Lehdet
03.07.2023

Kohtalona louhos – Egyptin kestävät nuoret

Jatkuva vaino murtaa nuoria kristittyjä Egyptissä. Heitä hyljeksitään ja väheksytään ja heidän elämäänsä rajoitetaan. Nuorten usko – ja kristillisen kirkon tulevaisuus – on vaarassa.

”Vihasin itseäni ja vihasin Jumalaa. Syytin häntä. Miksi Jumala salli minun kärsiä tällaista tuskaa?”

Baher* tunsi Jumalaa kohtaan vain vihaa ja raivoa, ja hänen sanansa olivat täynnä katkeruutta. Tällä tavoin jatkuva ja murskaava vaino voi ihmisen uskoon vaikuttaa.

Tämä egyptiläisnuori on kamppaillut syrjinnän kanssa koko elämänsä ajan. Se jäyti hänen uskoaan vuosi vuodelta, kunnes hän saavutti murtumispisteen.

”Menetin kaiken toivon elämässä.”

Baher

Traagista on, että Baher ei ole ainoa, joka on kääntänyt selkänsä Jumalalle. Ylä-Egyptin alueella nuoret kristityt kokevat jatkuvaa syrjintää, nöyryyttämistä ja hyljeksintää. Tyttöjä ahdistellaan kaduilla, ja lapsia kiusataan koulussa. Työllistymisvaihtoehdot ovat niin rajalliset, että kristityt päätyvät vaarallisimpiin ja huonoimmin palkattuihin töihin. Egyptiä koetteleva tuhoisa talouskriisi vain pahentaa kurjuutta ja vaikeuksia.

Tilanne näyttää samanlaiselta suurimmassa osassa Lähi-itää, jossa vaino vie nuorten elämältä toivon ja tarkoituksen. Koko sukupolven usko on vaarassa murtua vainojen takia. Jos näin käy, kirkon tulevaisuus näyttää alueella lohduttomalta.

Onnettomuus louhoksella

Baher oli vasta 13-vuotias, kun hän lopetti koulunkäynnin ja alkoi etsiä työtä, koska hänen perheensä eli äärimmäisessä köyhyydessä. Syrjintä pakotti hänet muiden kristittyjen tavoin vaaralliseen työhön kalkkikivilouhokseen.

Tällaista työtä Baher ei olisi valinnut, ellei vaino olisi pakottanut häntä siihen. Ylä-Egyptin louhoksilla työntekijöiden oikeuksia ei ole suojattu laissa eikä heillä ole sairausvakuutusta.

”Käytimme koneita, joiden terät voivat silpoa ruumiin palasiksi”, hän kuvaa.

”On tavallista, että työntekijät menettävät raajan. Tämä sen lisäksi, että työssä on suuri vaara saada sähköiskuja suojaamattomista virtakaapeleista ja että pöly aiheuttaa keuhkovammoja ja silmäsairauksia.”

Vain viikon kuluttua työn alkamisesta Baher menetti käsivartensa työtapaturmassa.

”Syytin Jumalaa, koska en ollut tehnyt mitään väärää. Halusin vain auttaa perhettäni!” Baher parahtaa.

”Aina kun katsoin jäljellä olevaa käsivarttani, masennuin.”

Seuraava tragedia oli se, että Baherin veli kuoli samassa työssä. Hänen uskottiin tukehtuneen kivenleikkauskoneiden pölyyn. Baher muistelee sitä kyyneleet silmissä.

”Kun veljeni kuoli, sydämeni oli riekaleina ja menetin kaiken toivon elämässäni.”

”Emme enää syytä Jumalaa, vaan ylistämme Häntä.”

Baher

Vaino ei vain vienyt Baherilta elämää ja toivoa. Se myös ravisteli hänen uskoaan perusteellisesti. Oman traumansa lisäksi Baher näki, miten hänen kotikylänsä kristittyjen perheiden koteja ryösteltiin ja poltettiin. Hän tunsi kristittyjä vanhempia, jotka eivät uskaltaneet päästä tyttäriään ulos, koska he pelkäsivät äärimuslimien sieppaavan heidät.

”Missä Jumala on elämässäni?” Baher raivosi.

”Miksi hän on hylännyt minut? Miksi hän on sallinut minun kärsiä kovaa kipua ja vammautua?”

Toinen tulevaisuus

Baherin tulevaisuus vaikutti lohduttomalta. Hänelle oli kuitenkin olemassa myös toinen tulevaisuus, johon kuului toivo ja tarkoitus. Tarvittiin vain joku, joka auttaisi hänet sinne.

Baher kirkossa muiden uskovien joukossa
Nuori Baher näkee nyt tulevaisuudessaan uskoa, toivoa ja tarkoitusta. Monet Egyptin nuoret kristityt tarvitsevat edelleen tukeasi.

Baher on yksi sadoista kaivostyöntekijöistä, jotka tukesi avulla ovat saaneet elintärkeää apua Open Doorsin kumppaneilta. Mikrolaina auttoi häntä käynnistämään lammasfarmin, ja osallistuminen opetuslapseusohjelmaan auttoi häntä löytämään uskon uudelleen.

”Herää ja vahvista sitä, mikä vielä on jäljellä, sitä, mikä jo oli kuolemaisillaan.”

Ilm. 3:2

”Syytin Jumalaa perheeni kokemista traumoista, mutta te tuitte meitä ja autoitte pääsemään niiden yli”, Baher sanoo.

”Nyt olemme kiitollisia. Jos ette olisi tukeneet minua, en olisi muuttunut. Rohkaisitte minua ja autoitte korjaamaan suhteeni Jumalaan.”

Open Doorsia motivoi Ilmestyskirjan 3:2 lause: ”Herää ja vahvista sitä, mikä vielä on jäljellä, sitä, mikä jo oli kuolemaisillaan.”

Tukeasi tarvitaan pikaisesti rohkaisemaan Baherin kaltaisten, vaarallisissa olosuhteissa edelleen työskentelevien vainottujen kristittyjen uskoa. Voit auttaa tarjoamaan heille käytännön apua, niin että he voivat jäädä kotimaahansa ja pitää kristillisen kirkon elossa. Kun lahjoitat ja rukoilet, annat uuden tulevaisuuden nuorille kristityille. Vahvistat sitä, mikä on jäljellä. Kuten Baher sanoo: ”Emme enää syytä Jumalaa, vaan ylistämme häntä.”

* Nimi muutettu turvallisuussyistä

Anna Egyptin nuorille kristityille uusi tulevaisuus

Rukoile

  • Rukoile Baherin puolesta, kun hän katsoo toiveikkaana uskon, tarkoituksen ja toivon täyttämään tulevaisuuteen.
  • Rukoile vainottujen kristittyjen egyptiläisnuorten ja erityisesti heikossa asemassa olevien kaivostyöntekijöiden puolesta.
  • Rukoile Egyptin ja Lähi-idän kirkon puolesta, että se kestäisi jatkuvaa vainoa.

Lahjoita

  • 40 eurolla saadaan terveydenhoitoa ja tukea kolmelle vainotulle kristitylle kuukaudeksi.
  • 70 eurolla voidaan opettaa ja opetuslapseuttaa heikossa asemassa olevia nuoria kaivostyöntekijöitä, niin että heidän uskonsa vahvistuu.
  • 100 eurolla voidaan tarjota taloudellista turvaa vainotulle kristitylle perheelle pienen mikrolainan avulla.