Jos Kolumbian kristityt naiset haluaisivat päättää luoda uuden hashtagin, se olisi ’OfcourseMeToo’ (tottakai MeToo): monet heistä myös kokevat seksuaalista väkivaltaa ja kohtaavat erityistä turvattomuutta uskontonsa ja sukupuolensa vuoksi.
Soraya*, 15, ja hänen sukunsa kuuluvat yhteen niistä neljästä heimosta, jotka muodostavat noin 30 000 hengen alkuperäiskansayhteisön Sierra Nevada de Santa Martassa, Pohjois-Kolumbian syrjäisellä vuoristoseudulla.
Jopa 14-vuotiaat teini-ikäiset tytöt koetetaan saada unohtamaan kristillinen uskonsa pakottamalla heidät naimisiin miesten kanssa, jotka pitäytyvät alkuperäiskansallisissa uskomuksissaan. Alue, jolla Soraya asuu, muodostaa perinteisen Arhuacan hengellisen ja poliittisen keskuksen. Se katsoo olevansa vastuussa ’oman maanpiirinsä tasapainon’ ylläpidosta. Heimon uskomuksiin ja perinteisiin kuuluu erilaisia rituaaleja ja taikuutta, joihin jokaisen heimon jäsenen tulisi osallistua.
Noin yhdeksän kuukautta sitten heimon johtajat kutsuivat Sorayan ja erään toisen tytön, Hernánin* kuulusteluun, jossa kumpaakin pyydettiin julkisesti ottamaan etäisyyttä kristilliseen uskoon.
Tarkoituksena oli antaa tytöille mahdollisuus päästä takaisin yhteisöön ilman enempiä uhkauksia ja rangaistusta, kuten pidättämällä, kiduttamalla tai – Sorayan ja Hernánin kaltaisten nuorten tyttöjen kohdalla – pakottamalla heidät naimisiin alkuperäiskansan uskomuksia harjoittavan miehen kanssa.
Kaikesta huolimatta nuoret ja heidän vanhempansa kieltäytyivät ja poistuivat heimoyhteisöstä saadakseen turvapaikan. Siinä missä Sorayan ja hänen perheensä oli mahdollista paeta turvataloon, tätä mahdollisuutta ei useimmilla heimon tytöillä ole.
Syvin pelko
Kuitenkin turvakoti suljettiin kohta ja Sorayan ja hänen perheensä oli palattava yhteisöönsä, missä heidät asetettaisiin syytteeseen oikeudessa ja heidät saatettaisiin vangita. Peloissaan perhe aloitti monia päiviä kestävän kävelymatkansa kotiin tiheän, vehreän vuoriston poikki. Sorayan äiti Elvia* kertoi pelkäävänsä itsensä ja tyttärensä puolesta. Hänen syvin pelkonsa ’Ika’ oli: ”me emme ole vapaita, vihollinen hyökkää kimppuumme”. Näin hän kertoi paikalliselle Open Doorsin työntekijälle.
Voi olla hyvin vaikeaa ottaa kantaa siihen syrjintään, jota alkuperäiskansojen naiset kokevat sukupuolensa ja vähemmistöstatuksensa vuoksi; osittain laillisten puitteiden takia. Vuoden 1991 perustuslaki tunnustaa ja suojelee alkuperäiskansojen autonomiaa, myös ILO:n alkuperäiskansojen ja heimojen sopimus (1991) hyväksyttiin ja saatettiin voimaan Kolumbian lainsäädännössä.
Kolumbian alkuperäiskansoihin kuuluu noin 1,5 miljoonaa henkeä, toisin sanoen hieman yli 3% väestöstä. Lainsäädäntö näkee heidät ”laajennettuna sukukuntana”, jolla on oikeus hoitaa omat asiansa – mikäli ne eivät ole ristiriidassa maan perustuslain kanssa. Käytännössä tämä kuitenkin aiheuttaa jännitteitä erityisesti maa-alueista ja resursseista, sillä entiset FARC- kapinallisiin kuuluneet taistelijat vaativat oikeutta asettua aloilleen maassa.
Uhrit
Vuonna 2016 FARC ja Kolumbian hallitus allekirjoittivat rauhansopimuksen, jossa virallisesti tehtiin loppu yli viiden vuosikymmenen kansalaissodasta. Tuona aikana kapinallisryhmät surmasivat pastoreita, tuhosivat kirkkoja, kiristivät seurakuntia, sieppasivat lähetyssaarnaajia ja seurakuntien johtajia sekä pakottivat voimakeinoin seurakuntien nuoria joukkoihinsa lapsisotilaiksi. Ammusten ja miekkojen ohella seksuaalista väkivaltaa käytettiin väestön vahingoittamiseen ja pelottamiseen.
Amnesty Internationalin vuoden 2017 raportin mukaan siviiliväestö ilmoitti 22 195 seksuaalisen väkivallan tapauksesta tuon aseellisen konfliktin aikana. Mutta jos yli 350 000 ”uhkailun uhria” sekä sadat tuhannet muiden rikosten uhrit otetaan huomioon, kokonaislukumäärä voi olla huomattavasti suurempi. Asiantuntijoiden mukaan seksuaalinen väkivalta liittyy usein muihin raakoihin tekoihin.
Uhrit usein myös pelkäävät tehdä ilmoituksen seksuaalisesta pahoinpitelystä, koska ”se on niin jokapäiväistä, ettei sitä varsinaisesti pidetä rikoksena”. ”Seksuaalisesta pahoinpitelystä on tullut samaa kärsimystä naisille kuin kuolema tai sairaudet; kaikki naiset joutuvat sen kohteeksi jossain vaiheessa elämäänsä”.
Sissiryhmät
Sitä rankaisemiseen ja pelotteluun liittyvää pahoinpitelyä, mikä tapahtuu sissiryhmien sisällä, ei ole laskettu mukaan edellisiin. Entinen sissitaistelija Luz*, joka päätti luopua väkivallasta käännyttyään kristityksi, joutui taistelutoveriensa seksuaalisen pahoinpitelyn kohteeksi näiden kuultua tapahtuneesta.
”He ryöstävät ihmisen hänen suvultaan. He pakottavat ihmisen sellaiseen elämään, jota tämä ei itse tahdo,” sanoi Sara*, eräs toinen entinen sissitaistelija. ”He vaihdattavat nuken kivääriin, leikkipaikan taistelukenttään ja tekevät seksuaalista väkivaltaa. Nämä väkivaltaiset toimenpiteet tuhoavat ihmisen sielun. Päivääkään ei kulu, etteivätkö nuo hetket muistuta itsestään.” ”Seksuaalisella väkivallalla ei ole ainoastaan seksuaalista merkitystä,” toteaa uhreja tukeva Open Doorsin edustaja. ” Se on väkivaltainen keino murskata ihmisen tahto, koko ihminen ja ryöstää häneltä koko identiteetti.”
Amnesty toteaa, että vuoden 2016 jälkeen, yhteenottojen yllyttyä tietyillä alueilla, ”väkivalta naisia kohtaan – erityisesti seksuaalinen väkivalta – on jatkunut”. Eräs kirkon johtotehtävissä oleva nainen kertoi World Watch Monitorille 2016: ”FARCin toiminnan loppuminen ei ole alku rauhalle. Se on vain yksi toimija tässä sodassa. Rikolliset jengit, alkuperäiskansojen johtajat ja muut sissiryhmät ovat aktivoituneet vainoamaan kirkkoa.”
Maaseutu
Myös maaseutualueilla asuvat kristityt ovat usein sissien, puolisotilaallisten ryhmien ja hallituksen asevoimien tuottaman väkivallan kohteina. Pastori Diego* asui Kaakkois-Kolumbiassa vaimonsa Ledyn* ja kahden lapsensa kanssa. Alueella oli myös toimivia sissitaistelijoita. Nämä uhkailivat pastoria ja käskivät hänen poistua alueelta kuultuaan joidenkin nuorten kapinallisten kääntyneen kristinuskoon. Pastorin kieltäydyttyä taistelijat tulivat tuhoamaan hänen kotinsa ja satonsa, sekä pahoinpitelivät seksuaalisesti vaimon ja molemmat lapset.
*Oikeat nimet suojeltu vaihtamalla nimi
Lähde: World Watch Monitor