Uutiset
01.09.2023

Kristittyjen tilanne Xi Jinpingin autoritaarisesti johtamassa Kiinassa

Pyysimme kolmea Kiina-asiantuntijaa ja Open Doorsin paikallista kumppania kertomaan kristittyjen tämänhetkisestä tilanteesta Xi Jinpingin autoritaarisesti johtamassa Kiinassa. Näin Yuhua*, Moli* ja Yangyang* vastasivat.

Kiinan sijoitus Open Doorsin World Watch List -vainoraportissa on muuttunut merkittävästi viimeisen kuuden vuoden aikana. Lista kertoo, missä maailman maissa on vaikeinta olla kristitty. Vuonna 2018 Kiina oli sijalla 43, kun se nyt on noussut sijalle 16. Kysyimme asiantuntijoilta syytä muutokseen.

Yuhua*: ”Uskoakseni syitä on monia, mutta eräs tärkeimmistä syistä on Kiinan johdon pyrkimys pitää maan olot vakaina.

”Vakaus on aina ollut yksi Kiinan kommunistisen puolueen ykköstavoitteita, mikä johtuu maan historiasta. Kristillisen kirkon ääni kiinalaisessa yhteiskunnassa on voimistunut vuodesta 2015 alkaen, minkä puolue on kokenut uhkaavaksi.

Kiinan hallitus on pyrkinyt kontrolloimaan tiukemmin myös maan muslimialueita kuten Xinjiangin maakuntaa.

Yuhua*

On hyvä huomata, että Kiinan hallitus on pyrkinyt kontrolloimaan tiukemmin myös maan muslimialueita kuten Xinjiangin maakuntaa. Kiinan kommunistinen puolue pelkää kaikenlaista kansalaistottelemattomuutta ja epälojaalisuutta.”

Uskontona kommunismi

Moli*: ”En tiedä täsmällisiä syitä Kiinan tilanteen muuttumiseen, mutta olen huomannut muutoksen viime vuosina ja erityisesti pandemian aikana. Kiinan hallitus käyttää pandemiaa syynä kontrolloida uskonnon harjoittamista.

Kommunismi on Kiinassa uskonto. Ihmisten odotetaan sitoutuvan siihen ja olevan kuuliaisia Kiinan kommunistiselle puolueelle. Meidän kristittyjen elämässä etusijalla on kuitenkin Jumala.

Siellä, missä minä asun, olemme toistaiseksi vapaita käymään kirkossa, mutta emme saa enää kokoontua suurin joukoin. Kommunistinen puolue kokee yli sadan hengen ryhmät uhkaksi yhteiskunnalliselle vakaudelle.

Välttääkseen ongelmia Kommunistisen puolueen kanssa Kiinan kotikirkot ovat jakautuneet pieniksi ryhmiksi.

Naisen hyvin kapea siluetti mustaa taustaa ja värikästä ikkunaa vasten
Tavallisten kiinalaisten näkökulmasta lisääntyvä videovalvonta voi luoda turvallisuuden tunnetta. Kristityille kyse on sensuurista ja positiivisen uskonnonvapauden rajoittamisesta. Kuvassa Moli*.

Valvonta lisääntyy

Yuhua*: ”Videovalvontaa on yksinkertaisesti kaikkialla Kiinassa riippumatta siitä, käytetäänkö jotakin paikkaa uskonnon harjoittamiseen.

Tavalliset ihmiset ajattelevat, että heidän elämänsä on entistä turvallisempaa. He uskovat, että videovalvonta estää rikoksia ja muita uhkaavia tilanteita tapahtumasta vähentäen muun muassa katuväkivaltaa. Jos jotkut käyvät toisten kimppuun kadulla, poliisit saapuvat pian paikalle pidättämään heidät.

Videovalvonta on lakisääteistä Kolmen itsen isänmaallisessa liikkeessä.

Videovalvonta on lakisääteistä Kolmen itsen isänmaallisessa liikkeessä eli Kiinan virallisessa kirkossa. Sen tiloissa on oltava kamera joka nurkassa. On kuitenkin joitakin kirkkoja, jotka ovat kieltäytyneet tästä. Sellaisissa tapauksissa viranomaiset ovat yleensä asentaneet kameran kirkon porttien ulkopuolelle.

Kotikirkoissa tilanne on toinen, koska ne kokoontuvat salaa.

Yuhua*

Viime vuonna, kun haastattelin erästä pastoria, hän kertoi huomanneensa kirkossakäynnin vähentyneen videokameran asentamisen jälkeen.

Saarnat sensuuriin, Raamatut vähenemässä

Moli*: ”Hallitus kontrolloi kaikkia virallisesti rekisteröityjä kirkkoja, joten niiden tiloihin on aina asennettu kamerat. Kotikirkoissa tilanne on toinen, koska ne kokoontuvat salaa. Niitä ei ole virallisesti rekisteröity, joten niitä pidetään laittomina.

Rekisteröityjen kirkkojen täytyy joka viikko antaa saarnansa viranomaisten tarkastettavaksi, jolloin on hyvin todennäköistä, että niihin joudutaan tekemään muutoksia. Sikäli kuin tiedän, joissakin rekisteröidyissä kirkoissa ei voi saarnata evankeliumia vapaasti ja Raamatun mukaisesti.

Meillä ei myöskään ole virallista lupaa ostaa Raamattua netistä. On kuitenkin edelleen paikkoja, joista Raamatun voi ostaa, nimittäin Kolmen itsen isänmaallisen liikkeen tiloista. Suurimmassa osassa kirkkoja on vielä Raamattuja tarjolla. Vasta uskoon tulleen on aina helppoa saada oma Raamattu.

Uusi laki koskee kaikkia uskonnollisia toimijoita ja rajoittaa näiden toimintaa Internetissä.

Yangyang*
Silmälasipäinen ja tummahiuksinen nainen takaapäin kuvattuna
Kiina on rajoittanut voimakkaasti uskonnollisten toimijoiden toimintaa netissä. Yangyangin* (kuvassa) mukaan esimerkiksi lasten hengellisten materiaalien määrä ja saatavuus on heikentynyt voimakkaasti.

Yangyang: ”Maaliskuussa 2022 Kiinassa tuli voimaan uusi laki, joka koskee kaikkia uskonnollisia toimijoita rajoittaen näiden toimintaa internetissä. Nyt kaikkien uskonnollisten toimijoiden on saatava virallinen lupa julkaistakseen ja jakaakseen uskonnollista sisältöä Internetissä.

Uskonnollista sisältöä ovat muun muassa uskonnolliset videot, tekstilainaukset Raamatusta ja hengellinen rohkaisu.

”Mitä tulee sosiaalisen median alustoihin, WeChat on yksi kaikkein käytetyimmistä alustoista Kiinassa. Saamme edelleen kommunikoida WeChatissä. Siellä saamme esimerkiksi mainostaa sunnuntain jumalanpalveluksia tai lähettää toinen toisillemme tekstilainauksia Raamatusta.

Lapsille suunnattujen hengellisten materiaalien määrä Kiinassa on vähentynyt merkittävästi.

Yangyang*

Tunnen kuitenkin erään pastorin, jonka WeChat-toimintaa viranomaiset seurasivat. Hän ei voinut lähettää mitään viestejä hengellisille veljilleen ja sisarilleen, ei varsinkaan uskonnollisia viestejä.

Rohkeutta ja koodikieltä

Yangyang*: ”Yhteistyökumppanimme kertoivat, että viranomaiset olivat soittaneet heille ja kehottaneet heitä poistamaan uskonnollista sisältöä internetistä. Yhteistyökumppanimme kokivat tilanteen ensin uhkaavaksi, mutta päättivät sitten pysyä rohkeina. He päättivät käyttää koodikieltä kommunikoidessaan keskenään.

Mielipiteeni on, että uusi laki vaikeuttaa kristinuskon leviämistä Kiinassa. Ensinnäkin se voi estää evankelioinnin internetissä. Toiseksi se on vähentänyt hengellisen ravinnon tarjontaa verkossa. Olemme huomanneet, että sieltä on kadonnut saarnoja ja kristillistä materiaalia.

”Lapsille suunnattujen hengellisten materiaalien määrä Kiinassa on myös vähentynyt merkittävästi. Toisin kuin ennen, pystymme nyt hädin tuskin hankkimaan materiaaleja lapsille.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä