Uutiset
25.08.2018

Islamilaisuudesta kääntyneiden kirkko Kirgisiassa määrätty suljettavaksi

Kirgisialainen kirkko; monen entisen muslimin koti, jota johta eräs islaminuskosta kääntynyt, on määrätty lopettamaan sunnuntain ylistyskokouksensa.

Paikallislähde kertoi World Watch Monitorille, että kirkon jumalanpalveluksia on häiritty kahdesti viime kuukausien aikana. Häirinnän takana on ollut joukko paikallisia viranomaisia, syyttäjänviraston ja sisäministeriön edustajia, paikallisen imaamin avustajia sekä pastorin aiempia opettajakollegoita.

World Watch Monitor ei turvallisuussyistä voi nimetä kaupunkia, jossa välikohtaus tapahtui.

Kummassakin tapauksessa ryhmän jäsenet vaativat jumalanpalveluksen keskeyttämistä ja sanoivat siihen osallistuneille: “Ette pysty elämään ja pitämään yllä papinvirkaa täällä.” Kirkon jäsenet yrittivät tyynnytellä, mutta ryhmä jatkoi uhkailemista ja loukkaamista.

Kirkon jäsenet alkoivat videoida heitä puhelimillaan, minkä jälkeen ryhmä lähti kirkosta kasvot peitettyinä. Lähteen mukaan ryhmä sanoi silti seurakunnalle: “Tulemme vielä takaisin yhä uudelleen ja uudelleen häiritsemään ja vainoamaan teitä kaikin mahdollisin tavoin.

Kirkkoa on jo yli vuosikymmenen johtanut pastori Miran *. Hän työskenteli siviissä paikallisessa koulussa, ja sen johtoporras uhkasi erottaa hänet kuultuan hänen kääntymisestään ja roolistaan kirkon johdossa. Koulu syytti häntä myös lapsen hyväksikäytöstä, minkä seurauksena hän istui kuusi kuukautta vankilassa. Lähde sanoi, että kukaan asianajaja ei puolustaisi häntä oikeudessa, koska heitä pelottivat sikäläisen turvallisuuspalvelun toimintavat. Kukaan todistajista ei ollut oikeudessa läsnä, eikä Mirania vastaan esitettyjä syytteitä pystytty näyttämään toteen. Kirkon näkökulmasta syytökset olkini tekaistu vain kristinuskoon kääntymisen vuoksi.

Vapautumisensa jälkeen viiden lapsen isä pastori Miran ei ole pystynyt löytämään palkallista työtä. WWM:n lähteen mukaan paikalliset muslimit sanovat hänestä: “Jos Miran pystyi pettämään ”alkuperäisen todellisen islaminuskonsa’, ehkä hän saattoi tehdä muutakin pahaa.”

Yksityiskohdat pastori Miranin kaltaisista tapauksista pidetään epätarkkoina arkaluonteisen tilanteen vuoksi, asianomaisten turvallisuuden takaamiseksi.

Taustaa

Valtaosa Kirgisian noin 300 000 kristitystä kuuluu Venäjän ortodoksikirkkoon, jossa on pieni, mutta kasvava muslimitaustainen joukko. Kristinuskoon kääntyneitä painostavat perhe, ystävät ja koko yhteisö. Virallisesti perustuslaki takaa uskonnonvapauden, mutta uudet lakiehdotukset määräävät tiukkoja rekisteröintisääntöjä, ja kaikki uskonnollinen kirjallisuus täytyy hyväksyttää viranomaisilla.

Kirgisia putosi Open Doorsin listalta 50 kristityille hankalimman maan joukosta vuonna 2015, ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Tosin tämän ei niinkään sanottu johtuvan uskonnonvapauden paranemisesta vaan tilanteen kiristymisestä muissa maissa.

* Nimi muutettu turvallisuussyistä.

Lähde