Uutiset
16.05.2018

Muslimimies sytytti kristityn naisen palamaan Pakistanissa

Kristitty nainen nimeltä Asma Yaqoob kuoli Koillis-Pakistanissa sen jälkeen, kun muslimimies oli sytyttänyt hänet palamaan. Mies väittää tapahtuman olleen vahinko. Hänen mukaansa he olivat riidelleet siitä, kumpi heistä kääntyisi toisen uskoon, jos he menisivät naimisiin. Asma kuoli saamiinsa 80-prosenttisiin palovammoihin huhtikuussa Lahoren sairaalassa, jonne hänet oli siirretty paikallisesta sairaalasta, koska siellä häntä ei pystytty hoitamaan.

Asma ei osannut lukea eikä kirjoittaa. Hän teki työtä sisäkkönä erään miehen talossa muutaman kadun päässä omasta kodistaan ja sai palovammat työpaikallaan. Asiasta on raportoinut hänen isänsä Yaqoob Masih. Hän ilmoitti siitä myös paikalliselle poliisille, jolle hän kertoi, että Asma meni avaamaan portin kuullessaan sieltä koputuksen. Vähän myöhemmin hänen kuultiin huutavan, ja kun kaikki juoksivat katsomaan, he näkivät hänet tulessa.

Masih on kertonut, ettei hän entuudestaan tiennyt mitään miehestä, jota syytetään hyökkäyksestä. Vasta poliisin kuulustellessa Asmaa hänen isänsä sai tietää, että kyseinen mies nimeltä Muhammad Rizwan Gujur oli painostanut häntä kääntymään muslimiksi ja menemään kanssaan naimisiin. Masih luuli ensiksi, että hänen tyttärensä oli poltettu hapolla. Gujur on syytteessä vakavan ruumiinvamman tuottamisesta. Syytettä käsittelee terrorismin vastainen oikeusistuin.

Asiaa tutkiva poliisin alitarkastaja Shahid Mehmood on vahvistanut väitteen siitä, että Gujur on pidätetty. Hänen mukaansa Gujur itse on kertonut asuneensa samalla seudulla kuin Asma. Omien sanojensa mukaan hän osti bensaa läheiseltä huoltoasemalta ennen kuin tapasi Asman tuona iltana. Heillä oli suhde, ja he painiskelivat sen kanssa, mennäkö naimisiin vai ei.

Kuulusteluissa Gujur sanoi Asman toivoneen, että hän kääntyisi kristityksi. Hän itse kuitenkin halusi Asman kääntyvän islamin uskoon. Asma halusi tehdä lopullisen päätöksensä asiassa juuri tuona iltana.

Gujur kertoi kaataneensa bensiiniä maahan ja ehdottaneensa, että elleivät he pääsisi sovintoon asiassa, he kuolisivat yhdessä. Gujur väitti sytyttäneensä tulitikun vain pelotellakseen Asmaa. Tikku kuitenkin putosi maahan, Asma syttyi tuleen, ja Gujur pakeni paikalta.

Poliisin lausunnon perusteella on odotettavissa, että Gujur pääsee pälkähästä. Mehmood lisäsi, ettei Gujur ollut henkisesti tasapainossa, koska tämän äiti oli tehnyt itsemurhan kymmenen vuotta aikaisemmin. Poliisi uskoo, ettei Gujurin tarkoitus ollut vahingoittaa Asmaa, vaan ainoastaan pelotella tätä, joten tulen syttyminen oli vahinko.

Mumtaz Mughal, joka edustaa pakistanilaista naisten oikeuksien puolesta taistelevaa järjestöä, kommentoi asiaa muun muassa seuraavasti: ”Naiset ja vähemmistöjen edustajat ovat haavoittuvaisessa asemassa. Ellei itse Pakistanin hallitus lähde puolustamaan uhrin oikeuksia, hänen perheensä yleensä painostetaan luopumaan syytteistä.”

Kirjoittaja: Asif Aqeel

Lähde