Lehdet
27.10.2023

Joulun tärkein lahjatoive: turvallinen lapsuus

Ezanan ja Fasilin* silmät loistavat joulua odottaessa. Mielessä ovat yhteiset leikit, ruoka, laulut ja kodin vilske, kun ihmiset tulevat kuulemaan Jeesuksesta. Monet lapset tuntevat samanlaista iloa tähän aikaan vuodesta. Etiopian maaseudulla asuvien pienten poikien innostukseen kätkeytyy kuitenkin harras toive. Se on sama kuin kaikilla vainotun kirkon lapsilla: tänä jouluna he kaipaavat saada turvallisen lapsuuden lahjan.

Uhkaus ulko-ovella

Kaksoset asuvat maan eteläosassa kylässä, jossa evankeliset kristityt ovat herkeämättömän häirinnän kohteena. Kun joku kääntyy kristityksi, hän voi odottaa saavansa ulko-oveen lapun, jossa uhataan kuolemalla: ”Jos et luovu tästä Jumalasta, tapamme sinut.” Kirkkoa on kivitetty kristittyjen rukoillessa sen sisällä. Eräässä järkyttävässä välikohtauksessa radikaalimuslimit hyökkäsivät evankelioimassa olleiden kristittyjen naisten kimppuun, kaatoivat heidät maahan ja virtsasivat heidän päälleen.

Paikallista seurakuntaa johtava pastori Yohannes* tiivistää vainon yhteen hyytävään lauseeseen: ”Äärimuslimien näkökulmasta evankelinen kristitty on käytännössä jo kuollut ja mätänevä ihminen.” Näin pelottavassa ja tulenarassa tilanteessa vaaditaan todellista rohkeutta seurata Jeesusta. Mutta kun vanhemman usko saattaa hänen lapsensa vaaraan, se on vieläkin vaikeampaa.

Koetuloksia alennetaan

Ezanan ja Fasilin vanhemmat ovat omistautuneet palvelemaan Jumalaa. Heidän isänsä, Ermias* on kohdannut vainoa koko ikänsä, mutta hänellä on hyvä ja nöyrä sydän. Hän on hyvin surullinen nähdessään poikiensa kärsivän perheen kristillisen uskon takia. ”Vaikka lapsemme olivat koulussa terävimpien joukossa, opettajat eivät antaneet heille heidän ansaitsemiaan arvosanoja. Heidän koetuloksiaan alennettiin, mutta meillä ei ollut varaa lähettää heitä toiseen kouluun”, Ermias kuvaa.

Ilman koulutusta kaksosilla ei ole paljon toivoa tulevaisuuden suhteen. Turvattomassa ympäristössä he ovat vaarassa. On helppo nähdä, miksi vanhempien usko on uhattuna, kun he rakastavat Jumalaa mutta myös vainottuja lapsiaan.

Etiopialainen isä lukee kaksospojilleen ensimmäisen Joulun tapahtumista ulkona istuen
Kaksoset Ezana ja Fasil sekä heidän isänsä Ermias kärsivät vainosta kylässään Etelä-Etiopiassa. Tukesi voi tarjota heille valoisamman tulevaisuuden.

Surullinen totuus on, että Ezanan ja Fasilin kaltaiset lapset ovat haavoittuvimpia kristittyjä maailmassa. Kiusaaminen, fyysiset hyökkäykset, eristäminen ja koulutuksen epääminen ovat tavallisia vainon keinoja monissa maissa. Jopa pienimmät lapset tuntevat jäävänsä yksin, unohduksiin ja turvattomiksi – ja kirkon tulevaisuus vaarantuu paikoissa, joissa on hyvin vaikeaa seurata Jeesusta.

Ilmaista opetusta varattomille

Open Doorsin tuella Ezanan ja Fasilin seurakunta avasi omissa tiloissaan koulun. Kaksoset tulivat kouluun, ja nyt he edistyvät luokallaan akateemisesti, hengellisesti ja henkisesti. ”Saan opettajiltani opetusta ja tykkään oppimisesta tosi paljon”, Ezana sanoo leveästi hymyillen.

Koulu ei tarjoa turvallista ympäristöä vain kristityille lapsille, vaan opetus on avointa myös muihin uskontoihin kuuluville koululaisille. Avosydämisyys on muuttanut ihmisten ennakkokäsityksiä. ”Ihmiset pitävät siitä, että tarjoamme ilmaista opetusta varattomille”, pastori Yohannes kertoo. ”Perheet, jotka ennen kivittivät kirkkoa, ovat alkaneet lähettää lapsiaan tähän kouluun.”

He ovat evankeliumin välittämisen seuraava sukupolvi.

– Ermias

Ezana ja Fasil ovat nyt lähestymässä viimeistä kouluvuottaan ja heidän isänsä pelkää, mitä tapahtuu seuraavaksi. ”Toiseen kouluun siirtymisessä on riskinsä”, Ermias sanoo. ”Olen huolissani tulevaisuudesta. Toivoisin, että lapseni voisivat jatkaa oppimista tässä koulussa.”

Tänä jouluna voit antaa näille kaksosille – ja muille vainotuille lapsille – heidän kaipaamansa turvallisemman lapsuuden.

Lahjasi ja rukouksesi varmistavat, että uskonsa takia vainottuja lapsia suojellaan, heistä pidetään huolta ja he saavat opetusta. Tuellasi Ezanan ja Fasilin kaltaiset lapset saavat paremman tulevaisuuden ja heistä kasvaa vahvoja, kestäviä ja rohkeita Kristuksen todistajia.

”He ovat evankeliumin välittämisen seuraava sukupolvi”, kaksosten isä Ermias muistuttaa. ”He jatkavat Jumalan työn tekemistä. He ovat kirkon toivo.”

* Nimet muutettu turvallisuussyistä.

Rukoile

  • Pyydä Jumalan suojelusta Ezanalle ja Fasilille, kun he kasvavat uskossa, rakkaudessa ja viisaudessa.
  • Rukoile, että Ermiaksen kaltaiset kristityt vanhemmat jaksaisivat luottaa Jumalaan ja vaalisivat lastensa uskoa.
  • Rukoile, että Open Doorsin kumppanit saavuttavat heikoimmassa asemassa olevat vainotut lapset voidakseen auttaa niitä, jotka tarvitsevat eniten apua.

Lahjoita

  • 35 eurolla voidaan antaa traumaterapiaa vainotulle lapselle toivon ja eheytymisen vahvistamiseksi.
  • 55 eurolla voidaan järjestää elintärkeää ruoka-apua kolmelle väkivaltaisesta vainosta kärsivälle perheelle.
  • 80 eurolla voidaan tarjota vuodeksi koulutusta vainotulle lapselle paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Anna joulun tärkein lahja: Lapselle turvallinen lapsuus.

Siirry lahjoittamaan

Miten apu menee vainotuille lapsille Open Doorsin kautta?

Vainottujen seurakuntien lapset ovat usein muiden avustusjärjestöjen saavuttamattomissa, joten tukesi on ratkaisevan tärkeää. Tukemalla Open Doorsia annat lapsille:

Suojelua

Tähän kuuluu traumaterapia ja toipumista edistävät leirit, joita pidetään koululomien aikana.

Turvallisuutta

Takaat lapsille turvallisen ja vakaan ympäristön auttamalla vanhempia olemaan taloudellisesti riippumattomia ja mahdollistamalla yhteisölle turvalliset tilat.

Koulutusta

Tämä on avain kaikkeen. Tukesi auttaa ylläpitämään yhteisöjen sillanrakentajina toimivia kouluja. Sen lisäksi, että ne tarjoavat lapsille opetusta turvallisessa paikassa, jossa he voivat elää uskoaan todeksi, koulut luovat puolueettoman alustan sovinnon välitykseen yhteisössä. Lahjoituksesi mahdollistaa myös köyhimmille lapsille annettavat stipendit sekä pyhäkoulunopettajien koulutuksen, jotta lapset saavat kristillistä opetusta ja kasvavat hengellisesti.