseen. Lydia halusi jakaa oppejaan myös muille lähiseurakuntien naisille, vahvistaen naisia osallistumaan Jumalan työhön omia lahjojaan käyttäen.

35-vuotias Lydia* on pastorin vaimo ja pienyrittäjä Pohjois-Myanmarista. Rukoustesi ja tukesi ansiosta Lydia sai osallistua naisten koulutusseminaariin, jossa hän sai kuulla kuinka arvokas on Jeesukselle, ja kuinka käyttää lahjojaan olemaan siunauksena perheelleen ja yhteisölleen. Nyt Lydia pyörittää pieniä yrityksiä, opettaa muita naisia ja jakaa evankeliumia käyttäen saamiaan oppeja. Sarah* vieraili Lydian luona nähden seminaarin vaikutuksia.

Kuljemme Lydian kotiin kapeita polkuja pitkin, täysien majojen ohi, suurin osa asukkaista elää pienellä päivittäispalkalla. Neljän lapsen äiti Lydia tarjoaa teetä ja pientä purtavaa. Hän on halunnut palvella Jumalaa jo pienestä saakka: ”Tulin uskoon pyhäkoulussa, vanhempani olivat kristittyjä ja kävivät kirkossa. Kasvoin haluten palvella Jumalaa ja minulla oli suuri halu työskennellä naisten ja lasten kanssa.” Aina ei ole kuitenkaan ollut helppoa olla kristitty: ”Maassamme on vaikeaa olla kristitty, erityisesti jos haluat kertoa evankeliumia. Yhteisöni ihmiset eivät välttämättä loukkaannu siitä, että olen kristitty, mutta jos koetan kertoa Kristuksen rakkaudesta he suuttuvat.”

Myanmarissa kristityt ovat vähemmistö, 8% väestöstä. Evankeliumin jakaminen kokee vastustusta ja pääuskonto buddhalaisuuden hylkäävät kristityt kokevat erityistä vainoa. ”Seurakunnassamme on uskovia joiden perheet kieltävät heidät heidän kääntyessään kristinuskoon. Kaikesta huolimatta jatkamme evankeliumin levittämistä hitaasti ja varovaisesti. Olemme aina valmiudessa ja käytämme luovia keinoja kertoessamme Kristuksen rakkaudesta”, Lydia kertoo. Mitä nämä luovat keinot sitten ovat? Naapurien ja yhteisön jäsenten auttamista, oman elämän käyttämistä Jumalan hyvyyden osoittajana. Lydian mukaan Open Doors kumppaneiden naisten seminaari in auttanut häntä löytämään keinoja ja rohkeutta toimimaan siunauksena yhteisölleen.

”Maassamme on vaikeaa olla kristitty, erityisesti jos haluat kertoa evankeliumia.”

Seminaarista yrittäjäksi

Lydia aloittaa kiireisen päivänsä kello viideltä aamulla, viettäen aikaa Jumalan kanssa. ”Rukoiltuani siivoan ja laitan ruokaa kahdeksaan saakka, jolloin lähetän lapset kouluun. Kahdeksasta puoleenpäivään saatan vierailla seurakuntalaisten kodeissa ja rukoilla naisten kanssa. Sen jälkeen palaan kotiin lounaalle.” Lounaan jälkeen Lydia viettää aikaa tehden koruja tai koreja yritykselleen, päivän työt määräytyvät kysynnän mukaan. Joskus Lydia myös myy saippuaa, jota oppi valmistamaan seminaarissa. Illalla Lydia vielä huolehtii kanoista ja sioista, sekä valmistaa perheelleen illallista. On ihmeellistä kuulla kuinka paljon Lydia saa aikaan päivässä. Hän vaikuttaa ihmeelliseltä vaimolta ja on erittäin työteliäs. Lydia antaa kaiken kunnian Jumalalle ja käymälleen naisten seminaarille.

”Kävin naisten seminaarin kaksi vuotta sitten ja sen vaikutus elämälleni oli valtava.” Seminaari muutti Lydian tapaa katsoa elämää. Aikaisemmin hän oli uskonut alueen muiden naisten tavoin, ettei naisen sovi työskennellä kodin ulkopuolella. Seurakunnan ajatustapa on samanlainen, kodin ulkopuolella työskentelvä nainen kokee kovia henkisiä paineita. Open Doorsin paikallisten kumppaneiden järjestämän koulutuksen seurauksena Lydia päätti auttaa perhettään kaikin mahdollisin keinoin, käyttäen kaikkia taitojaan ja lahjojaan perheen ja seurakunnan hyväksi. Seminaari tarjosi paljon käytännön opastusta pienyrityksistä ja Lydia päätti opetella valmistamaan koreja ja koruja. Seminaarin opetus oli myös hengellisesti haastavaa: ”Osio ’Kuka minä olen’ kosketti sydäntäni suuresti. Opin, että Jumala ei vain pelastanut minua, Hän myös kohotti minut. Olen arvokas, ainutlaatuinen ja minussa on potentiaalia. Ymmärsin, että voin tehdä Jumalan tiettäväksi muille, ja että minulla on taitoja joita käyttää ja kasvattaa.”

”Olen arvokas, ainutlaatuinen ja minussa on potentiaalia.”

Tiedon jakamista ja Covid-19 kuulumisia

Lydia oli kaikesta seminaarissa oppimastaan niin innoissaan, että järjesti tapaamisia eri seurakunnissa kertoen muille naisille kuinka arvokkaita he ovat, ja kuinka he voivat tehdä hedelmällistä palvelutyötä. ”Minun piti opettaa muita naisia. Jumala tarvitsee meidät kaikki työhönsä.” Efesolaiskirjeen 2:10 puhutteli Lydiaa erityisesti: ”Mekin olemme Jumalan tekoa, luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut.”

Lydia osallistui myös Open Doorsin järjestämään Dorcas-koulutukseen, jossa hän oppi lisää käytännöntaitoja, kuten budjetointia ja talouden hallintaa. Ja kuten aikaisemmin, Lydia myös jakoi oppimiaan asioita alueen seurakuntien naisille. Rukoustenne ja tukenne ansiosta Lydian kaltaiset naiset pääsevät mukaan naisten seminaareihin, joissa heitä opastetaan Jumalan sanan kautta voimistamaan yhteisöjään.

Lydia on joutunut olemaan kotona Covid-19 tähden, mutta on voinut kasvattaa hedelmiä ja vihanneksia. Hänen miehensä on myös voinut viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. Yhteydenpito seurakuntaan hoidetaan puhelimitse ja myös seurakuntalaisista, joilla ei ole puhelinta huolehditaan: kerran viikossa Lydia käy miehensä kanssa kotien edustoilla rukoilemassa. ”Rukoilkaa niiden seurakuntalaisten puolesta joiden on käytävä töissä. Rukoilkaa suojelusta virusta vastaan.”
*Nimet muutettu turvallisuussyistä

Lydian osallistuminen koulutuksiin oli mahdollista tukenne tähden ja hän moninkertaisti opetuksen hyödyn viemällä osaamistaan eteenpäin. Sadat naiset Myanmarissa hyötyivät Lydian mahdollisuudesta oppia käyttämään taitojaan ja lahjojaan. Vainoista Myanmarissa voit lukea lisää Open Doorsin verkkosivuilla.

”Jumala tarvitsee meidät kaikki työhönsä.”