Selaa World Watch -listan maita

38. sijalla World Watch -listalla

Jordania

WWL 2021: Sijalla 38, pisteitä 64/100
WWL 2020: Sija 33
WWL 2019: Sija 21
WWL 2018:
Sija 21

 

Alue: Lähi-itä / Pohjois-Afrikka

Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, etninen vihamielisyys

Vainon taso: Erittäin vakava

Väkiluku: 10,1 miljoonaa

Kristittyjen määrä: 180 000 (Open Doorsin arvio)

Pääuskonto: islam

Hallitusmuoto: perustuslaillinen monarkia

Johtaja: kuningas Abdullah II

Miksi Jordaniassa vainotaan kristittyjä?

Suurin osa Jordanian kristityistä on ortodokseja ja roomalaiskatolisia. Kaiken kaikkiaan heillä on melko suuri uskonnonvapaus, mutta he kohtaavat kuitenkin syrjintää työpaikoissa. Julkista saarnaamista maassa on rajoitettu.

Muslimitaustaisen kristityn julkinen todistus uskosta voi johtaa pahoinpitelyyn, pidätykseen ja pahimmassa tapauksessa tappoon. Aktiivisesti evankelioivat tai kääntyneitä auttavat kristityt saattavat kokea uhkailua ja häirintää arjessa.

Miksi Jordanian listaussijoitus on muuttunut?

Vuoden 2021 listan pistemäärä on sama kuin vuoden 2020.

Jordanian kristittyjen kokema painostus ja väkivalta on vähän lisääntynyt: painostus pisteestä 12,4 pisteeseen 12,5 ja väkivalta pisteestä 1,7 pisteeseen 2,0.

Useimmat väkivallanteot kohdistuvat muslimitaustaisiin kristittyihin, mutta kohteina ovat olleet myös aktiivisesti evankelioivat kristityt.

Millaista Jordaniassa on elää kristittynä?

Muslimitaustaiset kristityt pitävät usein uskonsa salassa. He tapaavat maanalaisissa seurakunnissa. Nämä seurakunnat ovat kuitenkin usein hallituksen valvonnan alaisia. Paljastuessaan kristityt kohtaavat perheidensä ja yhteisöjensä painostusta – heitä saattaa kohdata fyysinen väkivalta, pidätys tai he saattavat menettää lastensa huoltajuuden. Islamista pois kääntymistä ei virallisesti tapahdu, mutta muslimitaustaisten kristittyjen pieni määrä kasvaa.

Tositarina

Raamattu muuttaa nuorten elämän yksi kerrallaan

Raamattu muuttaa Jordanian nuorten elämää yhä enemmän. Kypsien johtajien opetuksessa he oppivat, että kristittynä eläminen tarkoittaa Jumalan Sanasta elämistä päivittäin. Tareq, Rami, Amer, Nada ja Sanad osallistuivat Open Doorsin tukemaan raamattupiiriin yhdessä Jordanian perinteisistä kirkoista. He ovat kaikki ihmeissään Raamatun rikkaudesta.

Miten Open Doors auttaa Jordanian kristittyjä?

Paikallisten kumppaneiden ja seurakuntien kanssa yhteistyössä Open Doors tukee Jordanian seurakuntia seuraavin keinoin:

  • Koulutus
  • Hätäapu ja kuntoutus
  • Tutkimus
  • Open Doors myös tukee Jordanian uskovia rukouksin

Kuinka sinä voit auttaa jordanialaisia kristittyjä?

Rukoile Jordanian uskovien puolesta.

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Jordaniassa islamista kristinuskoon kääntyneitä vainotaan eniten, minkä jälkeen tulevat kristityiksi kääntyneitten parissa työskentelevät sekä evankeliointityötä tekevät. Viranomaiset ovat painostaneet kristityiksi kääntyneitä palaamaan islamiin, joskus kääntyneitten perheenjäsenten vihjeen perusteella. Suurin painostus tuleekin usein omalta suvulta, mukaan lukien jopa vakavaa väkivaltaa tai tappamisia.

Heimoyhteisöllisyys vaikuttaa vahvasti Jordaniassa, ja etnisten ryhmien johtajat pyrkivät usein saamaan kristityiksi kääntyneitä luopumaan uskostaan. Myös uskonnolliset johtajat ja tavalliset kansalaiset toimivat samoin, koska he pitävät kristityiksi kääntyneitä yhä muslimeina.

Viranomaiset valvovat evankeliointityötä tekeviä kirkkoja ja seurakuntia, painostaen näitä samalla luopumaan lähetystyöstä. Myös ortodoksiset ja katoliset kirkonjohtajat pyrkivät jossakin määrin vastustamaan uusien protestanttisten kristillisten seurakuntien rekisteröintiä. Kaikenlaisen evankelioinnin pelätään aiheuttavan kaikille kristityille vaikeuksia.

Vainojen ilmeneminen

Useimmat Jordanian kristityistä kuuluvat ortodoksisiin tai roomalaiskatolisiin kirkkokuntiin. Näillä kristityillä on suhteellisen laaja uskonnonvapaus, mutta hekin voivat kokea syrjintää esimerkiksi työnhaussa eivätkä he saa julkisesti julistaa evankeliumia. Islamista kristityiksi kääntyneitä vainotaan eniten, mutta silti heidän pieni lukumääränsä kasvaa.

Parin viime vuoden aikana vainot ovat pahentuneet ja avoin todistaminen omasta uskosta on johtanut mm. pahoinpitelyihin, pidätyksiin ja surmaamisiin. Evankeliset, helluntailaiset ja baptistiseurakunnat kokevat vastustusta, ja kaikenlainen evankeliointityö ja uusien kristittyjen tukeminen voi tuoda uhkauksia ja häirintää. Jordanian valtio ei tunnusta näitä kirkkokuntia, minkä vuoksi viranomaiset eivät aina käsittele hyökkäyksiä niitä vastaan.

 

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita