Uutiset
12.11.2020

Kiina: Kristitty kirjakauppias saa seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen

Kristitty kirjakauppias Kiinan Zhejiangin provinssissa sai seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen väitetyistä laittomista liiketoimista.

Päätöksessään 27. syyskuuta Linhain kaupungin kansantuomioistuin tuomitsi verkkokirjakaupan omistajan Zhang Xiaomain maksamaan lisäksi 200 000 yuanin (lähes 30 000 USD) sakon.

Xiaomai pidätettiin viime vuoden syyskuussa verkkokirjakauppa Xiaomai Bookstoren pitämisestä. Hän myi ulkomailta ostamaansa kristillistä kirjallisuutta.

”Tämä ei ole ensimmäinen tapaus, kun uskonnollista kirjallisuutta myyvä tuomitaan vankeuteen. Seitsemän vuotta ja iso sakko on kuitenkin harvinaisen kova rangaistus”, eräs lähde kertoi Open Doorsille.

Kiinan hallitus on rajoittanut jo jonkin aikaa kristillisen kirjallisuuden verkkomyyntiä. Mutta kiinalaiset löytävät keinoja asettaa kirjallisuutta saataville eräillä verkkoalustoilla”, sanoi lähde, jonka nimeä ei julkaista turvallisuussyistä. ”Yksi kirjojen maahantuontiin liittyvistä ongelmista on se, että kirjoilla ei ole Kiinan myöntämää ISBN-tunnistetta. Siksi ne ovat laittomia ja viranomaisten tarkkailun kohteena.”

Eräiden tietojen mukaan virkailijat ovat tarkastaneet lähetysasiakirjoja ja jäljittäneet kirjakaupan asiakkaita todisteiden saamiseksi vaatien joitakin heistä palauttamaan ostamansa kirjat.

Verkkosensurointi

Samaan aikaan internetissä olevaa kristillistä aineistoa sensuroidaan yhä enemmän [China Christian Daily]. Yksi suosittu alusta, Renrenjiang, joka tekee verkkoon asiaohjelmia laajalta aihealueelta, kieltäytyi erään kristillisen tilaisuuden suoratoistosta, jossa olisi näytetty ohjelmaa pastorista ja kuurojen kristittyjen yhteisöstä Pohjois-Kiinassa. Ohjelman tekijä oli ollut tekemässä aineistoa kyseiselle alustalle viimeisten kahden kuukauden ajan, mutta hänelle oli kerrottu, että ”uskontoa käsittelevä ohjelma on vastoin heidän toimintaperiaatettaan”.

Suuri määrä videoituja saarnoja on myös otettu pois internetistä muilta ohjelma-alustoilta kahden viime vuoden aikana, China Christian Daily kirjoittaa.

Kiina

– WWL 2020 -listalla sijalla 23.
– Pääasialliset vainon syyt: kommunismi, jälkikommunistinen sorto, diktatorinen vainoharhaisuus.
– Väkiluku: 1,4 miljardia.
– Uskonnot: Kristittyjä 7,7%, agnostikkoja 31,7%, buddhalaisia 16,5%, ateisteja 6,8%, muslimeja 1,8%, muut 31,3%.