Kirgisia

47

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Kirgisiassa paikallisviranomaisilla on huomattava valta. Ne ovat yleensä paikallisen muslimiyhteisön vaikutuspiirissä. Tämä vaikuttaa suuresti erityisesti kristinuskoon kääntyneisiin. Venäjän ortodoksiset kirkot kokevat vähiten ongelmia hallituksen kanssa, koska ne eivät yleensä yritä evankelioida Kirgisian väestöä. Evankelioimaan pyrkivät kristilliset yhteisöt voivat joutua ahdistetuiksi ja jopa vainotuiksi. Paikalliset islamista pois kääntyneet kristityt kärsivät vainosta eniten. Jotkut heistä joutuvat perheidensä vangeiksi ja pahoinpitelemiksi. Islamilaiset opettajat saarnaavat kääntymistä vastaan, minkä vuoksi jotkut islamista pois kääntyneet on karkotettu pois yhteisöistään.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Kirgisia ei ollut vuoden 2024 World Watch List -vainoraportin 50 vaarallisimman maan joukossa. Tänä vuonna maa nousi sijalle 47. Vaino kasvoi kaikilla osa-alueilla, mutta sijoituksen nousu johtuu pääosin väkivaltaisten välikohtausten määrästä. Ne vaikuttivat kristittyihin tässä Keski-Aasian maassa. Hallitus jatkoi pyrkimyksiään kontrolloida uskonnollisia ryhmiä. Tämä vaikeutti erityisesti niiden kristittyjen ryhmien toimintaa, jotka haluavat rekisteröidä kirkkonsa. Muslimiperheet, ystävät ja kyläläiset painostavat kristittyjä. Maan hallitus puolestaan asettaa monia rajoituksia kirkkojen toiminnalle. Mikään uskonnollinen toiminta ei ole sallittua valtion ylläpitämien ja valvomien instituutioiden ulkopuolella.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Eniten vainottuja ovat islamista luopuneet. He voivat kohdata sekä perheen ja yhteisön että valtion painostusta. Vaino on rankinta maaseudulla.

Millaista maassa on elää miehenä?

Kristinuskoon kääntyneet miehet kohtaavat perheenjäseniltään ja paikallisyhteisöltään erilaista painostusta ja väkivaltaa. Kristittyjen miesten ja poikien tiedetään kärsineen sanallista ja fyysistä väkivaltaa, pidätyksiä, kuulusteluja, sakkoja, vankeutta, kotiarestia ja työpaikan ja perinnön menetystä. Heiltä voidaan myös evätä pääseminen kunnallisiin virkoihin. Paikalliset viranomaiset tekevät toisinaan yhteistyötä muslimien kanssa estääkseen kristittyjen osallistumisen kunnalliseen päätöksentekoon.

Jos liikemiehen tiedetään olevan kristitty, yhteisö voi boikotoida tai estää hänen liiketoimintaansa. Miehet ovat perheidensä päitä ja yleensä pääasiallisia elättäjiä. Kun kristitty menettää työpaikkansa tai yrityksensä uskonsa vuoksi, hänen koko perheensä kärsii. Suku ja paikallisyhteisö ahdistelee ja kuulustelee kristityksi tiedettyjä. Joskus paikallinen imaami voi osallistua myös kuulusteluihin ja uhkailla kristityiksi kääntyneitä. Kun kirkkoihin hyökätään, enimmäkseen seurakuntien johtajia pidätetään, kuulustellaan ja sakotetaan. Muslimit pitävät heitä ensisijaisesti vastuussa ihmisten kääntymisestä kristinuskoon. Joissain tapauksissa Kirgisian kristityt johtajat eivät ole enää voineet jatkaa palvelutyötään seurakunnassa, koska heidän maallista liiketoimintaansa vastaan on hyökätty.

Kristityt miehet kohtaavat päivittäin syrjintää muun muassa työpaikalla, armeijassa tai paikallisyhteisössä. Paineet ovat korkeimmat maaseudulla, kaukana suurista kaupungeista. Hallituksen elimissä on erään asiantuntijan mukaan pieni määrä kristittyjä, "jotta saadaan annettua vaikutelma, että kaikki on hyvin".

Millaista maassa on elää naisena?

Kirgisian lait antavat yhtäläiset oikeudet miehille ja naisille. Perinteinen islamilainen kulttuuri asettaa kuitenkin naiset perhekontekstissa miehille alistetuiksi. Naiset ja tytöt jäävät päätöksenteon ulkopuolelle ja altistuvat väkivallalle.

Naiset eivät ole vapaita valitsemaan uskontoaan. He joutuvat vainotuiksi, jos kääntyvät kristinuskoon. Yhteiskunnan kontrolloidessa naiset voivat joutua vainotuiksi myös siksi, että tämä aiheuttaisi henkistä painetta aviomiehelle tai muille perheenjäsenille. Vuosien mittaan kristityt naiset ja tytöt ovat joutuneet kokemaan sanallista ja fyysistä väkivaltaa, kotivangitsemisia, pakkoavioliittoja, perheväkivaltaa ja raiskauksia.

Kirgisialla on pitkät perinteet morsiamenryöstässä. Maaseudulla konservatiivisten alueiden kristityiksi kääntyneet naiset ovat vaarassa joutua siepatuiksi ja pakkoavioliittoon muslimin kanssa. Heidän perheensä voivat laittaa heidät myös kotiarestiin. Se on yleinen ja sosiaalisesti hyväksytty tapa painostaa naispuolisia kristittyjä. Heidän pääsyään sosiaalisiin ja erityisesti kristillisiin verkostoihin rajoitetaan siinä toivossa, että he palaisivat takaisin islamiin.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors auttaa Keski-Aasian vainottuja kristittyjä. Paikallisten kumppaniemme kautta annamme välitöntä apua ja tukea kirjallisuuden jakelun, rukouksen, koulutuksen ja erilaisten sosiaalisten ja taloudellisten hankkeiden, kuten kuntoutuskeskusten, avulla.

Rukoile:

Sukulaiset, perhe, paikallishallinto ja kylän ihmiset vainoavat monia paikallisia kirgisialaisia kristittyjä. Rukoile heille voimia ja heidän uskonsa säilymistä vahvana vainon keskellä.
Rukoile kaikkien Kirgisiassa vainottujen kristittyjen puolesta. Jotkut ovat joutuneet pakenemaan kylistään ja kodeistaan. Rukoile heidän turvallisuutensa puolesta ja heidän kasvunsa jatkumista Jeesuksen tuntemisessa.
Pyydä Jumalaa muuttamaan Kirgisian kansan sydämet kristittyjä kohtaan. Rukoile, että kristittyjen ystävät, perheenjäsenet, naapurit ja valtion virkamiehet hyväksyisivät heidät.
Joissain paikoissa islamista kääntyneet kristityt eivät voi haudata läheisiään paikallisille hautausmaille, koska muslimijohtajat ovat kieltäneet sen. Rukoile, että tämä käytäntö loppuu, ja kristityt voivat surra ja haudata läheisensä.

Rakas Jumala, rukoilemme veljiemme ja sisartemme puolesta Kirgisiassa. Sydämemme on murheellinen, kun näemme, miten kristittyjen kohtaama vaino on lisääntynyt tänä vuonna. Herra, ole itse heidän kanssaan ja muistuta, että sinä et jätä heitä. Rukoilemme, että vainotut saisivat kokea sinua rauhasi, ja että sinä annat heille toivon. Pyydämme näitä asioita Kristuksen nimessä. Aamen.