Uutiset
24.09.2018

Kylää pommitettu Syyriassa – lapsia kuolleiden joukossa

Lapset olivat leikkimässä kadulla perjantai-iltana, kun kapinalliset pommittivat Mhardehin kylää Syyriassa. Hyökkäys tapahtui illalla puoli seitsemän aikaan, jolloin ihmisiä oli paljon liikkeellä.

Sunnuntaina olisi kristityssä kylässä vietetty hääjuhlaa. Sen sijaan pidettiinkin kymmenen kyläläisen hautajaiset.  Kaksi kuoli vielä myöhemmin sairaalassa. Kadut täyttyivät surevista, jotka kantoivat arkut kirkkoon perinteiseen tyyliin olkapäillään.

Perhe menetti äidin, isoäidin ja kolme lasta

Kuolleista viisi oli alle 15-vuotiaita. Lapsista kolme oli samasta perheestä. Sama perhe menetti myös äidin ja isoäidin. Lasten isä on yhä sairaalassa. Yli 20 ihmistä haavoittui.

Viisi lasta kuoli. Perhe menetti kolme lasta, äidin ja isoäidin. (kuva: Dagen)

“Pelkäättekö uutta iskua?” kysyi norjalaisen Dagen-lehden reportteri. ”Nyt voimme vain rukoilla”, paikallinen lähde kertoi. ”Ainoa tunne on suru. Rukoilkaa puolestamme.”

Mhardeh, tiiviisti asutettu kristitty kylä Syyriassa, on ottanut vastaan tuhansia pakolaisia muualta maasta.

Syyrian ihmisoikeustilannetta tarkkaileva SOHR-järjestö vahvisti iskun tapahtuneen ja arvioi sen kapinallisten vastatoimeksi hallituksen joukkojen hyökätessä Idlibin kaupunkiin.

Mhardehin ympäristössä on lukuisia kapinallisten hallitsemia kyliä. Viime vuonna kylää vastaan hyökättiin väkivaltaisesti lähimmästä  Haman kaupungista käsin, kun kapinalliset yrittivät vallata kylän hallituksen joukoilta. Hama on kaupunki 45 km Homsin pohjoispuolella. Aikaisemmin kylään hyökkäsi useasti kapinallisten ryhmä Jaysh al-Izza, jota Yhdysvallat on tukenut panssarintorjuntaohjuksin.

Hallitusta kannattavan Al Masdar-uutiskanavan mukaan al-Quaidan tukema opposotioryhmä Jund al-Aqsa ja Vapaan Syyrian armeija pommittivat strategisesti tärkeää Mhardehia edellisenä maanantaina.

Perutut häät

Dagen-lehti kirjoitti maaliskuussa nuorten joukosta, jonka reportteri oli tavannut Pyhän Eliaksen luostarissa Tartusin lähellä. 15 nuorta opiskelijaa oli tullut luostariin levähtääkseen sodan keskellä.

”Tulemme tänne rukoilemaan, auttamaan ja elämään munkkien seurassa”, yksi nuorista kertoi.

Dagen vahvisti nuorten selviytyneen iskuista vahingoittumattomina. Kuitenkin yksi naisista kertoi siskonsa häiden peruuntuneen. Morsian toivoo, että vihkiseremonia voitaisiin pitää myöhemmin – mutta ilman hääjuhlaa. Nainen oli ollut siivoamassa siskonsa uutta kotia usean pommin pudotessa lähelle. Ne eivät olleet kuitenkaan räjähtäneet.

Mhardehin ympäristöstä etsitään räjähtämättömiä pommeja, Dagenin reportterille kerrottiin.

Lähde