Lehdet
01.04.2022

Keski-Aasiassa seurakunta kokoontuu kodeissa salaa

Kuvittele, että aina avatessasi kotisi ovet jollekulle Jeesusta etsivälle, otat riskin joutua vainotuksi. Tämä on todellisuutta Keski-Aasiassa. Siellä islamista kristinuskoon kääntyneet kohtaavat väkivaltaista vastustusta. Sinun tukesi avulla evankeliumi kuitenkin leviää. Saat olla osa eristettyjen uskovien perhettä.

Ruslan* istuu tavallisen kodin keittiön pöydän ääressä.Hänen kanssaan on islamista kristinuskoon kääntyneitä uusia uskovia. He näyttävät istuvan juomassa teetä hiljaisuuden vallitessa. Oikeasti he ovat kuitenkin ylistämässä. Nämä salaiset uskovat kiittävät Jumalaa koko sydämestään. He ovat täynnä rakkautta Jeesusta ja toisiaan kohtaan. Heidän silmänsä loistavat ilosta, kun he saavat kokoontua yhteen.

Tällaista on kristittyjen elämä Keski-Aasiassa**. He kohtaavat hylkäämistä, rangaistuksia, väkivaltaa ja jopa kuoleman. Siellä Ruslanin kaltaiset kirkon johtajat asettuvat vainolle alttiiksi aina avatessaan kotinsa ovet.

Vainojen aalto kohtaa kääntyneet

Kaikkialla näillä seuduilla muslimeja kääntyy kristinuskoon. He ovat ehkä pettyneet islamiin ja alkaneet etsiä tilalle jotain. Usein he ovat nähneet unia ja näkyjä. Joskus läheinen ystävä on kertonut heille uskostaan.

Päätös lähteä seuraamaan Jeesusta maksaa kuitenkin kovan hinnan. ”Vaino kasvaa aallon lailla”, Ruslan toteaa. ”Se alkaa pienestä ja voimistuu nopeasti.”

Uusien kääntyneiden suurin uhka on usein heidän oma perheensä. Ruslanin äiti vastusti aluksi kristinuskoa aggressiivisesti ja julkisesti. Uskoontulostaan lähtien Ruslan on ollut vuosien ajan vainon kohteena. Hänen kodilleen on toistuvasti tehty ilkivaltaa, mm. ikkunat on rikottu moneen kertaan. Hänen tyttärensä on pahoinpidelty koulussa. Muslimikoulukaverit ovat uhanneet polttaa tämän kasvot hapolla.

Eräässä kylässä uskonnolliset muslimijohtajat ovat tehneet uusien uskovien elämisen mahdottomaksi. Kristityiksi kääntyneille sanottiin: “Lapsenne eivät enää saa tulla kouluun, karjanne ei saa laiduntaa muslimien karjan laidunmailla ettekä saa käyttää vettä peltojenne kasteluun.” Näiden perheiden elämä on todellista selviytymistaistelua.

Kirkon johtaja kiertää kodeissa rohkaisemassa

Näin ankaran painostuksen keskellä tarvitaan vahvaa uskoa. ”Jos avaat kotisi ovet vieraille, sinulla on ehdottomasti oltava vahva usko”, Ruslan sanoo. ”Aina kun avaat ovesi tuntemattomille, otat riskin joutua vainotuksi.”

”Et ole kuka tahansa, vaan Jumalan lähettämä vastaus.”

Ruslan

Ruslan on ollut kirkon johtajana 16 vuotta ja palvelee eristettyjä kristittyjä kaikkialla kansansa keskellä. Hän tietää monia koteja, joissa Jeesusta palvotaan salaa lukittujen ovien takana.

Ruslan myös kiertää ympäri maata vieraillen ihmisten olohuoneissa ja keittiöissä. Hän ajaa huomiota herättämättömällä autolla ja saapuu kohteisiinsa myöhään illalla pysyäkseen piilossa. Kylään tultuaan hän rukoilee ja ylistää yhdessä ryhmän kanssa. Hän jakaa evankeliumia miehille ja naisille, jotka kääntyvät islamista kristinuskoon.

”Sinun rukoustesi ja tukesi avulla me selviämme tässä vihamielisessä ympäristössä.”

Ruslan

Työ on vaarallista ja riskialtista, mutta elintärkeää. Ilman tällaista tukea uudet uskovat voivat helposti kokea itsensä yksinäisiksi, masentua ja lopulta menettää uskonsa.

Lahjoittajat ovat vastaus Jumalalta

Ruslan on sitoutunut ja rohkea työssään. Hänellä ei olisi kuitenkaan mitään mahdollisuuksia jatkaa työtä ilman sinun kaltaisiasi ihmisiä. ”Sinun rukoustesi ja tukesi avulla me selviämme tässä vihamielisessä ympäristössä”, hän toteaa. Olet perheenjäsen, jonka tuesta Ruslan ja muut eristetyt uskovat ovat riippuvaisia. ”Olet vastaus Jumalalta.”

Jo yli vuosikymmenen ajan Open Doorsin tukijoiden antelias apu on vahvistanut Ruslanin uskoa ja palvelutyötä. ”Sinä otit ensimmäisen askeleen löytääksesi minut”, Ruslan sanoo. ”Autoit minua henkilökohtaisesti, kun minulla ei ollut varaa hankkia tarvitsemaani hoitoa.”

”Koska kirkkomme on köyhä, me emme voi auttaa ihmisiä – mutta sinä voit.”

Ruslan

Kun uskovat eristettiin yhteisöistään, Open Doors hankki heille hätäapua. ”Jotkut uskovat saivat heiniä, toiset vettä, ompelukoneita tai työkaluja elannon hankkimiseksi”, Ruslan kertoo. ”Koska kirkkomme on köyhä, me emme voi auttaa ihmisiä – mutta sinä voit.”

Tukesi auttaa salaisia uskovia kaikkialla Keski-Aasiassa pysymään vahvoina uskossaan. Annat ihmisille rohkeuden puhua Jeesuksesta ja olla suolana ja valona perheissään. Varmistat, etteivät eristetyt uskovat ole yksin.

Ruslanille olet Jumalan lähettämä perheenjäsen. ”Työsi on todella tärkeää”, hän sanoo. ”Et ole kuka tahansa, vaan Jumalan lähettämä vastaus. Tiedämme, ettemme ole yksin, olemme osa laajaa kristittyjen perhettä. Entä mitä perhe tekee? Vaikeimpina hetkinä se tukee sinua.”

Sumennettu kuva vainotiusta kristitysta
Ruslan saarnaa, palvelee Jumalaa ja jakaa uskoaan salassa vahvistaakseen uusia uskovia.

* Nimi muutettu turvallisuussyistä
** Turvallisuussyistä emme voi kertoa sen maan nimeä, jossa työskentelemme.

Katso video

YouTube video