Selaa World Watch -listan maita

31. sijalla World Watch -listalla

Jordania

WWL 2019: Sijalla 31, pisteitä 65/100

WWL 2018: Sija 21

 

Asukasluku: 7,9 milj. (129 000 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja etninen sorto

Vainoavat tahot

Jordaniassa islamista kristinuskoon kääntyneitä vainotaan eniten, minkä jälkeen tulevat kristityiksi kääntyneitten parissa työskentelevät sekä evankeliointityötä tekevät. Viranomaiset ovat painostaneet kristityiksi kääntyneitä palaamaan islamiin, joskus kääntyneitten perheenjäsenten vihjeen perusteella. Suurin painostus tuleekin usein omalta suvulta, mukaan lukien jopa vakavaa väkivaltaa tai tappamisia.

Heimoyhteisöllisyys vaikuttaa vahvasti Jordaniassa, ja etnisten ryhmien johtajat pyrkivät usein saamaan kristityiksi kääntyneitä luopumaan uskostaan. Myös uskonnolliset johtajat ja tavalliset kansalaiset toimivat samoin, koska he pitävät kristityiksi kääntyneitä yhä muslimeina.

Viranomaiset valvovat evankeliointityötä tekeviä kirkkoja ja seurakuntia, painostaen näitä samalla luopumaan lähetystyöstä. Myös ortodoksiset ja katoliset kirkonjohtajat pyrkivät jossakin määrin vastustamaan uusien protestanttisten kristillisten seurakuntien rekisteröintiä. Kaikenlaisen evankelioinnin pelätään aiheuttavan kaikille kristityille vaikeuksia.

Vainojen ilmeneminen

Useimmat Jordanian kristityistä kuuluvat ortodoksisiin tai roomalaiskatolisiin kirkkokuntiin. Näillä kristityillä on suhteellisen laaja uskonnonvapaus, mutta hekin voivat kokea syrjintää esimerkiksi työnhaussa eivätkä he saa julkisesti julistaa evankeliumia. Islamista kristityiksi kääntyneitä vainotaan eniten, mutta silti heidän pieni lukumääränsä kasvaa.

Parin viime vuoden aikana vainot ovat pahentuneet ja avoin todistaminen omasta uskosta on johtanut mm. pahoinpitelyihin, pidätyksiin ja surmaamisiin. Evankeliset, helluntailaiset ja baptistiseurakunnat kokevat vastustusta, ja kaikenlainen evankeliointityö ja uusien kristittyjen tukeminen voi tuoda uhkauksia ja häirintää. Jordanian valtio ei tunnusta näitä kirkkokuntia, minkä vuoksi viranomaiset eivät aina käsittele hyökkäyksiä niitä vastaan.

 

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Irakista New Yorkiin

Kaksitoistavuotias irakilainen Noeh-poika matkusti joulukuussa Irakista New Yorkiin mukanaan yli 800 000 allekirjoitusta, jotka hän...

Yhtä perhettä

Huhtikuussa vietettiin Suomessa ”sisarusten päivää”, toukokuussa juhlistamme äitienpäivää ja isänpäivää puolestaan myöhemmin syksyllä. Nämä kaikki...

Toivo elää Homsissa

Toivo elää Homsissa, yhdessä Syyrian pommitetuimmista kaupungeista. 37-vuotias pastori, kreikkalaisortodoksi-isä Athanasios jakaa toivoa ja levittää...