Tiistaina 6. kesäkuuta Kuala Lumpurin korkeimmassa oikeudessa käsitellään jälleen pastori Kohin sieppausta vuodelta 2017. Siviilikanteessa vaaditaan tapauksen tutkintaraporttien julkaisemista. Miksi Malesian viranomaiset eivät kerro totuutta pastori Raymond Kohin katoamisesta?
Susannah Koh on uupunut. Kuuden vuoden ajan hän on kamppaillut Malesian valtion ja poliisin kanssa saadakseen selville, ketkä ovat vastuussa hänen miehensä, pastori Raymond Kohin katoamisesta.
Sieppaus on saanut maailmanlaajuista mediahuomiota, mutta tapauksen ratkaisua ei näy. Joku tietää mitä tapahtui, mutta hiljaisuus ja ajan tuhlaaminen vaativat veronsa.
”Kuusi vuotta on todella pitkä aika, ja olen väsynyt odottamaan vastauksia ja tilannepäivityksiä, joita ei koskaan tule”, Susannah Koh kertoo.
Open Doorsin Miika Auvisen haastattelu Susannah Kohin kanssa vuonna 2021
Sieppaus keskellä kirkasta päivää
Tiistaiaamuna 13. helmikuuta 2017 pastori Koh ajoi kohti ystävänsä kotia Petaling Jayassa Malesiassa. Kirkkaassa päivänvalossa alkoi ammattimaisesti toteutettu ja hyvin suunniteltu operaatio. Kolmen mustan katumaasturin nähtiin saartavan Kohin auton ja pakottavan sen pysähtymään.
Autoista nousi useita mustiin kommandopipoihin pukeutuneita miehiä, jotka ottivat Kohin ja veivät hänet kovin ottein yhteen autoista. Autot ajoivat pois seuranaan kaksi poliisimoottoripyörää. Kaappaukseen osallistui jopa 15 miestä, ja siihen meni vain 45 sekuntia.
Susannah Koh teki sieppauspäivänä ilmoituksen toivoen, että poliisi voisi auttaa häntä löytämään miehen, mutta hän joutuikin itse kuulusteltavaksi.
Kohin katoaminen on järkyttänyt hänen perheenjäseniään, jotka ovat epätoivoisesti yrittäneet etsiä vastauksia. Susannah Koh teki sieppauspäivänä ilmoituksen toivoen, että poliisi voisi auttaa häntä löytämään miehen, mutta hän joutuikin itse kuulusteltavaksi.
Kysymykset koskivat hänen miehensä osallisuutta muslimien käännyttämiseen ja ”kristillistämiseen”, mikä on Malesiassa laitonta. Sympatian sijaan häntä ja hänen poikaansa pommitettiin sinä yönä kysymyksillä viisi tuntia.
Elintärkeää todistusaineistoa
Ymmärrettyään, että poliisilta vastauksia ei tulisi, Susannah ja hänen lapsensa päättivät ottaa ohjat omiin käsiinsä. He onnistuivat löytämään valvontakameramateriaalia, josta muodostui tapaukselle elintärkeää todistusaineistoa.
”Menimme asuinalueelle, jonka vieressä sieppaus tapahtui, koputimme oville ja pyysimme pääsyä heidän valvontakameroihinsa. Jumalalle kiitos, saimme sen mitä etsimme.”
Vuonna 2019 aloittaneen hallituksen erityistyöryhmän tutkinnan olisi pitänyt kestää kuusi kuukautta, mutta raporttia ei ole julkistettu tähän päivään mennessä.
Perhe toimitti aineiston, silminnäkijätodistuksen ja muuta todistusaineistoa Malesian kansalliselle ihmisoikeuskomissiolle (SUHAKAM). Uhkailuista ja pelottelusta huolimatta perhe jatkoi ystäviensä kanssa totuuden etsimistä Jumalan antamalla voimalla.
Vuonna 2019 Malesian ihmisoikeuskomissio päätyi tulokseen, että pastori Raymond Koh oli “poliisin erikoisjoukkojen valtion käskystä toimittaman tahdonvastaisen katoamisen uhri”. Lausunto oli mullistava, ja sen perusteella hallitus asetti erikoistyöryhmän tutkimaan asiaa.
Tutkinnan olisi pitänyt kestää kuusi kuukautta, mutta raporttia ei ole julkistettu tähänkään päivään mennessä.
Tapauksen lykkääntyminen kesäkuulle 2023
Tapauksen oikeuskäsittely jatkuu. Viime joulukuun kuuleminen lykättiin kesäkuulle useammasta syystä. Oikeuskanslerin asianajajat eivät ole vieläkään lukeneet Susannah Kohin 120-sivuista todistajanlausuntoa, joten he eivät voineet ristikuulustella häntä viime vuonna.
Perhe pyrkii nyt saattamaan julkiseksi erikoistyöryhmän raportin, joka on huomattavasti myöhässä, ja oikeuskanslerin toimisto on myös tuottanut nipun asiakirjoja, jotka Kohin asianajajien tulee käydä lävitse.
Susannah Koh jatkaa arkista elämäänsä ja vastausten etsimistä, vaikka se on vaikeaa. Hän on perustanut oman yrityksen, joka valmistaa koruja, ja hän myös osallistuu erilaisiin paikallisen yhteisön projekteihin.
Viime aikoina hän on auttanut Malesiassa asuvia jemeniläisiä naisia myymään käsin tehtyjä tuotteitaan, kuten käsilaukkuja, mattoja, vaatteita ja hattuja.
Kohin perheen vanhin tytär Esther suorittaa tutkintoa psykologiasta ja toivoo voivansa työskennellä tulevaisuudessa traumaterapeuttina. Toinen tytär, Elizabeth, on asettunut Yhdysvaltoihin, ja poika Jonathan osallistuu hyväntekeväisyysprojekteihin.
”Teemme parhaamme pitääksemme hänen muistonsa elossa. Emme aio antaa ihmisten unohtaa, mitä tapahtui”, Susannah sanoo.
Paikalliset yhteistyökumppanit jatkavat Malesiassa tarvittavan tuen toimittamista Kohin perheelle. Vuodesta toiseen he ovat auttaneet levittämään tietoa ja muistuttamaan ihmisiä siitä, että näin voi tapahtua Malesiassa, maassa, jossa uskonnonvapaus on kirjattu perustuslakiin.
Susannah ja hänen perheensä ovat todistus Jumalan voimasta. Heistä on tullut kasvot rohkeudelle ja toivon majakka kristittyjen yhteisölle Malesiassa ja ympäri maailman.